Σίγουρη η κυβέρνηση για την επίτευξη συμφωνίας
«ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΤΑΞΕΙ ΣΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΜΑΣ» ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΕΙ Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ
Tου Κώστα Τσιτούνα
Οι επαφές του Γιάνη Βαρουφάκη με την Κριστίν Λαγκάρντ και του Αλέξη Τσίπρα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ιδιαιτέρως κρίσιμες και στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα στους θεσμούς ότι οι εκβιασμοί πρέπει να τελειώνουν.
Τους τελευταίους μήνες η Ελλάδα έχει πληρώσει πάνω από 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ παρά το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ δεν έχουν συμβάλλει καθόλου στην αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους.
Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν είναι διατεθειμένη να επιδείξει τη νωχελικότητα που επέδειξε η ΝΔ όταν η τρόικα αθέτησε τη συμφωνία του Eurogroup τον Νοέμβριο του 2012.
Το σημερινό ταξίδι του Γιάνη Βαρουφάκη στην Ουάσιγκτον για να συναντήσει την Κριστίν Λαγκάρντ, έχει στόχο την εκταμίευση των υποδόσεων από τα 16 δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία οφείλει να δώσει μέχρι το τέλος του 2016 το ΔΝΤ στην Ελλάδα.
Η επίσημη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα τη Μ. Τετάρτη, το διήμερο EuroWorking Group Μ. Τετάρτη-Μ. Πέμπτη και η ταυτόχρονη συνεδρίαση του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συνθέτουν την «εβδομάδα των Παθών» για την ελληνική κυβέρνηση που όμως διατείνεται ότι η διαπραγμάτευση θα έχει αίσιο τέλος.
Επί της ουσίας ο στόχος του Μαξίμου είναι τα «δύσκολα» να μετατεθούν για τη διαπραγμάτευση στα τέλη Ιουνίου όταν θα ξεκινήσει η διαδικασία για τη «νέα συμφωνία».
Ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι δεν θα υπογράψει σε καμία περίπτωση τα ακόλουθα:
-Μειώσεις μισθών και συντάξεων
-Επιβολή νέων φόρων
-Ομαδικές απολύσεις και απορρύθμιση εργασιακών -Απότομες αλλαγές στο ασφαλιστικό -Μη συμφέρουσες για το ελληνικό δημόσιο, αποκρατικοποιήσεις.
Αυτό που ζήτησε ο κ. Τσίπρας και από την κυρία Μέρκελ ήταν να υπάρξει χρηματοδότηση της χώρας μας χωρίς να μπουν τα παραπάνω ζητήματα στην αξιολόγηση και να μετατεθούν ως ζητήματα προς διαβούλευση στη νέα συμφωνία που θα υπογράψει η χώρα με τους θεσμούς το καλοκαίρι.
Το παράλογο στην όλη υπόθεση είναι ότι ενώ υπάρχει πολιτική συμφωνία (αυτή της 20ης Φεβρουαρίου) να μην γίνουν οι παραπάνω αλλαγές σε αυτή τη χρονική περίοδο, τα τεχνικά κλιμάκια επιμένουν για το αντίθετο και αυτό είναι το γεγονός που καθυστερεί την κατάληξη των διαβουλεύσεων σε μια επωφελή για όλες τις πλευρές, λύση.
Την ίδια ώρα φουντώνουν τα σενάρια για εισηγήσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός να «παίξει» όλα του τα χαρτιά στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και ως γνωστόν το πιο ισχυρό του χαρτί είναι η δυναμική και η αποδοχή της κυβέρνησης στην κοινή γνώμη.
Άλλωστε η γενική εκτίμηση στο επιτελείο του πρωθυπουργού είναι ότι οι πιστωτές και οι εταίροι θα συνεχίσουν το «μαρτύριο της σταγόνας» και της οικονομικής ασφυξίας ακόμα κι αν υπάρξει μια καταρχήν συμφωνία στη λίστα των μεταρρυθμίσεων.
Όπως εκτιμούν ανώτερα κυβερνητικά στελέχη το περιβάλλον της ασφυξίας θα συνεχιστεί μέχρι η χώρα μας να υπογράψει ένα νέο μνημόνιο.
Τα σενάρια της εκ νέου προσφυγής στις κάλπες και του δημοψηφίσματος είναι ακόμα ανοικτά αν και ο πρωθυπουργός διαβεβαιώνει τους πάντες ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να «παίξει» τη χώρα στα ζάρια.
Από την άλλη μεριά οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο Αλέξης Τσίπρας σε καμία περίπτωση δεν θα έβαζε την υπογραφή του ως ο... πρωθυπουργός της χρεοκοπίας.
Σε ότι αφορά τον επικείμενο Γολγοθά με τις μεταρρυθμίσεις, σύσσωμη η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι το θέμα θα κλείσει με θετικό πρόσημο και οι δανειστές θα αποδεχθούν τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς.