Μάρδας: Απολύτως διασφαλισμένα τα διαθέσιμα
Ο κ. Μάρδας κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) εξήγησε πως ο λογαριασμός διαθέσιμων στην Τράπεζα της Ελλάδας όπου καλούνται να μεταφέρουν τα χρήματά τους οι φορείς, επενδύονται σε ρέπος, που δεν χάνουν την αξία τους και μπορεί να τα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση αν παραστεί ανάγκη.
Την ίδια στιγμή, ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται για λογαριασμό κοινού κεφαλαίου, που αναφέρεται σε διάφορα χρεόγραφα που μπορεί να χάσουν την αξία τους.
Επίσης, προχώρησε σε διευκρινήσεις λέγοντας χαρακτηριστικά πως τα ανταποδοτικά τέλη δεν θα μεταφερθούν στο λογαριασμό των διαθέσιμων (διαθέσιμο είναι ότι δεν είναι δεσμευμένο σε συγκεκριμένη χρήση), ενώ κάλεσε τους δήμαρχους να κρατήσουν τους πέντε κωδικούς συγκεκριμένων εγγραφών και να μεταφέρουν τα χρήματα των εσόδων από τους υπόλοιπους 112 κωδικούς. Δεν χρειάζεται γι αυτό η παραμικρή εγκύκλιος ή ρύθμιση, διεμήνυσε χαρακτηριστικά.
Υπογράμμισε δε πως δεν αποτελούν ανταποδοτικά τέλη τα περίπτερα, τα πρόστιμα, οι ενοικιάσεις χώρων και όλοι οι άλλοι 117 κωδικοί (μείον οι πέντε συγκεκριμένες εγγραφές, που προανέφερε) «κι εκεί υπάρχουν τα χρήματα».
Όπως διαβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, στις αλλεπάλληλες συναντήσεις που προηγήθηκαν δόθηκαν όλες οι διευκρινήσεις στους δήμαρχους, τους περιφερειάρχες και τους πανεπιστημιακούς και εξέφρασε την πεποίθηση πως πλέον λύθηκαν όλες οι απορίες τις οποίες εξέφρασαν.
Ο κ. Μάρδας, ωστόσο, απάντησε και από το βήμα της Ολομέλειας στα θέματα που έθεσε η αντιπολίτευση επισημαίνοντας κατ' αρχάς πως λογαριασμός των διαθέσιμων της Τράπεζας της Ελλάδος λειτουργεί όπως ένας κανονικός λογαριασμός διαθέσιμων και ως εκ τούτου δεν συντρέχει ανησυχία, διότι «όποιος καταθέτει τα χρήματά του σε αυτόν τον λογαριασμό, χρήματα θα πάρει - δεν θα πάρει ούτε ρέπος, ούτε ομόλογα».
«Όπως ακριβώς όταν καταθέσετε χρήματα σε μια εμπορική τράπεζα, χρήματα παίρνετε, δεν παίρνετε τα προϊόντα στα οποία επένδυσε η τράπεζα τα χρήματά σας», είπε απευθυνόμενος στο Σώμα και πρόσθεσε πως ήδη δόθηκαν στους ενδιαφερόμενους δύο έγγραφα της ΤτΕ και γραπτές εξηγήσεις.
Διευκρίνισε επιπλέον πως οι συνεταιριστικές τράπεζες έχουν 151 εκατ. ευρώ ενώ οι περισσότεροι φορείς δεν έχουν διαθέσιμα έτσι ώστε να τα πάρουν από τις συνεταιριστικές τράπεζες, επισημαίνοντας πως και για αυτό υπάρχει παρακολούθηση και μέριμνα.
Σχετικώς με τις προθεσμιακές καταθέσεις, αφού ο κ. Μάρδας είπε πως αν κάποιος Δήμος έχει έξι χρόνια σε εμπορική τράπεζα χρήματα σημαίνει ότι έχει πολλά διαθέσιμα, στο δε ερώτημα «τι θα γίνει αν διακοπεί η προθεσμιακή κατάθεση», ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση «αναλαμβάνει την ευθύνη της πληρωμής των ζημιών (penalty)» και μάλιστα ήδη ετοιμάστηκε η σχετική ρύθμιση.
Αναφορικά με τα πανεπιστήμια, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε πως τα χρήματα των κληροδοτημάτων που πρέπει να βρίσκονται σε τράπεζες μπορούν να μπουν στον λογαριασμό, όπως και αυτά από την αξιοποίηση της περιουσίας. Ξεκαθάρισε πως δεν χρειάζεται ρύθμιση, γιατί δεν είναι διαθέσιμα και δεν θα μεταφερθούν τα χρήματα τα οποία προέρχονται από την ΕΕ, παρά μόνον το ποσό (10% ή 15%) που αφήνει στο πανεπιστήμιο κάθε έργο χρηματοδοτούμενο από τα κοινοτικά κονδύλια.