Βουλή: Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ
Ψηφίστηκε από την αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή το νομοσχέδιο για την επανασύσταση της ΕΡΤ. Υπέρ, ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ. Κατά, η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, ενώ επιφύλαξη εξέφρασαν η Χρυσή Αυγή, το Ποτάμι και το ΚΚΕ.
Κατά τη συζήτηση, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς έστειλε μήνυμα για συναίνεση, ώστε να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία στην Ολομέλεια. Κατά την τοποθέτησή του, απάντησε στα σημεία κριτικής των κομμάτων. Ειδικότερα, όσον αφορά στο κόστος λειτουργίας της ΕΡΤ απάντησε ότι αυτό έφτανε τα 300 εκατ. ευρώ, όταν το ανταποδοτικό τέλος ήταν 4,24 ευρώ με το μισθολογικό κόστος για την τελευταία χρονιά που λειτούργησε, να είναι στα 83 εκατ. ευρώ.
Όπως είπε, για την ΝΕΡΙΤ προϋπολογίστηκαν για το 2014, 33 εκατ. ευρώ. «Υπάρχει, όμως, μια μεγάλη απόκλιση, που εκτοξεύει την δαπάνη για αμοιβές και έξοδα προς τρίτους στα 53 εκατ. ευρώ».
Ο υπουργός Επικρατείας, εξέφρασε την προσδοκία για στήριξη εκ των κομμάτων και της Ν.Δ. των ρυθμίσεων στο τηλεοπτικό τοπίο και επίσης του θέματος της μη καταβολής του τέλους χρήσης των συχνοτήτων 2% από τα κανάλια. Ενημέρωσε δε, ότι ο ίδιος υπέγραψε για την καταβολή 24 εκατ. ευρώ από τα κανάλια εθνικής εμβέλειας και 16 εκατ. ευρώ από τα συνδρομητικά κανάλια.
Τι είπαν οι φορείς
Κατά τη συζήτηση και επεξεργασία του νομοσχεδίου «Ρυθμίσεις Θεμάτων Δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού Φορέα, Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση Ανώνυμη Εταιρεία και τροποποίηση του άρθρου 48 του Ν. 2190/1920), τοποθετήθηκαν και φορείς .
Συγκεκριμένα: Ο εκπρόσωπος της ΕΡΤ OPEN Δημήτρης Κούνης υπογράμμισε πως θα πρέπει όλες οι δομές του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης να ξαναλειτουργήσουν κανονικά μέσα από την επωνυμία της ΕΡΤ. Ζήτησε, επίσης, να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες ώστε να μην κλείσει κανένας περιφερειακό σταθμός.
Αναφερόμενος στον ρόλο που διαδραμάτισε η EΡΤ OPEN, ο κ. Κούνης υπογράμμισε ότι με την αυταπάρνηση των εργαζομένων, τη στήριξη φορέων και της ελληνικής κοινωνίας, η ΕΡΤ ΟΡΕΝ έφερε την ενημέρωση στον ελληνικό λαό, έγινε βήμα για την δημοσιότητα προβλημάτων της καθημερινότητας που δημιούργησε η κρίση στις τοπικές κοινωνίες την ίδια ώρα που «τα συστημικά κανάλια» δεν διέθεταν ούτε ένα λεπτό για να τα αναδείξουν.
Ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ Παναγιώτης Καλφαγιάννης, αν και χαιρέτισε την κατάθεση του νομοσχεδίου ως μια νίκη του αγώνα των απολυμένων της ΕΡΤ.
Αίσθηση έκανε η αναφορά του στο ότι το αποτέλεσμα των τελικών διατάξεων είναι «απογοητευτικό» και αν δεν αναθεωρηθεί «θα βάλει ταφόπλακα στην ΕΡΤ, γιατί θα την στείλει οριστικά σε κλείσιμο και γιατί δεν μπορεί να την καταστήσει το αντίπαλο δέος στην Digea».
Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΕΣΥ Γιώργος Σαββίδης είπε ότι η κατάθεση του νομοσχεδίου αποτελεί δικαίωση για όλους όσους έδωσαν τον αγώνα επαναλειτουργίας της ΕΡΤ, για όλους όσους αντιστάθηκαν στο μαύρο της ΕΡΤ.
