Επίθεση Βούτση σε όσους υπονομεύουν την κυβέρνηση
«Περιορισμένη ιστορική ευθύνη σε μια κρίσιμη ιστορική στιγμή για τον τόπο» καταλόγισε ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης, στους δημάρχους και περιφερειάρχες που διατυπώνουν αντιρρήσεις για δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων των ΟΤΑ.
Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ο κ. Βούτσης, άφησε υπαινιγμούς για «μνημονιακά και νεομνημονιακά κόμματα» τα οποία όπως είπε «κατηγορούν σήμερα την κυβέρνηση για αντισυνταγματικές και επικίνδυνες οικονομικά επιλογές».
Σχολιάζοντας τη στάση της Νέας Δημοκρατίας και φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ο υπουργός Εσωτερικών αναρωτήθηκε εάν αυτό συμβαίνει «προκειμένου κατά τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την 'Αγγελα Μέρκελ να δοθούν τα σήματα»: «η χώρα δεν αντέχει» και «ρίξτε αυτήν την κυβέρνηση».
«Σ' αυτήν τη χώρα δεν έχει μπει ούτε ένα ευρώ από τον Αύγουστο, αλλά η χώρα πληρώνει τις υποχρεώσεις της, για να μπορεί ακριβώς να φτάσει τον Ιούνιο, οπότε τελειώνει το πρόγραμμα, στη συζήτηση της γενναίας απομείωσης της ονομαστικής τιμής του χρέους και σε μια συμφωνία για ελάχιστα πλεονάσματα, προκειμένου να απελευθερωθούν πόροι για τη χώρα» υπενθύμισε ο κος Βούτσης απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση.
«Η ΕΚΤ δίνει ενίσχυση 1 τρισ. ευρώ σε χώρες με μηδενικά επιτόκια. Αυτή η ξεφτίλα δεν σας αφορά; Τους μεταφραστές κάνετε; Και λέτε πως "παίζουμε τη χώρα στα ζάρια", πως "ο χρόνος τελειώνει". Δεν ξέρω σε ποια γλώσσα το άκουσα αυτό, αλλά το έχω ακούσει και σε άλλες γλώσσες...» παρατήρησε ο υπουργός Εσωτερικών.
Απαντώντας, ο Χρήστος Σταικούρας από τη ΝΔ, σημείωσε: «Από την κυβέρνηση ζητάμε να αφήσει στην άκρη τη δημιουργική ασάφεια και την επικοινωνιακή διαχείριση των προβλημάτων, και να κινηθεί γρήγορα πριν η κατάσταση γίνει μη αναστρέψιμη».
«Εσείς οι ίδιοι έχετε δεσμευτεί να προχωρήσετε σε αλλαγές στο ΦΠΑ, σε φορολογικές ελαφρύνσεις και ιδιωτικοποιήσεις, να συνεχίσετε τις πολιτικές για τον εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος, τη διοικητική ενοποίηση ταμείων, μεγαλύτερη σύνδεση συντάξεων με ασφαλιστικές εισφορές. Έχετε δεσμευτεί να μην αναιρέσετε πολιτικές του παρελθόντος, να καταργήσετε φόρους υπέρ τρίτων» ανέφερε ο κος Σταϊκούρας.
«Σας ζητάμε να υλοποιήσετε τις δεσμεύσεις που έχετε αναλάβει μετά το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου» συμπλήρωσε.
Στο μεταξύ, την αντίθεσή τους στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία μεταφέρονται τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων της γενικής κυβέρνησης στην Τράπεζα της Ελλάδος, εξέφρασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, στηλιτεύοντας, τόσο τη διαδικαστική επιλογή της Πράξης, όσο και την ουσία της ρύθμισης.
«Πρώτη φορά Αριστερά, πρώτη φορά αναγκαστικός δανεισμός», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Δήμας.
«Η υποχρεωτική δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων και μάλιστα με αναδρομική ισχύ, αποδεικνύει την ανάγκη της κυβέρνησης να βρει πόρους για να καλύψει τις άμεσες ταμειακές της ανάγκες και παραβιάζει άμεσα το Σύνταγμα για να καλυφθούν οι ανάγκες λίγων ημερών» παρατήρησε, συμπληρώνοντας: «Με τη δέσμευση των διαθεσίμων, "στερείτε πόρους απ' το τραπεζικό σύστημα και την ανάπτυξη της οικονομίας, που θα χρειαστεί να καλυφθούν με αύξηση του ορίου ρευστότητας προς τις τράπεζες, με αυξημένο κόστος. Στερείτε από ρευστότητα τον ιδιωτικό τομέα».
