Στην Αρμενία για τις εκδηλώσεις μνήμης Γενοκτονίας η Ζωή Κωνσταντοπούλου
Πρόκειται για κορυφαίο, εθνικής σημασίας γεγονός για την Αρμενία και οικουμενικής σημασίας για την ανθρωπότητα, αφού μέσα από τις εκδηλώσεις αυτές, στις οποίες εκπροσωπούνται τα κράτη στο ανώτατο και ανώτερο επίπεδο, η διεθνής κοινότητα στέλνει ηχηρό μήνυμα κατά της Γενοκτονίας και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.
Η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων πραγματοποίησε το πρωί παρέμβαση στο Παγκόσμιο Φόρουμ κατά της Γενοκτονίας, αμέσως μετά τον Πρόεδρο της Βουλής της Αρμενίας και τον Αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου.
Στην παρέμβασή της, η οποία έτυχε πολύ θερμής υποδοχής, η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων αναφέρθηκε στη σημασία της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων και στην απόφαση αναγνώρισης αυτής της Γενοκτονίας από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, ήδη από το 1996.
Υπογράμμισε, επίσης, τη σημασία της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων και των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, στην οποία προέβη πρόσφατα η Αρμενική Βουλή.
Η κ. Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε με έμφαση στην ανάγκη ενεργοποίησης και συστράτευσης των Κοινοβουλίων στη μάχη κατά της Γενοκτονίας, των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και συνολικά των διεθνών εγκλημάτων, μεταξύ των οποίων και ο ρατσισμός.
Επισήμανε ότι οι εκδηλώσεις μνήμης, αλλά και η αναγνώριση των διεθνών εγκλημάτων, αποτελούν χρέος προς τις επόμενες γενιές και προς την ανθρωπότητα, γιατί θύμα αυτών των εγκλημάτων είναι η ανθρωπότητα. Αναφέρθηκε στη σημασία της αλληλεγγύης των λαών, ως συστατικού στοιχείου της αποτελεσματικής πρόληψης διεθνών εγκλημάτων και του εγκλήματος της Γενοκτονίας, αλλά και στην αναγκαιότητα της λογοδοσίας, καθώς «δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη».
Ενημέρωσε τους συμμετέχοντες στο Φόρουμ, για την Επιτροπή Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών, λόγω των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και της Γενοκτονίας που διαπράχθηκε στην Ελλάδα από τους ναζί, της καταστροφής των υποδομών του Ελληνικού Κράτους, της κλοπής χιλιάδων αρχαιολογικών θησαυρών και βέβαια του αναγκαστικού κατοχικού δανείου. Η πρωτοβουλία αυτή του Ελληνικού Κοινοβουλίου έτυχε ιδιαίτερου ενδιαφέροντος από τους συμμετέχοντες.
Στη συνέχεια, η κυρία Κωνσταντοπούλου είχε επίσημη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Αρμενίας, κατά την οποία έγινε ουσιαστική ανταλλαγή προτάσεων και απόψεων για την ενίσχυση της ελληνο-αρμενικής φιλίας και αλληλεγγύης και μέσω της κοινοβουλευτικής διπλωματίας.
Ο Αρμένιος Πρόεδρος πληροφορήθηκε με ενδιαφέρον για την Επιτροπή Αλήθειας του Δημόσιου Χρέους, που έχει συσταθεί με απόφαση της Προέδρου της Βουλής, και εκδήλωσε τη διάθεση έμπρακτης συμπαράστασης στο έργο της Επιτροπής.
Η Πρόεδρος της Βουλής, με την ιδιότητά της και ως ειδικευμένης στο Διεθνές Ποινικό Δίκαιο, εξήρε την πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας της Αρμενίας για διεθνή κοινοβουλευτική συστράτευση κατά του εγκλήματος της Γενοκτονίας και επιβεβαίωσε ότι η Βουλή των Ελλήνων παραμένει ενεργός συμπαραστάτης της Γενοκτονίας των Αρμενίων.
Τέλος, στο ψήφισμα του Παγκόσμιου Φόρουμ κατά της Γενοκτονίας, με πρωτοβουλία του Προέδρου της Βουλής και της Ελληνικής καταγωγής Αντιπροέδρου της Αρμενικής Βουλής, προστέθηκε ειδική αναφορά στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας.
Η κ. Κωνσταντοπούλου θα συνεχίσει τις επίσημες επαφές της και αναμένεται στη διάρκεια της ημέρας να συμμετάσχει σε εκδήλωση μνήμης των θυμάτων της Γενοκτονίας και σε επίσημο δείπνο που παραθέτουν τα ελληνικής καταγωγής μέλη του Αρμενικού Κοινοβουλίου με την παρουσία του Προέδρου της Αρμενικής Βουλής.
Αύριο, θα συμμετάσχει μαζί με Αρχηγούς Κρατών και Προέδρους Κοινοβουλίων απ' όλο τον κόσμο στις επίσημες εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 100 ετών από τη Γενοκτονία των Αρμενίων, ενώ αναμένεται να έχει επίσημες επαφές με τον Πρωθυπουργό της Αρμενίας αλλά και με εκπροσώπους άλλων Κρατών και Κοινοβουλίων.
Επίσης, θα έχει επαφές με φορείς της Ελληνικής Κοινότητας της Αρμενίας.