«Μπράβο στον ΣΥΡΙΖΑ που έρχεται με ένα νέο όραμα, όταν ο λαϊκισμός και ο κιτρινισμός επικρατούν», είπε.
Ο Αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Γιώργος Γιουκάκης ανέφερε ότι το νομοσχέδιο ικανοποιεί το αίτημα ανασύστασης του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, επισημαίνοντας ότι «το μαύρο στην ΕΡΤ επέφερε σοκ και δυσφήμισε τη χώρα στο εξωτερικό».
Αίσθηση προκάλεσε στα μέλη της επιτροπής ο τρόπος με τον οποίο ο κ. Γιουκάκης αποτύπωσε τις δραματικές συνέπειες από το κλείσιμο της ΕΡΤ, συνέπειες στις οποίες καταγράφονται σήμερα δεκάδες δημοσιογράφοι που επιβιώνουν με τα πακέτα βοήθειας της ΕΣΗΕΑ σε συνεργασία με την Αρχιεπισκοπή Αθηνών.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας Θράκης Τάσος Φωκιανίδης είπε ότι με την επαναλειτουργία της ΕΡΤ κλείνει μια ανοιχτή πληγή στο σώμα της ενημέρωσης.Ο κ. Φωκιανίδης έκανε ειδική αναφορά στους δημοσιογράφους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου οι οποίοι και αυτοί απολύθηκαν και κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Πελοποννήσου Ηπείρου και Νήσων Κυριάκος Κορτέσης έκανε ειδική αναφορά στο ζήτημα των συμβασιούχων που κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας Δημήτρης Χορταριάς είπε ότι το νομοσχέδιο κινείται στη σωστή κατεύθυνση, αλλά πρέπει να υπάρξουν διορθώσεις με γνώμονα την ορθή λειτουργία της ΕΡΤ. Ο κ. Χορταριάς έσπευσε να επισημάνει στα μέλη της Επιτροπής ότι στην συγκεκριμένη Ένωση εντάσσεται ο ιστορικός ραδιοφωνικός σταθμός του Βόλου και ότι υπάρχει και σταθμός της Λάρισας με δύο στούντιο.
Από την ΕΡΤ ΟΡΕΝ η Μάχη Νικολάρα είπε ότι με την κατάθεση του νομοσχεδίου, οι άνθρωποι που δούλεψαν σκληρά, εθελοντικά, αισθάνονται σήμερα δικαίωση. Όπως είπε, αίτημα της ΕΡΤ ΟΡΕΝ είναι να επαναλειτουργήσει η ΕΡΤ με τις δομές της σε όλη τη Ελλάδα. Ζήτησε μέριμνα ώστε να εξαιρεθούν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ από το ενιαίο μισθολόγιο και το καθεστώς ΔΕΚΟ που στραγγαλίζουν τη λειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης και οι εργαζόμενοι να έχουν ενιαίο μισθολόγιο μέχρι την υπογραφή τη Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Η κα Νικολάρα αναφέρθηκε στους συμβασιούχους που εργάζονταν στην ΕΡΤ μέχρι το κλείσιμό της και υπογράμμισε ότι πρέπει όλοι τους να επανατοποθετηθούν δεδομένου ότι κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Τέλος, χαρακτήρισε δίκαιο το μέτρο της μονοθεσίας για την ΕΡΤ, είπε όμως ότι πρέπει να επεκταθεί και στα υπόλοιπα δημόσια μέσα ενημέρωσης.
Η εκπρόσωπος των εργαζομένων της ΕΡΤ3 Ελευθερία Φαραντάκη υπογράμμισε ότι η ΕΡΤ3 ήταν ο μοναδικός σταθμός που το πρόγραμμα του αγκάλιαζε τον κόσμο της περιφέρειας, με τεράστια αποδοχή από την ελληνική κοινωνία και με προβολή των προβλημάτων τους. «Για εμάς αποτελεί μείζον ζήτημα η αναίρεση μιας αντιδημοκρατικής υπόθεσης. Ζητάμε την επαναλειτουργία της ΕΡΤ με όλες τις δομές τους, ανεξάρτητη, χωρίς χειραγώγηση, στην υπηρεσία του ελληνικού λαού. Ζητάμε τη διοικητική αυτοτέλεια της ΕΡΤ3», είπε.
