Τι θα μπει στο μικροσκόπιο της Εξεταστικής Επιτροπής για το μνημόνιο
Με 156 ψήφους (ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ) έγινε δεκτή από την Ολομέλεια η πρόταση των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπαγωγή στο καθεστώς των μνημονίων και της επιτήρησης και για κάθε άλλο θέμα που σχετίζεται με την εφαρμογή και την υλοποίηση των μνημονίων.
ΠΕΡΑΣΕ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ - ΣΚΛΗΡΗ ΚΟΝΤΡΑ ΤΣΙΠΡΑ-ΣΑΜΑΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ
« Όχι» στην πρόταση ψήφισαν 72 βουλευτές (της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ). «Παρών» δήλωσαν 22 βουλευτές (από το Ποτάμι και το ΚΚΕ). Η ΧΑ απουσίασε από την ψηφοφορία, παρότι ο γραμματέας του κόμματος, Νίκος Μιχαλολιάκος, δήλωσε νωρίτερα, κατά την ομιλία του, ότι το κόμμα του καταψηφίζει την σύσταση της Εξεταστικής. Ψήφισαν συνολικά 250 βουλευτές.
Η πρόεδρος της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου, πρότεινε να διαρκέσει η Επιτροπή τουλάχιστον ένα εξάμηνο, έως τις 6 Οκτωβρίου 2015.
Μετά την υπερψήφιση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ από τη Βουλή για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής σε μία θυελλώδη συνεδρίαση με μετωπική σύγκρουση Τσίπρα - Σαμαρά, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος πλέον έρχεται το υπό εξέταση αντικείμενο.
Όπως έχει γίνει γνωστό, η Εξεταστική θα διερευνήσει ουσιαστικά τέσσερις χρονικές περιόδους, από τις οποίες συνάγονται και τα υπό εξέταση πολιτικά πρόσωπα.
- Οκτώβριος 2009 - Μάιος 2010 Υπήρξε η περίοδος κατά την οποία η χώρα μπήκε στο καθεστώς του μνημονίου από την κυβέρνηση Παπανδρέου, η οποία υπέγραψε και την πρώτη δανειακή σύμβαση.
- Μάιος 2010 - Νοέμβριος 2011, Η κυβέρνηση Παπανδρέου υπογράφει και τη δεύτερη δανειακή σύμβαση
- Νοέμβριος 2011 - Μάιος 2012, Επί Παπαδήμου πλέον, μετά τις Κάννες γίνεται το περίφημο PSI, το κούρεμα του ελληνικού χρέους.
- Μάιος 2012 Η τελευταία περίοδος, η οποία φτάνει μέχρι και την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Αλέξη Τσίπρα, θα εξετάσει τους κυβερνητικούς χειρισμούς της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου.
Η πρόταση δεν κάνει ονομαστική αναφορά στους έχοντες πολιτική ευθύνη τις συγκεκριμένες χρονικές περιόδους, ωστόσο τους «φωτογραφίζει». Επίσης, δεν ζητά έρευνα για πιθανά ποινικά αδικήματα συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων, αλλά εφόσον προκύψουν ενδείξεις για ποινικές ευθύνες, τότε θα ακολουθήσει πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής.
Το στίγμα της Εξεταστικής των πραγμάτων Επιτροπής έδωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος σε επιμέρους ζητήματα και χειρισμούς, τους οποίους η Επιτροπή θα πρέπει να θέσει στο μικροσκόπιο.
Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, θα πρέπει να εξεταστεί η διαδικασία αναθεώρησης του ελλείμματος του 2009, που έλαβε χώρα το χειμώνα του 2010 από την κυβέρνηση Παπανδρέου. Για ποιο λόγο προχώρησε η κυβέρνηση σε αυτή την αναθεώρηση; Ποια μεθοδολογία μέτρησης ακολούθησε; Ποιος και γιατί πήρε αυτή την απόφαση που αποδείχτηκε απολύτως καταστροφική για την συνέχεια;
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη μνεία στο περιβόητο Τ3 που για λίγες ημέρες, κατόπιν απόφασης της ΤτΕ έγινε Τ10. Πρόκειται για την απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδας λίγες ημέρες πριν η χώρα μπει σε καθεστώς μνημονίου, να αυξηθεί ο χρόνος για τον διακανονισμό των ελληνικών ομολόγων από τις τρεις στις δέκα ημέρες.
