Πατριάρχης Κύριλλος σε Τσίπρα: Ευκαιρία ανάπτυξης του προσκυνηματικού τουρισμού
Στην κοινή θρησκευτική παράδοση Ελλάδας και Ρωσίας, αλλά και στο πώς οι δύο χώρες μπορούν να ωφεληθούν από αυτήν, εστίασαν Αλέξης Τσίπρας και Πατριάρχης Μόσχας, Κύριλλος, στη μεταξύ τους συνάντηση το μεσημέρι της Πέμπτης (9/4), στηΜονή του Αγ. Δανιήλ.
Οι δύο άνδρες συμφώνησαν επίσης ότι η στενή θρησκευτική (και όχι μόνο) σχέση των δύο χωρών προσφέρει γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη του προσκυνηματικού τουρισμού, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στη Ρωσία.
Ξεχωριστή μάλιστα μνεία έγινε για το Άγιο Όρος και την ξεχωριστή σημασία του ως διαύλου επικοινωνίας των δύο χωρών, καθώς «αποτελεί» σημαντικό κομμάτι της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς».
«Ο ρωσικός λαός και η Εκκλησία του συμπάσχουν με τους πνευματικούς αδελφούς τους, τους Έλληνες και εύχονται στην κυβέρνηση επιτυχία στην αποστολή της για μια κοινωνικά προσανατολισμένη οικονομία και κοινωνία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης Μόσχας και πάσης Ρωσίας υποδεχόμενος τον πρωθυπουργό.
«Συμπάσχουμε ειλικρινά με τον ελληνικό λαό λόγω της δυσχερούς κατάστασης, στην οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα σας», συνέχισε ο προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας καλωσορίζοντας στη μονή Δανιήλ τον Αλ.Τσίπρα και την ελληνική αντιπροσωπεία, τους οποίους συνεχάρη για την «πειστική νίκη στις εκλογές», αλλά και για την επιδίωξή τους να υπηρετήσουν τους πολίτες.
«Ελπίζω πολύ ότι εσείς και η κυβέρνησή σας στο όνομα του καλού του ελληνικού λαού θα κάνετε το παν ώστε αναπτύσσοντας τις ιδέες της κοινωνικής δικαιοσύνης, θα υποστηρίξετε και θα διατηρήσετε τις πνευματικές και ηθικές βάσεις της ζωής του λαού σας», ανέφερε ο Ρώσος θρησκευτικός ηγέτης, τονίζοντας ότι είναι λανθασμένο το στερεότυπο πως ο χριστιανισμός και η Ορθοδοξία δεν μπορούν να συμβιβαστούν με την Αριστερά.
«Εάν η Εκκλησία ακολουθήσει μία πολιτική γραμμή τότε παύει να είναι όλου του λαού», υπογράμμισε επίσης ο Πατριάρχης Κύριλλος, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στη σημασία του προσκυνηματικού τουρισμού, που αναπτύσσεται μάλιστα και στις «νεκρές περιόδους», αλλά και στη σημασία, που αποδίδει η ρωσική ορθοδοξία στον εορτασμό των 1000 χρόνων ρωσικού μοναχισμού στο Άγιον Όρος το 2016.
Αντιφωνώντας την εκτενή τοποθέτηση του Ρώσου Πατριάρχη ο πρωθυπουργός μετέφερε τους θερμούς χαιρετισμούς του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, εκτιμώντας ότι Αριστερά και Ορθοδοξία «κοινωνούν πολλές κοινές αξίες», όπως η αλληλεγγύη στον συνάνθρωπο, η φροντίδα των αδυνάτων, η αγάπη προς τον πλησίον και η ανεκτικότητα στο διαφορετικό.
Εκ μέρους της κυβέρνησης, ο Αλ. Τσίπρας υποσχέθηκε υποστήριξη στους εορτασμούς των 1000 χρόνων ρωσικού μοναχισμού και ευχήθηκε επιτυχία στη διορθόδοξη Σύνοδο, που συγκαλεί το Οικουμενικό Πρακτορείο το 2016, εκφράζοντας την εκτίμησή του για το κοινωνικό έργο της ρωσικής Εκκλησίας και καλώντας σε κοινές πρωτοβουλίες για την ανάδειξη του κινδύνου στους χριστιανικούς πληθυσμούς από την άνοδο της τρομοκρατίας και της γενικότερης αστάθειας στη Μ. Ανατολή.
Σημειώνεται τέλος, ότι ο Αλέξης Τσίπρας ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter φωτογραφίες από τη συνάντηση με τον Πατριάρχη Μόσχας και Πάσης Ρωσίας Κύριλλο, στην οποία τον συνόδευαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης και οι υπουργοί Νάντια Βαλαβάνη, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Νίκος Κοτζιάς.
To tweet του κ. Τσίπρα