Συνέδριο για την Ελλάδα, τη λιτότητα και την ανάπτυξη στις Βρυξέλλες
Κεντρικό συμπέρασμα του Συνεδρίου ήταν, όπως ανακοινώθηκε, ότι οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που χρησιμοποιήθηκαν για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην ευρωπαϊκή περιφέρεια αποδείχθηκαν αντιπαραγωγικές. Απέτυχαν να αντιμετωπίσουν την κρίση και να οδηγήσουν στην ανάπτυξη ενώ προκάλεσαν σοβαρή ανθρωπιστική κρίση με τεράστιες κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες.
Ειδικότερα η GUE/NGL κάλεσε οικονομολόγους, ειδικούς καθώς και Ευρωβουλευτές από άλλες πολιτικές ομάδες, όπως οι Πράσινοι και οι Σοσιαλιστές , προκειμένου να συζητήσουν σχετικά με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται να λάβει η Ελλάδα, αλλά επίσης, σχετικά με το πώς η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει πολιτική, ώστε αντί για τη λιτότητα να διαλέξει το δρόμο της ανάπτυξης. Ο Φιλίπ Λεγκρέν του London School of Economics μίλησε για το δημόσιο χρέος, λέγοντας: «Το ελληνικό χρέος δε μπορεί να εξυπηρετηθεί πλήρως και αυτό δεν είναι αποτέλεσμα μόνο ευθύνη των προηγούμενων ελληνικών κυβερνήσεων, και της αμέλειάς τους, είναι επίσης ευθύνη των γαλλικών και γερμανικών τραπεζών που δάνεισαν απερίσκεπτα. Ως εκ τούτου, έστω και αν είναι νόμιμο, πρέπει να διαγραφεί».
«Πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στην Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση έχει ένα πλεονέκτημα, προκειμένου να τις πραγματοποιήσει, καθώς είναι μια νέα κυβέρνηση," υποστήριξε η Σίντζια Αλσιντι, του Centre for European Policy Studies. «Εκείνοι που λένε ότι η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει στη δραχμή έχουν λάθος», πρόσθεσε σχετικά με το νομισματικό ζήτημα.
Ο Ιταλός Ευρωβουλευτής Σέρτζιο Κοφεράτι Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών από την Ομάδα Των Σοσιαλιστών δήλωσε: «Πρέπει να στηρίξουμε την Ελλάδα και τις αποφάσεις της. Υπάρχουν κίνδυνοι, αλλά υπάρχουν και ευκαιρίες με τη νέα κυβέρνηση.. Θα πρέπει να ρισκάρουμε λίγο όλοι και να μη φανούμε δειλοί ».
Εκ μέρους των Πρασίνων η Σκά Κέλερ τόνισε: «Οι θεσμοί (ΕΚΤ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ) μπλοκάρουν τις μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσε να λάβει η Ελλάδα». «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο σε ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα», συνέχισε η Γερμανίδα Ευρωβουλευτής.
Εκτός από τους καλεσμένους, αρκετοί ευρωβουλευτές από την Ευρωομάδα της Αριστεράς παρακολούθησαν και συμμετείχαν στο συνέδριο, συνεισφέροντας με τις απόψεις τους στη συζήτηση.
Η Επικεφαλής της Ευρωομάδας Γκάμπι Ζίμερ, δήλωσε: «Το θέμα του σημερινού συνεδρίου είναι η Ελλάδα, αλλά όχι αποκλειστικά - πρόκειται για το μέλλον της Ευρώπης». Η Ευρωβουλευτής του γερμανικού Die Linke τόνισε επίσης: «Πιστεύω ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει άλλη επιλογή από το να πράξει αυτά που υποσχέθηκε, προκειμένου να διατηρήσει την αξιοπρέπειά της».
Τέλος ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης μίλησε επίσης για το θέμα του χρέους: «Χρειαζόμαστε επιπλέον πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου το ελληνικό χρέος να καταστεί βιώσιμο. Η Αριστερά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανέλαβε την πρωτοβουλία να συζητήσει σχετικά με την αναγκαιότητα της Ελλάδας να αλλάξει πορεία από τη μονομερή λιτότητα, προς την ανάπτυξη.» Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατέληξε: «Δώστε στην Ελλάδα μια ευκαιρία να αναπτυχθεί».