Συνάντηση της Προέδρου της Βουλής με τους πρέσβεις Τυνησίας και Κίνας
Η κ. Κωνσταντοπούλου εξέφρασε την αλληλεγγύη του Ελληνικού Κοινοβουλίου προς τον λαό της Τυνησίας μετά την πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε στη χώρα.
Στις δηλώσεις τους τόνισαν:
Ζωή Κωνσταντοπούλου:
'Είχα την ευκαιρία να υποδεχθώ τον Πρέσβυ της Τυνησίας, να συνομιλήσω μαζί του για ζητήματα Κοινοβουλευτικής Διπλωματίας , αλλά και για την σύσφιξη των σχέσεων των δύο λαών.
Είχα την ευχαρίστηση να επιβεβαιώσω την κοινή βούληση να συνεχισθούν οι καλές σχέσεις των δύο λαών και να εμπεδωθούν πεδία κοινής δράσης.
Ενημέρωσα τον κ. Πρέσβυ για τις πρωτοβουλίες του Ελληνικού Κοινοβουλίου σε σχέση με διεκδικήσεις για τις οποίες ενεργοποιούμε την Κοινοβουλευτική Διπλωματία, για την Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους , αλλά και για την Επιτροπή διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών.
Είχα την ευκαιρία να του μεταφέρω και διά ζώσης και να ζητήσω να μεταφέρει στον Ομόλογό μου, την αλληλεγγύη του Ελληνικού Κοινοβουλίου απέναντι στο Κοινοβούλιο και τον λαό μετά την πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε στη Χώρα.
Παράλληλα, να του εκθέσω την διαθεσιμότητα και την βούληση να ανταποκριθώ στην πρόσκληση που μου έχει απευθυνθεί από τον Τυνήσιο Ομόλογό μου, προκειμένου να επισκεφθώ την χώρα και να ζητήσω να έχουμε μια καλή συνεργασία για θέματα Δημοκρατίας , Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενίσχυσης της Αλληλεγγύης των λαών και ενίσχυσης της προσήλωσης των κρατών στις αρχές της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας, της Αλληλεγγύης και, βέβαια, του σεβασμού των Ελευθεριών και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ήταν μια καθ΄όλα χρήσιμη, πολύ ενδιαφέρουσα και ουσιαστική συνάντηση και θα συνεχισθεί η τροφοδότηση των σχέσεων αυτών και στο μέλλον".
Πρέσβυς Τυνησίας,Tarek Saadi:
Ήταν μεγάλη χαρά και εξαιρετική τιμή για μένα που με δέχθηκε η κα. Πρόεδρος.
Διαβίβασα τις ευχές του Προέδρου της Εθνοσυνέλευσης της Τυνησίας καθώς και την πρόσκληση που της απηύθυνε να επισκεφτεί την Τυνησία .
Είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε ιδέες για το πώς μπορούμε να ενισχύσουμε την συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, των δύο λαών, των δύο Κοινοβουλίων .
Είχαμε μια πολύ εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων για το πώς η Κοινοβουλευτική Διπλωματία θα βοηθήσει τους λαούς στον τομέα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για περισσότερη Ελευθερία και περισσότερη Αξιοπρέπεια.
Με την επίσκεψη της Προέδρου στην Τυνησία θα βρεθούν συγκεκριμένοι τρόποι και μέσα ώστε η συνεργασία μας να ενισχυθεί. Εμείς θαυμάζουμε και παρακολουθούμε με ενδιαφέρον την Ελληνική εμπειρία που θα δώσει περισσότερη ελπίδα και ζωή, κάτι το οποίο χρειάζονται όλοι οι λαοί. Θέλει να εφαρμόσει ένα κοινωνικό μοντέλο με περισσότερη Αξιοπρέπεια, περισσότερο σεβασμό στα Ανθρώπινα Δικαιώματα και αυτό μας ενδιαφέρει ιδιαιτέρως. Είναι κάτι που θαυμάζουμε !
Θέλουμε να μάθουμε από αυτή την εμπειρία δια μέσου της ενισχυμένης συνεργασίας των δύο Κοινοβουλίων. Πιστεύουμε ότι η επιτυχία αυτής της προσπάθειας, αλλά και της προσπάθειας του Τυνησιακού Κοινοβουλίου, είναι πράξεις που θα έχουν πολύ θετικό αντίκτυπο σε όλη την Μεσόγειο και στην Μέση Ανατολή.
Είμαι σίγουρος ότι το μέλλον θα είναι καλύτερο και για τους δύο λαούς .
Συνάντηση και με τον Πρέσβυ της Κίνας
Η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου δέχθηκε σήμερα τον Πρέσβυ της Κίνας Zou Xiaoli, με τον οποίο είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τις διαχρονικά καλές διμερείς σχέσεις της Ελλάδας με την Κίνα, καθώς και το περιθώριο περαιτέρω ανάπτυξης τους, μέσα από πεδία συνεργασίας τόσο σε επίπεδο Κρατών όσο και Κοινοβουλευτικής Διπλωματίας.
