Λίμπαχ: «Δεν είναι ο Τσίπρας ο δούρειος ίππος του Πούτιν»
Μια άλλη οπτική γωνία για την πολυσυζητημένη επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα φιλοξενεί η γερμανική Ραδιοφωνία (DLF). Σε συνέντευξη που έδωσε ο βουλευτής του κόμματος «η Αριστερά» Στέφαν Λίμπιχ αποδοκιμάζει τις αρνητικές αντιδράσεις, από όπου και αν προέρχονται, αναφορικά με αυτήν την επίσκεψη και υπογραμμίζει τις παραδοσιακά καλές σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και την Ελλάδα.
Σχέσεις παλιές και παραδοσιακές
Στην ερώτηση του δημοσιογράφου πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος να γίνει ο Τσίπρας ο δούρειος ίππος του Πούτιν, ο γερμανός βουλευτές εκφράζει την αντίθεσή του σε αυτήν την παρομοίωση. «Τη θεωρώ μια εντελώς λανθασμένη περιγραφή και βρίσκω τον τόνο που επιλέγουν ορισμένοι ευρωπαίοι πολιτικοί απαράδεκτο, κυρίως όταν μιλούν όλοι για μαθήματα στο σπίτι, λες και η δημοκρατικά εκλεγμένη ελληνική κυβέρνηση είναι σχολιαρόπαιδο. Δεν είναι σωστό. Οι σχέσεις της Ρωσίας με την Ελλάδα είναι παραδοσιακές και πολύ παλιές. Υπάρχουν πολιτιστικοί και θρησκευτικοί λόγοι αλλά και συγκεκριμένοι οικονομικοί λόγοι, οι οποίοι εξάλλου οδήγησαν τον προκάτοχο του κ. Τσίρπα, τον κ. Σαμαρά, να συναντήσει πριν ένα χρόνο τον κ. Πούτιν. Τότε ο εκνευρισμός ήταν σαφώς πολύ λιγότερος».
«Θεμιτές οι διαφοροποιήσεις για τις κυρώσεις»
Ο γερμανός δημοσιογράφος φέρνει ως επιχείρημα την υπόθεση εργασίας, σύμφωνα με την οποία ενδέχεται η Αθήνα σε περίπτωση παράτασης των ρωσικών κυρώσεων να παίξει το ρωσικό χαρτί για να θέσει τους δανειστές υπό πίεση. Πόσο εφικτό είναι ένα τέτοιο σενάριο; «Θεωρώ θεμιτό να υπάρχουν διαφοροποιημένες προσεγγίσεις στο θέμα των κυρώσεων. Το έκανε από την αρχή γνωστό η ελληνική κυβέρνηση και το βασικό της κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ. Σημειωτέον, συμμερίζομαι αυτήν την κριτική γιατί θεωρώ την ευρωπαϊκή πολιτική των κυρώσεων οικονομικά και πολιτικά καταστροφική. Εάν θέλει κανείς να επιτύχει συναίνεση στην ΕΕ - κάτι που αντιλαμβάνομαι- τότε θα πρέπει να συζητηθούν όλες οι απόψεις. Το πρόβλημα δεν λύνεται με εξαγγελίες από τις Βρυξέλλες».
Προβλήματα συνείδησης
Ο Στέφαν Λίμπαχ θεωρεί ότι η φιλολογία που ξεκίνησε πολύ καιρό πριν γι' αυτήν την επίσκεψη στη Μόσχα πηγάζει από προβλήματα συνείδησης των Βρυξελλών για το ότι επί χρόνια κόμματα που κατέστρεψαν την Ελλάδα, το ΠAΣΟΚ και η ΝΔ, δεν επικρίθηκαν με την ίδια σφοδρότητα. «Και τώρα ξαφνικά ήρθε στην εξουσία μια κυβέρνηση που θέλει να φορολογήσει τους πλούσιους, κάτι που δεν έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, που θέλει μια διαφορετική πολιτική στην ΕΕ. Δεν είναι απαραίτητο να συμμεριζόμαστε αυτές τις θέσεις, αλλά είναι θέσεις της και γι' αυτό η ταραχή είναι τόσο μεγάλη. Νομίζω ότι τέτοια προβλήματα δεν επιλύονται με εξαγγελίες από τριτοκλασάτους γερμανούς πολιτικούς, αλλά μέσα από σοβαρές συζητήσεις, οι οποίες εξάλλου πρόκειται να γίνουν».
Πηγή: Deutsche Welle