Παρασκευόπουλος: Η διάταξη για την κατ' οίκον κράτηση δεν είναι φωτογραφική

Στο επίκεντρο αντιπαράθεσης βρέθηκε στη Βουλήη διάταξη που δίνει τη δυνατότητα σε φυλακισμένους, οι οποίοι έχουν εκτίσει το 1/4 της ποινής τους και έχουν αναπηρία άνω του 80%, να μπορούν να εκτίσουν το υπόλοιπο της ποινής τους με κατ' οίκον περιορισμό.

Παρασκευόπουλος: Η διάταξη για την κατ' οίκον κράτηση δεν είναι φωτογραφική
5'

Τη ρύθμιση επέκριναν έντονα, τόσο ο πρόεδρος της «Οργάνωσης Θυμάτων Τρομοκρατίας Ως Εδώ», Γιώργος Μομφεράτος, όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, οι οποίοι κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι με τον μανδύα του εξανθρωπισμού εκτρέφει τρομοκράτες. Επίσης, υποστήριξαν ότι η διάταξη είναι φωτογραφική και αφορά τον τρομοκράτη Σάββα Ξηρό, τον οποίο απελευθερώνει αγνοώντας τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, που τον καταδίκασε σε πέντε φορές ισόβια γιατί σκότωσε πέντε αθώες ψυχές.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, υπεραμύνθηκε της ρύθμισης σημειώνοντας ότι αφορά τρεις συγκεκριμένους κατάδικους με βαριά αναπηρία, από τους οποίους ο ένας απεβίωσε, ενώ ο Σάββας Ξηρός έχει 98% αναπηρία και κατέστη εντελώς τυφλός από τις συνθήκες κράτησης που του παρείχε η Πολιτεία. Παράλληλα, επέμεινε ότι η ρύθμιση δεν προβλέπει αποφυλάκιση αλλά έκτιση ποινής με κατ' οίκον περιορισμό, ενώ επικαλέστηκε και αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές.

Ο κ. Μομφεράτος υποστήριξε ότι «το νομοσχέδιο, με τον μανδύα εξανθρωπισμού, επιδιώκει την απελευθέρωση συγκεκριμένων καταδίκων με κριτήρια που ανατρέπουν τις δικαστικές αποφάσεις των ποινών φυλάκισης, τις οποίες αγνοεί». «Ακυρώνει στην πράξη τη φύση του αδικήματος και της ποινής. Δεν κρίνει ούτε την ικανότητα του καταδικασθέντος να εκτίσει την ποινή στις φυλακές ούτε αν μπορεί να ξαναδιατελέσει τα ίδια αδικήματα. Μπορεί το υπουργείο να ισχυρίζεται ότι δεν είναι αλήθεια, αλλά οι ρυθμίσεις αυτές διαθέτουν ονοματεπώνυμο. Και αυτό το ονοματεπώνυμο είναι του Σάββα Ξηρού, ο οποίος καταδικάστηκε για πέντε δολοφονίες και συμμετοχή του σε εγκληματική οργάνωση», τόνισε και πρόσθεσε: «Ο Σάββας Ξηρός δικαιούται κάθε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η Πολιτεία υποχρεούται να του την παράσχει, μέσα, όμως, στη φυλακή. Σκοπός του νομοσχεδίου είναι με το προσωπείο του ανθρωπισμού να τον απελευθερώσει. Εκτρέφει, έτσι, το τέρας της τρομοκρατίας και κάνει την τρομοκρατία πολιτικό θέμα διαφωνίας μεταξύ των κομμάτων».

«Είναι μία μαύρη αιματηρή βία που καταλύει την έννοια της Δημοκρατίας, τελεία και παύλα. Εμείς δεν διεκδικούμε τίποτα άλλο παρά τη δικαίωση των νεκρών. Μην αφαιρείται αυτό το δικαίωμα. Το αίμα πρέπει να τελειώσει εδώ και μόνο μέσω Δικαιοσύνης γίνεται. Εμείς το διεκδικήσαμε αυτό για εκείνους που κατέλυσαν τη Δημοκρατία. Μην προσαρμόσετε τη Δικαιοσύνη στα μέτρα τους», κατέληξε ο κ. Μομφεράτος.