Εξέχουσα αναφορά επιφύλασσε ο κ. Τσίπρας για την αλλαγή μνημονιακής φρουράς το Νοέμβριο του 2011, «όταν κος Βενιζέλος ταξίδεψε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παπανδρέου στις Κάννες και επέστρεψε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παπαδήμου. Και ο κ. Σαμαράς από αντιμνημονιακός έγινε ένθερμος υποστηρικτής του Μνημονίου. Ανεξαρτήτως των διαφωνιών μας με την κυβέρνηση Παπανδρέου πρέπει να μάθουμε πώς ανατράπηκε Έλληνας πρωθυπουργός για πρώτη φορά μετά από 37 χρόνια κοινοβουλευτικής δημοκρατίας».
Από νωρίς η συζήτηση έλαβε χαρακτήρα μετωπικής σύγκρουσης με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντ. Σαμαρά να προειδοποιεί την κυβέρνηση ότι εάν οδηγήσει την χώρα στα βράχια και την χρεοκοπία θα υπάρξει (προ)ανακριτική επιτροπή για τις ευθύνες της και τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα να τον κατηγορεί για επιχείρηση τρομοκρατίας, με τις συνεχείς αναφορές και την υιοθέτηση της στρατηγικής περί πιθανής πτώχευσης της χώρας.
Ο κ. Τσίπρας έστειλε, μάλιστα, σαφές μήνυμα τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εξωτερικό αναφορά με τις επερχόμενες εξελίξεις, τονίζοντας προς τον Αντώνη Σαμαρά τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας στη διαπραγμάτευση, λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης: « Η Ελλάδα κύριε Σαμαρά, δεν είναι χώρα υποτελής και υποταγμένη. Πολύ σύντομα θα διαπιστώσετε και εσείς ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα κυρίαρχη που δεν μπορούν να παίζουν μαζί της οι εταίροι και οι δανειστές. Θα το διαπιστώσετε και εσείς, θα το διαπιστώσουν και οι εταίροι και οι δανειστές. Μετά από 5 χρόνια κοινοβουλευτικής σιωπής για τα μεγάλα ζητήματα που προκάλεσαν την καταστροφή, εκκινούμε μια διαδικασία να δοθούν απαντήσεις» τόνισε ο πρωθυπουργός, μόλις λίγες ώρες πριν από την παρουσία του στη Μόσχα και τη συνάντηση με τον Πούτιν.
Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε ξανά τον Αντώνη Σαμαρά ότι ενδιαφέρεται μόνο για την... καρέκλα και τη δημιουργία ψευδαισθήσεων ως προς το ενδεχόμενο να προκύψει πιστωτικό γεγονός από την ελληνική πλευρά και τον κατηγόρησε για απειλή κατά της κυβέρνησης, εστιάζοντας στην αναφορά του κ. Σαμαρά για ανακριτική επιτροπή σε περίπτωση που η χώρα οδηγηθεί σε πιστωτικό γεγονός.
Μάλιστα, ο Έλληνας πρωθυπουργός έσπευσε να ρίξει στα... σχοινιά τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, κατηγορώντας τον για... συμμετοχή σε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που ακολούθησαν την παρουσία του Γιώργου Παπανδρέου στις Κάννες, ώστε να προκύψει η κυβέρνηση Παπαδήμου. Και με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο διαβεβαίωσε τον ελληνικό λαό, αλλά και τον Σαμαρά ότι η Νέα Δημοκρατία θα έχει την τύχη του ΠΑΣΟΚ: «Μιλήσατε πρόσφατα κύριε Σαμαρά για συμμετοχή σας σε οικουμενική κυβέρνηση. Δύο μήνες μετά τη λαϊκή εντολή. Αλήθεια, σας ζήτησε κανείς να συμμετάσχετε σε οικουμενική κυβέρνηση και δεν το ήξερα; Καθίστε εκεί στην αντιπολίτευση αν ονειρεύεστε κυβέρνηση γιατί θα παραμείνετε για πάρα πολλά χρόνια. Στην Ελλάδα τα πραξικοπήματα τελείωσαν μαζί με το παλάτι, τελεία και παύλα, μην περιμένετε άδικα».
