Ν. Παππάς: Οι τηλεοπτικοί σταθμοί θα πληρώσουν
Μιλώντας στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής σχετικά με το πώς η χώρα οδηγήθηκε στο καθεστώς των μνημονίων, ο Νίκος Παππάς επανέλαβε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να μην κάνει ούτε ένα βήμα πίσω, ως προς την τήρηση της νομιμότητας: «Είναι ηθικά και πολιτικά απαράδεκτο επιχειρήσεις οι οποίες ζουν από δάνεια από τράπεζες που είχε ανακεφαλαιοποιήσει ο ελληνικός λαός να αρνούνται να καταβάλλουν όσα προβλέπει ο νόμος» τόνισε ο κ. Παππάς και απευθύνθηκε σε όλες τις πτέρυγες της Βουλής για να ρωτήσει: «Πρέπει ή δεν πρέπει να πληρώσουν; Δεν γίνεται εδώ να παίζουμε. Ο ελληνικός λαός έχει υποφέρει και δεν μπορεί ουδείς να διεκδικεί εσαεί την φορολογική ασυλία».
Συμπλήρωσε επιπλέον ότι συγκεκριμένα Μέσα, «που έχουν συνηθίσει την φορολογική και χρηματοδοτική ασυλία κόμισαν στο τραπέζι της συζήτησης επιχειρήματα που δεν αντέχουν σε στοιχειώδη κριτική». Όπως εξήγησε ο υπουργός Επικρατείας, στον νόμο 3023/2002 προβλέπεται ότι ο τηλεοπτικός χρόνος προς τα κόμματα για την προβολή των διαφημιστικών τους μηνυμάτων κατά την προεκλογική περίοδο παρέχεται δωρεάν και το τέλος για την χρήση της συχνότητας, οφειλόμενο στο Δημόσιο, είναι εντελώς άλλο πράγμα. «Όση φαντασία και όση σκοπιμότητα να βάλει κανείς δεν μπορεί να δώσει καμία απολύτως άλλη ερμηνεία» είπε χαρακτηριστικά.
«Το κλείσιμο της ΕΡΤ εξυπηρέτησε συμφέροντα»
Ο κ. Παππάς είπε πως το «βάρβαρο κλείσιμο» της ΕΡΤ μέσα σε μια νύχτα κι ο διωγμός 2.500 εργαζόμενων της με πρόσχημα τις παθογένειες του παρελθόντος καθ' υπαγόρευσιν ορισμένων που απαιτούσαν απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα είναι ένα πλήγμα στη Δημοκρατία, εξυπηρέτησε εκ των πραγμάτων ιδιωτικά συμφέροντα και ενίσχυσε την διαπλοκή.
«Από την ενέργεια αυτή, προκύπτουν πολιτικές και άλλες ευθύνες για όσους κατήργησαν την ΕΡΤ γεγονός που πρέπει να απασχολήσει την Βουλή των Ελλήνων και να εξετασθεί συνολικά η ζημιά που υπέστη το ελληνικό δημόσιο» τόνισε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως το νομοσχέδιο που εισάγεται αύριο στην Επιτροπή της Βουλής είναι η κατάργηση της πράξης αυτής «γιατί αποτέλεσε μεθοδευμένο ακρωτηριασμό της ενημέρωσης του πολίτη, η σκανδαλώδης εύνοια συγκεκριμένων συμφερόντων».
Αιτιολογώντας ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε πως «την ώρα που η κυβέρνηση έκλεινε την ΕΡΤ υπεγράφη μια νέα σύμβαση με την οποία παραχωρήθηκαν στην ΕΕΤΤ έναντι χαμηλού τιμήματος τα δικαιώματα για τις ψηφιακές συχνότητες στην DIGEA. Ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί, μέσω της DIGEA, διαμόρφωσαν μόνοι τους το πλαίσιο της ψηφιακής τηλεόρασης με δεσπόζοντα και μονοπωλιακό ρόλο και σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος αν συνυπολογιστεί ποιος ωφελείται οικονομικά από τους όρους και τα ανταλλάγματα που αφορούν την ψηφιακή τηλεόραση».