Aντιδρά η αντιπολίτευση για τη μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων στην ΤτΕ
Αντιδρούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην απόφαση για υποχρεωτική μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων και των κεφαλαίων των προθεσμιακών καταθέσεων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης και των ΟΤΑ, σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης της Τράπεζας της Ελλάδας.
Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κώστας Καραγκούνης σημείωσε: «αφού αναζήτησαν χρήματα χωρίς δεσμεύσεις από τους εταίρους, αφού περιπλανήθηκαν σε άλλες χώρες, για να βρουν λεφτά και αφού έχουν κηρύξει μια γενικευμένη στάση πληρωμών, σήμερα οι φωστήρες της κυβέρνησης, εγκλωβισμένοι στα αδιέξοδά τους, προχωρούν στη δεύτερη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Δεύτερη ΠΝΠ σε λιγότερο από 100 ημέρες! Προχωρούν, αν είναι δυνατόν, στην υποχρεωτική δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης. Ενέργεια που μέχρι πρόσφατα ξόρκιζαν και τώρα την υιοθετούν»
Ο κ. Καραγκούνης πρόσθεσε: «Τα αδιέξοδα τα οποία οι ίδιοι έχουν προκαλέσει δεν μπορεί να τα πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος με τη χρήση της περιουσίας του και την εσωτερική στάση πληρωμών. Οι ευθύνες θα είναι τεράστιες και να είναι σίγουροι ότι θα αναζητηθούν»
ΚΚΕ: «Κάτω τα χέρια από τα χρήματα των εργαζομένων
Να μην προχωρήσει η δέσμευση ταμειακών διαθέσιμων ζητά το ΚΚΕ.
«Η κυβέρνηση, για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των δανειστών και να εξυπηρετήσει το κρατικό χρέος, βάζει χέρι και μάλιστα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, στα ταμειακά διαθέσιμα δήμων, περιφερειών και άλλων δημοσίων οργανισμών. Την ίδια στιγμή προχωράει η δέσμευση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων με αποφάσεις των διοικήσεών τους» ανέφερε το ΚΚΕ
«Να μην προχωρήσει καμία δέσμευση ταμειακών διαθέσιμων και αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, των ΟΤΑ και άλλων δημοσίων φορέων. Να επιστραφούν και όσα έχουν ήδη δεσμευτεί και να αποκατασταθούν οι απώλειες που υπέστησαν τα τελευταία χρόνια, όπως στην περίπτωση του PSI» σημείωσε το ΚΚΕ.
ΠΑΣΟΚ: Η κυβέρνηση δείχνει αυταρχικό πρόσωπο
Για πραξικοπηματική ενέργεια της κυβέρνησης έκανε λόγο το ΠΑΣΟΚ σχετικά με τα ταμειακά διαθέσιμα.
«Με μια νέα πραξικοπηματική ενέργεια η κυβέρνηση προχωρεί σε υποχρεωτική μεταφορά (ουσιαστικά σε δήμευση) των διαθεσίμων του ΟΤΑ και των άλλων φορέων του δημόσιου τομέα για να καλύψει τα προβλήματα ρευστότητας που δημιούργησαν η ανικανότητά της για αποτελεσματική διαπραγμάτευση με τους εταίρους και τα κρυφά της σχέδια για το άδηλο μέλλον του τόπου. Σημειώνουμε ότι η σχετική διάταξη ισχύει αναδρομικά, δηλαδή έχουν ήδη προχωρήσει αυθαίρετα στις κινήσεις αυτές και προσπαθούν να τις ψευτονομιμοποιήσουν εκ των υστέρων» ανέφερε το ΠΑΣΟΚ.
Το ΠΑΣΟΚ στην ανακοίνωση που εξέδωσε, σημείωσε ότι πρόκειται για αντισυνταγματική ρύθμιση: «Η ρύθμιση που επιβάλλουν στους ΟΤΑ είναι επί της ουσίας αντίθετη στο Σύνταγμα, εφόσον αφορά τοπικές υποθέσεις. Αντίστοιχοι συνταγματικοί φραγμοί υπάρχουν και για άλλες κατηγορίες φορέων».
«Αφού απέτυχαν - εκθέτοντας τη χώρα - στις αναζητήσεις τους σε όλο τον κόσμο να βρουν δήθεν εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, αφού έκαναν, ουσιαστικά, εσωτερική στάση πληρωμών, αφού παίζουν με τα διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων, τώρα δείχνουν με ακόμη πιο απροκάλυπτο τρόπο το πραγματικό, αυταρχικό τους πρόσωπο, με μια κίνηση που γίνεται για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες (το 1951)» τόνισε το ΠΑΣΟΚ.
Ποτάμι: Πλήρης κατάρρευση του κράτους
«Με δεύτερη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου σε λίγες μέρες, ο πρωθυπουργός εξάντλησε όλα τα αποθεματικά κοινοβουλευτικής αξιοπιστίας που είχε», σχολίασε από την πλευρά του το Ποτάμι, προσθέτοντας «οι διαπραγματεύσεις πια έχουν το χαρακτήρα ζωής ή θανάτου. Οι κορώνες για σκληρή διαπραγμάτευση θα μείνουν κενό γράμμα γιατί η ολιγωρία των συγκυβερνώντων μας έφεραν κυριολεκτικά μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας».
Το Ποτάμι τονίζει επίσης ότι με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η κυβέρνηση εξαντλεί όλα τα αποθεματικά των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης σε μια ύστατη προσπάθεια να κρατήσει τον προϋπολογισμό όρθιο για λίγες ακόμη ημέρες.
«Είναι πια αναπόφευκτη κίνηση. Έτσι, όμως, σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων η κατάρρευση του κράτους δεν θα είναι μερική - όπως θα ήταν σε άλλη περίπτωση - αλλά πλήρης», αναφέρει και υπογραμμίζει ότι εξαντλεί και όποια αποθεματικά διαπραγματευτικής ισχύος τής έχουν απομείνει.
«Είναι δεδομένο», καταλήγει το Ποτάμι, «πως θα έπρεπε να είχαν εξελιχθεί διαφορετικά τα πράγματα και η κυβέρνηση έχει βαρύτατες ευθύνες για τη σημερινή πορεία. Όμως, έστω και τώρα, ας αναλογιστεί σε τι εφιαλτική θέση έχει φέρει τη χώρα κι ας πάρει τις σωστές αποφάσεις για να αποφύγουμε την καταστροφή».