Στη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «η αλήθεια κ. Σαμαρά είναι ότι δεν κάνατε εξεταστική γιατί «συγκυβερνήτης» σας ήταν ο κ. Βενιζέλος. Σας καλώ να υπερψηφίσετε την πρόταση και να αποφύγετε τις υπεκφυγές».
Η σύγκρουση μεταξύ των δύο ανδρών κορυφώθηκε κυρίως στις δευτερολογίες τους: «Σας έχει υποκαταστήσει στα καθήκοντά σας η κα Κωνσταντοπούλου κύριε Τσίπρα;» είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, ο κ. Σαμαράς.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς είχε επιτεθεί στον πρωθυπουργό λέγοντας: «Σαμαράς: Δεν δέχεται ο λαός κύριε Τσίπρα να τον πάτε στα βράχια. Γιατί κύριε Τσίπρα μπλοκάρατε την συνταγματική αναθεώρηση της ΝΔ; Ως προτεραιότητα δεν είχα την εξεταστική επιτροπή, αλλά τη διάσωση της Ελλάδας Κύριε Τσίπρα, το 2009 είχατε προτείνει ως πρωθυπουργό τον Αρσένη. Κύριε Τσίπρα, ο Παπανδρέου είχε προτείνει 5 πρόσωπα για πρωθυπουργό, πριν καταλήξουμε στον Παπαδήμο».
Απαντώντας στις αιτιάσεις του πρωθυπουργού για τη συμμετοχή του στο παρασκήνιο των Καννών, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε: «Για το περί δήθεν ανατροπής του κ. Παπανδρέου θα σας πω ένα πράγμα. Μέχρι τότε ο κ. Παπανδρέου μου είχε προτείνει πέντε πρωθυπουργούς. Τότε καταδικάσατε πρώτος εσείς ως πραξικόπημα την πρόταση Παπανδρέου για δημοψήφισμα».
Σε άλλη αποστροφή της ομιλίας του ο πρόεδρος της ΝΔ είχε αναφέρει: «Οι ξένοι με ρώτησαν αν θα σας στηρίξω για να βγείτε απ' τους δικούς σας εφιάλτες. Και όταν με ρώτησαν αν θα σας στήριζα αν οι βουλευτές σας δεν στηρίξουν τη συμφωνία, είπα πως αν αυτή η συμφωνία βοηθά την παραμονή της χώρας στο ευρώ, εγώ θα την στηρίξω. Εγώ δεν ξέρω τι σχεδιάζετε εσείς - θα στηρίξω, αλλά να μην μας θεωρείτε δεδομένους» συμπλήρωσε.
«Στην Ευρωζώνη η επενδυτική αισιοδοξία ανεβαίνει, όλοι προσδοκούν καλύτερες ημέρες - όλοι εκτός από τους Έλληνες. Και τα παλιά κόμματα στήνουν στη Βουλή την αρένα της μιζέριας» είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας στη Βουλή στη συζήτηση για την εξεταστική επιτροπή για τα μνημόνια. Συμπλήρωσε ότι στη Βουλή θα πρέπει να συζητηθούν τα λάθη που μας οδήγησαν στο μνημόνιο και τα λάθη που μας κρατάνε στο μνημόνιο.
Η ΝΔ κατέθεσε τη δική της πρόταση για σύσταση εξεταστικής που θα ερευνήσει τη χρονική περίοδο από το 1981 και μετά και τα αίτια που οδήγησαν τη χώρα σε μνημόνιο. Οπως αποφασίστηκε, χωριστά θα συζητηθούν οι προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και ΝΔ, καθώς η ΝΔ δεν συναινεί να γίνει κοινή συζήτηση.
Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ προτείνει τον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή να κληθεί ως πρώτος μάρτυρας στην Εξεταστική Επιτροπή για τα μνημόνια.
«Είναι λυπηρό ότι η ΝΔ επιλέγει μια διαδικασία με την οποία αποφεύγει τη συζήτηση» είπε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και ζήτησε να γίνει ουσιαστική συζήτηση επί της διαδικασίας.
