Κρεμλίνο: «Πολύ θετικές» οι συνομιλίες μεταξύ Τσίπρα-Πούτιν
Ως «πολύ θετικές» χαρακτήρισε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου ηγέτη, τις τρίωρες συνομιλίες που είχε ο Βλαντίμιρ Πούτιν με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σε χθεσινοβραδυνές δηλώσεις του σε Ρώσους δημοσιογράφους. «Οι συνομιλίες ήταν πολύ θετικές. Όντως διαμορφώθηκαν πολλά επίπεδα συνεργασίας, τα πάντα συμφωνήθηκαν και υπάρχουν κοινά σχέδια προς υλοποίηση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πεσκόφ.
Όπως διευκρίνισε ο Ρώσος εκπρόσωπος, κεντρικός στόχος είναι η εξισορρόπηση και αύξηση του όγκου των εμπορικών ανταλλαγών, που μειώθηκε δραματικά το 2014 περί το 40%. «Οι δυνατότητες είναι αρκετά μεγάλες, υπάρχουν κοινά σχέδια, για τα οποία πρέπει να εργαστούμε. Γι' αυτό τα πράγματα είναι εξαιρετικά θετικά. Το βασικό είναι ότι οι Έλληνες εταίροι μας έχουν διάθεση συνέχισης της συνεργασίας σε κάθε περίπτωση, πράγμα, που βρίσκει απόλυτη ανταπόκριση και από τη ρωσική πλευρά» παρατήρησε ο κ. Πεσκόφ.
Το Κρεμλίνο, μεταξύ άλλων, επιβεβαίωσε και το ότι ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας θα είναι ο κεντρικός τιμώμενος ξένος ηγέτης στο ετήσιο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, που είχε περιφρονηθεί συστηματικά τα τελευταία χρόνια από την ελληνική πλευρά. Τον Ιούνιο επομένως ο Α.Τσίπρας θα βρεθεί ξανά στη Ρωσία και μάλιστα όταν θα συμπληρώνεται το δίμηνο προετοιμασίας, που εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί για την ίδρυση μεικτών ελληνορωσικών εταιρειών μεταποίησης «ελληνικής πρώτης ύλης», οι οποίες και θα είναι ο φορέας της έμμεσης παράκαμψης του εμπάργκο στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα.
Στο πλαίσιο αυτής της προετοιμασίας, Ρώσοι επιθεωρητές θα ελέγξουν κτηνοτροφικές μονάδες, εταιρείες γαλακτοκομικών και ιχθυοκαλλιέργειες σε Ελλάδα, Κύπρο και Ουγγαρία το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου και οι έλεγχοι αυτοί θα συνεχιστούν όσο διευρύνεται η γκάμα των προϊόντων, που θα επανεισάγονται στη ρωσική αγορά από τις χώρες αυτές.
«Δεν μπορεί να υπάρξει αυτόματη επιστροφή των προϊόντων, που εντάχθηκαν στο εμπάργκο» διευκρίνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της ρωσικής Υπηρεσίας Κτηνιατρικής και Φυτοϋγειονομικής Εποπτείας Αλεξέι Αλεξέενκο μιλώντας στο δορυφορικό δίκτυο «Ρωσία-24», όμως η υπηρεσία του είναι έτοιμη να διευρύνει και επιταχύνει τους ελέγχους, που θα απαιτηθούν, ώστε να υλοποιηθεί η κεντρική πολιτική απόφαση του Κρεμλίνου για ενθάρρυνση των εισαγωγών «αγροτικής και κτηνοτροφικής πρώτης ύλης» από κοινοπραξίες με έδρα τη Ρωσία.
Όπως διευκρινίζει με δημοσίευμά της η οικονομική «Κομερσάντ», πέντε χώρες, με μεγάλη εμπειρία συνεργασίας με τη ρωσική «Γκαζπρόμ» είναι έτοιμες να ενταχθούν στο σχέδιο του νέου «Νότιου αγωγού» για το ρωσικό φυσικό αέριο, που καθιερώθηκε να ονομάζεται από τη ρωσική πλευρά «τουρκικός αγωγός» ως τα ελληνοτουρκικά σύνορα, για να αποκτήσει από χθες και την προέκτασή του σε ελληνικό έδαφος με τον όρο «ελληνικός αγωγός», που χρησιμοποίησε για πρώτη φορά ο πρωθυπουργός Α.Τσίπρας.
Κατά την «Κομερσάντ» οι χώρες αυτές είναι κατά σειρά η Τουρκία, που αναδεικνύεται σε στρατηγικό ενεργειακό κόμβο για τα ρωσικά συμφέροντα στην περιοχή, η Ελλάδα, που θα αποτελεί ουσιαστικά την «πύλη εισόδου» του ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ και εν συνεχεία η FYROM, η Σερβία και η Ουγγαρία. Το ΥΠΕΞ της Ουγγαρίας μάλιστα επιβεβαίωσε ότι εκπρόσωποι των χωρών αυτών συμφώνησαν στη Βουδαπέστη να πραγματοποιούν τακτικές συναντήσεις για θέματα ανάπτυξης της συνεργασίας τους και προώθησης των τεχνικών υποδομών και των δικτύων μεταφοράς φυσικού αερίου. Στις χώρες αυτές μάλιστα αναμένεται το επόμενο διάστημα να ενταχθεί και η Αυστρία, η οποία επίσης έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον ώστε το ρωσικό αέριο να φθάνει μέσω «νοτίας οδού» και στη χώρα αυτή.
Σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα "η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήδη προσπαθεί να βρει τρόπους να μπλοκάρει το σχέδιο, η υλοποίηση του οποίου δεν είναι επιθυμητή για την ΕΕ". Όπως έχουν ξεκαθαρίσει ρωσικές κυβερνητικές πηγές, η Μόσχα δεν προτίθεται να συνεχίσει τη διέλευση ρωσικού φυσικού αερίου μέσω των αγωγών της σοβιετικής περιόδου μέσω της Ουκρανίας πέραν του 2019. Γι' αυτό άλλωστε ελληνικές κυβερνητικές πηγές επεσήμαναν αργά χθες ότι από 1.1.2019 ο "ελληνικός αγωγός" θα επιδιωχθεί να ξεκινήσει τη λειτουργία του και να έχει κατασκευαστεί από ελληνικές εταιρείες, με υποστήριξη ιδιωτικών εταιρειών και ρωσική τεχνογνωσία, αλλά και πιθανή χρηματοδότηση με δανειακή στήριξη και προείσπραξη "προσδοκόμενων κερδών", στην οποία αναφέρθηκε ο Β.Πούτιν στις δημόσιες δηλώσεις του.