Η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, δήλωσε:
«Είχα την ευκαιρία να υποδεχθώ τον Κινέζο Πρέσβυ και να συζητήσω μαζί του θέματα κοινού ενδιαφέροντος της Ελλάδας και της Κίνας ιδίως θέματα πιθανής κοινής ενεργοποίησης των Κοινοβουλίων της Ελλάδας και της Κίνας. Ήδη υπάρχουν συμπράξεις σε επίπεδο Κρατών σε θέματα όπως η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, της αρχαιολογικής κληρονομιάς καθώς επίσης της αντιμετώπισης της πειρατείας αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος.
Συζητήσαμε, λοιπόν, τη δυνατότητα σύμπραξης των δύο Κοινοβουλίων προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της Νομοθεσίας σε αυτά τα πεδία, σε παγκόσμιο επίπεδο».
Η Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε τον Κινέζο Πρέσβυ για τις πρόσφατες πρωτοβουλίες της Ελληνικής Βουλής που αφορούν στην πρόσφατη απόφαση της Συγκρότησης της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους υπό την αιγίδα του Ελληνικού Κοινοβουλίου, αλλά και στην ανασυγκρότηση και αναβάθμιση της Επιτροπής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών.
«Με χαρά δέχθηκα την θετική αντίδραση και υποστηρικτική τοποθέτηση του κ. Πρέσβη σε σχέση με αυτό το μείζονος ηθικής, ιστορικής και ουσιαστικής σημασίας αίτημα» δήλωσε η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων η οποία αφού ενημερώθηκε για τις πρωτοβουλίες της Κίνας σε σχέση με την Ελλάδα, ανακοίνωσε στον κ. Zou Xiaoli ότι σύντομα θα συγκροτηθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα Φιλίας Ελλάδας- Κίνας, «μέσω της οποίας θα είναι δυνατή και ευκταία μια πολύ πιο άμεση ανταλλαγή απόψεων, πληροφοριών και ενημέρωσης σε σχέση με τα κοινά πεδία ενδιαφέροντος».
Στο αίτημα του Κινέζου Πρέσβυ να υπάρξει μια πιο άμεση ενημέρωση των Βουλευτών σε σχέση και με την δραστηριοποίηση της εταιρείας COSCO η κυρία Κωνσταντοπούλου διατύπωσε την σταθερή της θέση ότι: «η άμεση ενημέρωση, η διαφάνεια και η αδιαμεσολάβητη επικοινωνία είναι ένα εργαλείο και κοινοβουλευτικής διπλωματίας αλλά και σύσφιξης των σχέσεων των δύο χωρών και των δύο λαών».
Ο κ. Zou Xiaoli αφού εξέφρασε την χαρά και τιμή του για την ευκαιρία της συνάντησης του με την Πρόεδρο της Βουλής, μετέφερε τους χαιρετισμούς του Κινέζου ομολόγου της Προέδρου της Βουλής και διατύπωσε την δεδομένη επιθυμία της Κινεζικής Εθνοσυνέλευσης να έχει αυτή τη συνεργασία με τη Βουλή των Ελλήνων και να συνεχίσει αυτές τις στενές επαφές.
«Όπως είπε η κα Πρόεδρος, συζητήσαμε πολλά θέματα κι έχουμε καταλήξει σε μια ευρεία συμφωνία. Οι Κινέζοι θαυμάζουν τον αρχαίο Πολιτισμό και την πολύ σημαντική Ιστορία της Ελλάδας. Η Ελλάδα όμως έχει και πολύ σημαντική νομοθεσία και μπορούμε να μάθουμε πολλά πράγματα από την χώρα σας επάνω στον τομέα αυτό, όπως και στον τομέα του Τουρισμού, της προστασίας του Περιβάλλοντος αλλά και της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομίας.
Η Βουλή των Ελλήνων είναι ένα Σώμα που αντιπροσωπεύει τις απόψεις και τις θέσεις του Ελληνικού λαού και επιθυμούμε να έχουμε στενές επαφές με το Ελληνικό Κοινοβούλιο επειδή πιστεύουμε ότι όποια συνεργασία μας εδώ στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης και της συνεργασίας μας με την COSCO, χρειάζεται και την υποστήριξη και την συμπαράσταση της Βουλής των Ελλήνων. Γι' αυτό συμφωνώ απολύτως ότι πρέπει να ενισχύσουμε τις ανταλλαγές και την αλληλοκατανόηση και την αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών. Τα συμφέρονται και η φιλία των δύο χωρών δεν θα αλλάξουν. Εμείς θέλουμε να καταβάλουμε κοινές προσπάθειες με τη Βουλή των Ελλήνων αλλά και με την Ελληνική Κυβέρνηση για να ενισχύουμε ακόμα περισσότερο τις διμερείς μας σχέσεις και συνεργασίες» δήλωσε ο Πρέσβυς της Κίνας και δήλωσε στη διάθεση της Προέδρου και του Κοινοβουλίου εν γένει για οποιονδήποτε τομέα συνεργασίας που αφορά στις διμερείς σχέσεις.