Το μήνυμα της Α. Μέρκελ λίγο πριν τη συνάντηση με τον Α. Τσίπρα
ΑΔΙΕΞΟΔΗ ΑΔΙΑΛΛΑΞΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΑΙΣΙΟΔΟΞΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ
Μιλώντας σε οικονομικό φόρουμ στο Βερολίνο την Τετάρτη (22/04/2015), η κ. Μέρκελ ανέφερε την Ιρλανδία ως το παράδειγμα χώρας που ακολούθησε πολιτικές προσαρμογής και εν τέλει επιβραβεύτηκε με ανάκαμψη και ανάπτυξη. «Αυτό δείχνει τι μπορεί να επιτευχθεί με έναν συνδυασμό μεταρρυθμίσεων και γερών [δημόσιων] οικονομικών», είπε, επισημαίνοντας πως η ευρωζώνη «δεν έχει βγει ακόμα από το δάσος».
«Συνεπώς, το Βερολίνο θα συνεχίσει να υποστηρίζει αυτή τη γραμμή, παρά το γεγονός ότι είναι αποδέκτης αξιοσημείωτης διεθνούς πίεσης» για αλλαγή αυτής της στρατηγικής, προσέθεσε. Δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε οποιαδήποτε χώρα, όμως η Γερμανία έχει δεχτεί κριτική από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και την Ιταλία για την επιμονή της σε πολιτικές δημοσιονομικής λιτότητας. Επιπλέον, το ΔΝΤ έχει επικρίνει τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης για την άρνησή της να επενδύσει στις πεπαλαιωμένες υποδομές της.
Τα σχόλια της Μέρκελ έρχονται λίγες ώρες πριν τη συνάντησή της με τον Α. Τσίπρα. Η καγκελάριος αναμένεται να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό στις 15:30 το μεσημέρι της Πέμπτης (ώρα Ελλάδος), στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για τη μετανάστευση, στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, o κ. Τσίπρας θα εκθέσει στην καγκελάριο την πρόοδο που έχει συντελεστεί στη διαπραγμάτευση, τα σημεία στα οποία είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει η ελληνική πλευρά, το μείζον πρόβλημα της ρευστότητας και θα ζητήσει επιτάχυνση της διαδικασίας ώστε οι διαπραγματεύσεις να φτάσουν σύντομα σε αποτέλεσμα και να υπάρξει εκταμίευση.
Ακόμη ο Έλληνας πρωθυπουργός πιθανότατα θα ζητήσει τη σύγκλιση ενός έκτακτου Eurogroup μέχρι το τέλος του μήνα, ώστε να ληφθεί απόφαση για εκταμίευση της δόσης που θα δώσει τέλος στην κρίση ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας.
Η Αθήνα, από την πλευρά της, θεωρεί ότι «ο πολιτικός συμβιβασμός είναι η μόνη ρεαλιστική λύση» και άρα σημασία έχουν περισσότεροι οι πολιτικές συζητήσεις και συγκλίσεις και λιγότερο οι επαφές των τεχνικών κλιμακίων.
«Πιστεύουμε ότι κάτι θα βγει σήμερα» έλεγε κυβερνητικός παράγοντας αναφερόμενος στην επικείμενη συνάντηση.
Οι διαφορές μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών είναι γνωστές: εργασιακά, ασφαλιστικό, αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός θα τηρήσει την ίδια στάση που κρατά σε όλες τις επαφές του με τους ξένους ηγέτες σε σχέση με όλα όσα πάγια θέτει η Ελλάδα για αμοιβαία επωφελή λύση. «Πρέπει να βρεθεί γρήγορα λύση. Δεν μπορούν να σέρνουν μια τέτοια λύση και να κατηγορούν την Ελλάδα για καθυστέρηση» τόνισε.
Πηγές του Μαξίμου λένε, πως ήταν η καγκελαρία που ζήτησε να γίνει αυτή η συνάντηση. Ωστόσο η γερμανική πλευρά δεν έχει αποσαφηνίσει από την πλευρά της την ατζέντα, ενώ η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της καγκελαρίας Κριστιάνε Βιρτς δήλωσε μάλιστα, θέλοντας να αποφύγει τις ερωτήσεις για το περιεχόμενο της συνάντησης δήλωσε ότι «διάβασε την είδηση αυτή στις εφημερίδες» και πρόσθεσε: «δεν αποκλείω να υπάρξει μια τέτοια συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου, όπως γίνεται και με άλλους ηγέτες. Δεν μπορώ όμως να το επιβεβαιώσω»