«Είναι εσωτερικός δανεισμός η βραχυπρόθεσμη ανακύκλωση με ρέπος, των διαθεσίμων που δεν ξεπερνούν το 1,3 δισ., ή μήπως εσωτερικός δανεισμός ήταν το PSI που στοίχισε στην ελληνική οικονομία 100 δισ.;», απάντησε ο Δημήτρης Καμμένος των ΑΝΕΛ.
«Οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, φώναξαν για το PSI που τους πήρε το 73% των κεφαλαίων τους, ή μήπως το ανέχθηκαν λόγω πολιτικής συμπόρευσης με την τότε κυβέρνηση;», παρατήρησε από την πλευρά του ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκης Μπαλαούρας και συνέχισε: «Συγκάλεσαν Δ.Σ. σε όλη την Ελλάδα όπως σήμερα; Δεν το έκαναν, κάνοντας την τρίχα τριχιά».
«Η πολιτική της κυβέρνησης είναι ίδια με εκείνη της προηγούμενης» ανέφερε, από την πλευρά του, ο Γιώργος Γαλέος της Χρυσής Αυγής. «Η κυβέρνηση θέλει να πάρει τα χρήματα των φορέων για να τα διαχειριστεί. Αν θα χρεοκοπούσαμε όμως, τι άλλο κίνδυνο θα είχαν τα λεφτά των φορέων στις τράπεζες όπου βρίσκονται σήμερα;» συμπλήρωσε, απαντώντας στις εκτιμήσεις της πλειοψηφίας, πως τα διαθέσιμα των φορέων δεν κινδυνεύουν από τη ρύθμιση. Ο κος Γαλέος, δήλωσε ακόμα πως το κόμμα του θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο που κυρώνει την Πράξη.
«Η κυβέρνηση πρέπει να ενημερώσει άμεσα για το πώς έχει η κατάσταση στη χώρα, όπου μια αριστερή κυβέρνηση καταργεί την αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης και μαζεύει τα τελευταία χρήματα που έχουν απομείνει για μισθούς και συντάξεις, προκειμένου να εξοφλήσει το υπόλοιπο του Απριλίου», υπογράμμισε ο αγορητής του Ποταμιού, Κυριάκος Χαρακίδης, προσθέτοντας μεταξύ άλλων: «Δεν υπάρχει καμία αιτιολόγηση για την αναδρομική ισχύ της Πράξης. Δεν προκύπτει από πουθενά πως ο βραχυχρόνιος δανεισμός έχει τελειωμό. Αν περάσουν οι τρεις μήνες, πώς θα γίνει η επιστροφή των διαθεσίμων;».
«Όταν εφαρμόζεις μια αντιλαϊκή πολιτική και κάνεις τα πάντα για να ενισχυθούν τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων, τότε είσαι υποχρεωμένος να καταφύγεις σε τέτοιες πρακτικές», τόνισε ο αγορητής του ΚΚΕ, Σ. Βαρδαλής, σχολιάζοντας: «Γιατί δεν βάζετε και τις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρείες των φορέων και τις εξαιρείτε; Για να μην αναλάβουν το ρίσκο οι επενδυτές! 'Αρα τα περί αξιοποίησης, δεν γίνονται πιστευτά ούτε απ' τα μικρά παιδιά».
- «Βρίσκεστε σε αντίφαση», απάντησε στο βουλευτή του ΚΚΕ ο Νίκος Βούτσης, συμπληρώνοντας: «Θεωρείτε πως συνεχίζουμε την αντιλαϊκή πολιτική, αλλά δεν είστε σε θέση να πείτε γιατί συμπεριφέρονται έτσι στη χώρα μας. Δεν μπορείτε να το απαντήσετε αυτό».
«Ήρθε η ώρα να σπάσει το δήθεν αριστερό σπυρί του λαϊκισμού» ανέφερε, τέλος, ο Ανδρέας Λοβέρδος εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, καταλήγοντας: «Λέγατε πως δεν θέλατε χρήματα, θα καταργούσατε τα μνημόνια και είχατε σκεφτεί και συγκεκριμένες ενέργειες για τον σχεδιασμό σας. Είχατε κοστολογήσει το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και η ευρύτητα του σχεδιασμού σας το κάλυπτε κι αυτό. Τώρα, πριν φτάσετε στις τράπεζες και τις καταθέσεις, πηγαίνετε στους φορείς».