Ο Αντιπρόεδρος της UNI MEI Γαβρίλος Κασιμάτης μίλησε για τη σημασία που έχει η επαναλειτουργία της ΕΡΤ, τονίζοντας, πάντως, ότι ο οργανισμός που εκπροσωπεί αποδίδει μείζονα σημασία στην τήρηση των όρων που θα διασφαλίζουν την ελευθερία της έκφρασης και την προσφορά της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στον πολιτισμό και τους πολίτες.
Να μην συνεχιστεί το καθεστώς ανασφάλειας για τους συμβασιούχους, ζήτησε η εκπρόσωπος των συμβασιούχων της ΕΡΤ 'Ασπα Καραογλάνη ενώ και ο τέως πρόεδρος του Σωματείου συμβασιούχων της ΕΡΤ Γιάννης Πρίντεζης ζήτησε να μην θυσιαστούν για μια ακόμη φορά οι συμβασιούχοι, που είναι στην πλειονότητά τους νέοι άνθρωποι με υψηλό μορφωτικό επίπεδο και εργασιακή εμπειρία και κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Στο πλαίσιο της ακρόασης των φορέων, η Ομοσπονδία Θεάματος και Ακροάματος υπογράμμισε το κλείσιμο της ΕΡΤ έριξε στον Καιάδα πολλούς δημιουργούς, σεναριογράφους και σκηνοθέτες και γι΄ αυτό έσπευσε να επισημάνει ότι το νομοσχέδιο θα ήταν άριστο αν μιλούσαμε για μια ΕΡΤ με μοναδικό τον ενημερωτικό χαρακτήρα.Όπως είπε, στόχος είναι η δημιουργία μιας τηλεόρασης πρότυπο που θα δίνει ευκαιρία σε δημιουργούς που σήμερα τους έχει αποκλείσει το μιντιακό σύστημα. Η Ομοσπονδία αναφέρθηκε στο «φαύλο καθεστώς των μικτών παραγωγών που στο παρελθόν δίνονταν με αδιαφανείς διαδικασίες».
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού-Ηλεκτρονικού Τύπου Θέμης Μπερεδήμας ανέφερε ότι αποτελεί σημαντική εξέλιξη που δικαιώνει τον αγώνα των εργαζομένων, το νομοσχέδιο και ζήτησε να υπάρξει μέριμνα για τους περιφερειακούς σταθμούς.
Στην ανάγκη συνεργειών της ΕΡΤ με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου αναφέρθηκε ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Παραγωγής του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου Ιωάννης Ηλιόπουλος.
Άνοιγμα στους νέους δημιουργούς και υποστήριξη συνεργασιών με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου ζήτησε ο Χάρης Παπαδόπουλος, πρόεδρος του ΔΣ της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Ευάγγελος Κοβότσος κάλεσε όλες τις πλευρές να αναλογιστούν πόσο το κλείσιμο της ΕΡΤ έπληξε κατάφωρα και την κινηματογραφική κοινότητα.
Σοβαρή χαρακτήρισε την προεργασία για τη δορυφορική τηλεόραση, ο Νίκος Μεγγρέλης. Είπε ότι η δορυφορική τηλεόραση πρέπει να διαδραματίσει ρόλο στην ανάδειξη της χώρας μας στο εξωτερικό, στην ανάδειξη του φυσικού κάλλους και του πολιτισμού της. Ως εκ τούτου θα έπρεπε να υπάρχει πρόβλεψη ειδική στο νομοσχέδιο.
Ο Ιωάννης Γιάλλουρος μέλος της ΕΓ της ΕΣΑμεΑ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος, ζήτησε οι δομές της ΕΡΤ, το πρόγραμμά της, να είναι προσβάσιμα στα άτομα με αναπηρίες και να ακολουθήσει η δημόσια ραδιοτηλεόραση τα πρότυπα του διεθνούς ιστού.
Ο Βασίλης Κοσμόπουλος, σκηνοθέτης, μέλος της Ένωσης Σκηνοθετών Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου, εξέφρασε την ικανοποίηση της Ένωσης για την κατάθεση του νομοσχεδίου, για την απόφαση της κυβέρνησης να αναστήσει την ΕΡΤ. Δήλωσε επίσης ότι εκτιμάται ως ειλικρινής η βούληση της κυβέρνησης για τη δημιουργία πλουραλιστικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα, για να βελτιωθεί η ΕΡΤ και να αποφευχθούν οι παθογένειες του παρελθόντος.