Τσίπρας και Παππάς «παίρνουν πάνω τους» τη διαπραγμάτευση
ΓΙΑΤΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΡΙΧΝΕΙ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟ «ALTER EGO» ΤΟΥ
Οι δανειστές φέρονται να τηρούν αδιάλλακτη στάση και παρά τις υποχωρήσεις και την επέκταση της λίστας μεταρρυθμίσεων από την ελληνική πλευρά, συνεχίζουν να πιέζουν για σκληρά και αντιλαϊκά μέτρα.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατεί αναβρασμός καθώς τα οικονομικά περιθώρια περιορίζονται και πλέον θεωρείται επιτακτική ανάγκη να ξεμπλοκάρει η εκταμίευσης των δόσεων του δανείου της.
Στο Μαξίμου μάλιστα σχεδιάζουν να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο στη διαπραγμάτευση ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, αλλά και ο υπουργός Επικρατείας κ. Νίκος Παππάς.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Έλληνας πρωθυπουργός θα είναι τις επόμενες ημέρες σε συνεχή επαφή με τους ομολόγους του στην Ε.Ε. προκειμένου να βρεθεί μια κοινώς αποδεκτή λύση.
Αυτό βέβαια προϋποθέτει αμοιβαίες υποχωρήσεις και όπως υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές, δεν υπάρχει η ίδια διάθεση από όλες τις χώρες της Ευρωζώνης.
Euroworking Group με κύριο πιάτο... Ελλάδα!
Η Ελλάδα θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνεδρίασης την επόμενη Τετάρτη που δεν θα γίνει με τηλεδιάσκεψη, αλλά με φυσική παρουσία στις Βρυξέλλες.
Το Euro Working Groupuro Working Group θα συνεδριάσει το απόγευμα της 8ης Απριλίου και το πρωί της 9ης Απριλίου, ανακοίνωσε η αντιπροσωπεία της Γερμανίας στις Βρυξέλλες, καθώς ο χρόνος εξαντλείται σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας για τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει να εφαρμόσει η κυβέρνηση της Ελλάδας για να επιτύχει την εκταμίευση νέων δόσεων του δανείου της.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, η Κομισιόν, με εντολή του προέδρου της Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, κινείται στη γραμμή να δοθεί στην Ελλάδα μία υποδόση περίπου 1 δισ. ευρώ ώστε να υπάρξει ασφαλιστική δικλίδα για τον Απρίλιο, με αντάλλαγμα συμφωνία των δυο πλευρών στις μεταρρυθμίσεις και στα μέτρα έστω και σε ποσοστό 80%.
Η εντολή που έχουν λάβει πάντως οι επιτελείς του EuroWοrking Group από τους υπουργούς Οικονομικών είναι να παραμείνουν στην ενιαία στάση και να απαιτήσουν τα δημοσιονομικά μεγέθη να ανταποκρίνονται στο πρόγραμμα σύγκλησης της χώρας μας.
Ο ρόλος του Νίκου Παππά
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το Μαξίμου σχεδιάζει να ρίξει στο παιχνίδι της διαπραγμάτευσης και τον υπουργό Επικρατείας κ. Νίκο Παππά ο οποίος θα πάρει σημαντικό μέρος της διαπραγμάτευσης πάνω του.
Ο... εξ απορρήτων του πρωθυπουργού είχε τηλεφωνικές επαφές με υψηλόβαθμα στελέχη των Βρυξελλών τις προηγούμενες ημέρες ώστε να υπάρξει πλήρης ενημέρωση για το πού βρίσκονται οι διαβουλεύσεις.
Από την πλευρά των Βρυξελλών υπήρξε ενημέρωση προς τον κ. Παππά για το τι άλλο χρειάζεται ώστε να κλείσει η διαπραγμάτευση έστω και στο 80% και να ανοίξει ο δρόμος για την υποδόση. Προφανώς γι' αυτό εκφράστηκε και η σχετική αισιοδοξία από την ελληνική κυβέρνηση.
Η εμπλοκή του κ. Παππά στις συζητήσεις εκτιμήθηκε θετικά από τις Βρυξέλλες γιατί θεώρησαν ότι ο ίδιος έχει συνολική εικόνα του τι γίνεται στην Ελλάδα και πώς κινείται η κυβέρνηση.
Εάν η Αθήνα δεν επιταχύνει σύντομα τις διαδικασίες- κάτι που φαίνεται πλέον να γνωρίζει καλά ο ίδιος ο πρωθυπουργός- τότε οι συζητήσεις δεν θα τελειώσουν ούτε στο τέλος Απριλίου.
Υπό αυτό το πρίσμα αναμένεται από σήμερα και στις επόμενες μέρες νέος κύκλος επαφών του κ. Τσίπρα με ομολόγους του καθώς και με τα ανώτατα κλιμάκια της Ε.Ε.
Βολές Βαρουφάκη για τη διαρροή των εγγράφων
Η πορεία της οικονομίας, καθώς και οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμικούς εταίρους, τέθηκαν επί τάπητος στην τρίωρη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, με βασικούς εισηγητές τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη.
Ο υπουργός Οικονομικών έκανε μια συνοπτική αναδρομή των εξελίξεων μετά τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, επισημαίνοντας ότι πολλές φορές παρατηρήθηκε το φαινόμενο να υπονομεύονται οι προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας, όχι τόσο σε πολιτικό επίπεδο, όσο σε τεχνικό. Ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε επίσης ότι ενώ πολλές φορές οι εταίροι ζητούν εμπιστευτικότητα, κείμενα που αποστέλλονται από την Αθήνα διοχετεύονται στον ξένο Τύπο, με στόχο να απαξιωθούν και να μη γίνει ουσιαστική συζήτηση.