Τι είπε ο ΣΥΡΙΖΑ
Τα τέσσερα βασικά πεδία που πρέπει να εστιάσει η έρευνα της επιτροπής περιέγραψε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Μητρόπουλου τα βασικά πεδία είναι τα εξής:
- Να ερευνηθεί η αλήθεια ή όχι των στατιστικών στοιχείων που χρησιμοποιήθηκαν, ο ρόλος της ΕΛΣΤΑΤ και ο βαθμός διαθεσιμότητας των διεθνών αγορών κατά την προμνημονιακή περίοδο
- Να ερευνηθούν οι δανειακές συμβάσεις και η παραίτηση από την εθνική μας κυριαρχία. Το εφαρμοστέο δίκαιο και το σύνολο των αντιαναπτυξιακών μέτρων που οδήγησε σε απώλεια του 25% του ΑΕΠ , σε ανεργία 1,5 εκατ. πολίτες, σε λεηλασία των αποθεματικών και σε κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος
- Να ερευνηθεί ο τρόπος λειτουργίας των ευρωπαϊκών θεσμών, η παραθεσμική πρόσκληση του ΔΝΤ και κάθε απόφαση που παρεκκλίνει του ευρωπαϊκού πλαισίου.
- Να γίνει έρευνα για τον ρόλο ινστιτούτων και ΜΜΕ που επέβαλαν την αναγκαιότητα του μνημονίου.
Τι είπαν οι ΑΝΕΛ
«Το χρέος που φορτώθηκε στους Έλληνες είναι αδύνατο να εξυπηρετηθεί», ανέφερε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ -που συνυπογράφουν την πρόταση-, Δημήτρης Καμμένος.
Ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, εξέφρασε τη διαφωνία του με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη λέγοντας: «Το κόστος δανεισμού του ΔΝΤ είναι άγνωστο και τεράστιο που ξεπερνά το 5%... το κόστος δανεισμού του ΔΝΤ έγινε με δύο συμβάσεις που πρέπει να τις δούμε».
Ο ίδιος υποστήριξε ότι μεταξύ των δεσμεύσεων της χώρας περιλαμβάνεται και «η αποπληρωμή του ΔΝΤ καθώς σε διαφορετική περίπτωση το EFSF μπορεί να απαιτήσει την αποπληρωμή όλου του ποσού».
Τι είπε η ΝΔ
Ο Χρήστος Σταϊκούρας, εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, ανέφερε πως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ «χωλαίνει» ενώ υποστήριξε παράλληλα ότι η πρόσφατη τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης που υπόγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ αποτελεί «παράταση του μνημονίου».
Ο κ. Σταϊκούρας συνέχισε προσθέτοντας ότι η πρόσφατη «επικαιροποίηση» της δανειακής σύμβασης «περιλαμβάνει και έναν πρόσθετο δυσμενή όρο που δεν είχαν οι προηγούμενες. Πρόκειται για την επιστροφή ομολόγων 11 δις ευρώ από το ΤΧΣ και θα πρέπει να συνεκτιμηθεί». Τέλος υποστήριξε ότι η πρόταση των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ είναι «προσχηματική» λέγοντας ότι «αναφέρει πως το πρόγραμμα της ασκούμενης πολιτικής έχει αποτύχει την ώρα που ο υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει εγγράφως πως τα αποτελέσματα της προηγούμενης κυβέρνησης θα αποτελέσουν σημείο αφετηρίας ενώ δεσμεύεται για την υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».
Τι είπε το «Ποτάμι»
Ο Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, εισηγητής του «Ποταμιού» είπε πως η ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ είναι ορόσημο προκειμένου να ξεκινήσει η έρευνα για την εξεταστική επιτροπή της Βουλής. Ο βουλευτής στη συνέχεια απαρίθμησε μια σειρά υποθέσεων μεταξύ των οποίων οι Ολυμπιακοί αγώνες και το χρηματιστήριο, που όπως είπε «πρέπει να ερευνηθούν».
«Η κυβερνητική επιδίωξη είναι να στηθεί ένα σκηνικό αντιπαράθεσης. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και η καραμανλική δεξιά από τη μια, μια διευρυμένη συμμαχία αριστεράς και δεξιάς απέναντι στην κυβέρνηση σαμαρικής ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. ΝΔ εναντίον ΝΔ λοιπόν. Και όλοι εναντίον όλων» είπε ο κ. Μπαργιώτας και επεσήμανε πως «Η χώρα βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Είναι πρώτη φορά στην ιστορία της τόσο κοντά στο ναυάγιο. Και το ζητούμενο είναι η σωτηρία της πατρίδας, δεν είναι τα μικροκομματικά κέρδη για την επόμενη εβδομάδα».