«Η ρύθμιση προβλέπει τη μετατροπή της ποινής σε έκτιση ποινής κατ' οίκον και στηρίζεται σε αντικειμενικά κριτήρια. Στο θέμα της πάθησης και του βάρους της ποινής, εξ' ορισμού, δεν είναι φωτογραφική», αντέτεινε ο υπουργός Δικαιοσύνης και συμπλήρωσε: «Όλοι όσοι εμπίπτουν στη ρύθμιση είναι συνολικά τρεις. Οι δύο καρκινοπαθείς, και ήδη ο ένας απεβίωσε αυτές τις μέρες. Μόνο δύο απέμειναν. Ο ένας είναι ο Ξηρός. Η ρύθμιση προβλέπει αναπηρία άνω του 80%, κάτι εξαιρετικά σπάνιο. Βρήκα ότι ο Σάββας Ξηρός έχει, πλέον, σύμφωνα με την ιατρική διάγνωση, αναπηρία 98%. Αυτό σημαίνει έναν άνθρωπο που δεν μπορεί, πλέον, να κάνει τίποτα. Έχουμε, επιπλέον, την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που κρίνει ότι οι προσφερόμενοι όροι περίθαλψης στις φυλακές δεν είναι κατάλληλοι για βαρέως πάσχοντα. Μνημονεύει, μάλιστα, την πάθηση οφθαλμών».

Ο κ. Παρασκευόπουλος επέμεινε ότι η Πολιτεία δεν πρέπει να είναι εκδικητική, τονίζοντας ότι «κάποτε και εμείς πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας». «Στο μέτρο που δεν μπορούμε σε σύντομο χρονικό ορίζοντα να διασφαλίσουμε καλύτερες συνθήκες στις φυλακές, δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια κάτω από απάνθρωπες συνθήκες. Με τη ρύθμιση έχουμε απλά αλλαγή τρόπου έκτισης ποινής και όχι απόλυση. Για έναν κρατούμενο όπως ο Σάββας Ξηρός, η τιμωρία συνεχίζεται. Η μομφή είναι ανεξίτηλη για τις ανθρωποκτονίες που διετέλεσε», υπογράμμισε.

Έντονη ήταν η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ανέφερε: «Η Δημοκρατία βεβαίως και δεν εκδικείται και είναι αυτό που τη διαχωρίζει από αυτούς που παίρνουν τα όπλα και εκτελούν αθώους. Ο Σάββας Ξηρός πήρε πέντε αθώες ψυχές. Η αναπηρία του προκλήθηκε από αυτοτραυματισμό την ώρα που ήθελε να σκοτώσει αθώους. Πρώτο δικό σας νομοθετικό μέλημα είναι να περάσετε μία διάταξη απόλυτα φωτογραφική για κάποιον που καταδικάστηκε πέντε φορές σε ισόβια. Τι σας αποτρέπει να δώσετε στον Σάββα Ξηρό εκείνες τις συνθήκες για έναν αξιοπρεπή εγκλεισμό χωρίς να παραβιάζετε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης; Δεν αντέχει σε καμία λογική αυτό». Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι «το αίτημα αποφυλάκισης του Σάββα Ξηρού ήταν σύνθημα όλου του αντιεξουσιαστικού χώρου» για να συμπληρώσει: «Εμείς, που είμαστε στην άλλη όχθη, δεν διαδηλώσαμε. Διαχειριστήκαμε τον μεγάλο πόνο μας με σεβασμό. Δεν θα το λάβετε υπόψη σας; Θέλω να κοιτάξετε στα μάτια τον κ. Μομφεράτο, τη μάνα του Αξαρλιάν, εμένα, και να μου πείτε αν έχετε ήσυχη τη συνείδησή σας με αυτό που κάνετε».

«Σέβομαι απολύτως τα θύματα που σκοτώθηκαν από τρομοκρατία και όλους όσους τα αγαπούν και τα τιμούν. Στη ρύθμιση δεν υπήρχε καμία φωτογραφική σκοπιμότητα. Δεν έχει χαρακτηριστικά απελευθέρωσης», απάντησε ο κ. Παρασκευόπουλος και πρόσθεσε: «Έχετε δίκαιο που λέτε ότι αυτοτραυματίστηκε ο Σάββας Ξηρός. Βρέθηκε με πάθηση στα μάτια, κατέστη εντελώς τυφλός, αυτό σημαίνει ότι οι συνθήκες κράτησης που του παρείχε η Πολιτεία τον τύφλωσαν. Δεν παύει να τιμωρείται. Μπορεί να κρατείται σε συνθήκες κατ' οίκου περιορισμού λόγω της πολύ σοβαρής πάθησης του, θα είναι, όμως, δική του επιλογή αν ξαναγυρίσει πίσω».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή