Η φοροαποφυγή της Eldorado Gold στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
Στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών στέλνει με ερώτησή του ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, τις πρόσφατες αποκαλύψεις του Κέντρου Ερευνών για τις Πολυεθνικές (Center Research on Multinational Corporations), σύμφωνα με τις οποίες η καναδική εταιρεία Eldorado Gold, που αξιοποιεί τα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική, αποφεύγει την πληρωμή αναλογούντων φόρων στην Ελλάδα, ύψους 1.7 εκατ. ευρώ, αξιοποιώντας το φορολογικό καθεστώς της Ολλανδίας.
Πιο συγκεκριμένα, ο Δ. Παπαδημούλης στην ερώτησή του, αφού σημειώνει τη δεινή οικονομική θέση της Ελλάδας και τις σημαντικές ανάγκες για φορολογικά έσοδα του ελληνικού προϋπολογισμού, αλλά και «τον αμοιβαίο σεβασμό» και την «αρχή της καλόπιστης συνεργασίας (άρθρο 4, ΣΕΕ) μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ», ρωτάει το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν «θεωρεί ότι προάγεται η καλόπιστη συνεργασία, η αλληλεγγύη, ο αμοιβαίος σεβασμός μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, όταν θεσπίζονται φορολογικά συστήματα που επιτρέπουν τη μεταφορά κερδών πολυεθνικών εταιρειών και τη νομιμοφανή φοροαποφυγή», καθώς επίσης εάν «στο πλαίσιο του συντονισμού των οικονομικών πολιτικών των κρατών μελών, σκοπεύει να ζητήσει από συγκεκριμένα κράτη μέλη την αναθεώρηση των φορολογικών καθεστώτων, που ευθύνονται, μεταξύ άλλων, και για τις μακροοικονομικές ανισορροπίες και ανισότητες εντός της ΄Ενωσης».
Η πλήρης ερώτηση:
Σε πρόσφατη έκθεση του Κέντρου Ερευνών για τις Πολυεθνικές (Center Research on Multinational Corporations), αποκαλύπτεται ότι η καναδική εταιρεία Eldorado Gold, που αξιοποιεί τα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική, αποφεύγει την πληρωμή αναλογούντων φόρων στην Ελλάδα, ύψους 1.7 εκατ. ευρώ, αξιοποιώντας το φορολογικό καθεστώς της Ολλανδίας.
Με δεδομένη την οικονομική θέση της Ελλάδας και τις σημαντικές ανάγκες για φορολογικά έσοδα του ελληνικού προϋπολογισμού, αλλά και τον αμοιβαίο σεβασμό και την «αρχή της καλόπιστης συνεργασίας» (άρθρο 4, ΣΕΕ) μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, ερωτάται το Συμβούλιο:
1. Θεωρεί ότι προάγεται η καλόπιστη συνεργασία, η αλληλεγγύη, ο αμοιβαίος σεβασμός μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, όταν θεσπίζονται φορολογικά συστήματα που επιτρέπουν τη μεταφορά κερδών πολυεθνικών εταιρειών και τη νομιμοφανή φοροαποφυγή;
2. Στο πλαίσιο του συντονισμού των οικονομικών πολιτικών των κρατών μελών, σκοπεύει το Συμβούλιο να ζητήσει από συγκεκριμένα κράτη μέλη την αναθεώρηση των φορολογικών καθεστώτων, που ευθύνονται, μεταξύ άλλων, και για τις μακροοικονομικές ανισορροπίες και ανισότητες εντός της Ένωσης;