Μέρκελ: Θα κάνουμε τα πάντα για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ
«Στη γερμανική πλευρά είμαστε προετοιμασμένοι να προσφέρουμε όλη την υποστήριξη που ζητείται από εμάς. Αλλά βεβαίως πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα καγκελάριος μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση στην Μπρέμερχαφεν, ενόψει των εκλογών στο κρατίδιο της Βρέμης τον ερχόμενο μήνα.
Η καγκελάριος υπογράμμισε επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δεσμευτεί σε ορισμένες μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικοποιήσεων, ως αντάλλαγμα για μετρητά.
Μόνο που καλό θα ήταν η κα Μέρκελ να μην μείνει μόνο στα λόγια, αλλά να αποδείξει έμπρακτα πως είναι έτοιμη να απλώσει το χέρι στην Ελλάδα – αντί να ζητά επιτακτικά νέα υφεσιακά μέτρα - βοηθώντας την ελληνική κυβέρνηση, η οποία δίνει σκληρή μάχη να απομακρύνει τη χώρα από τον γκρεμό, παραμένοντας παράλληλα πιστή στις δεσμεύσεις προς τον ελληνικό λαό για ενταφιασμό των πολιτικών λιτότητας.
Αναφερόμενη στο μεταναστευτικό, η Μέρκελ πρόσθεσε εξάλλου πως η Ευρώπη χρειάζεται να δημιουργήσει ένα νέο σύστημα για τους ανθρώπους που ζητούν άσυλο, καθώς οι σημερινοί της κανόνες, που είναι γνωστοί ως Κανονισμός του Δουβλίνου, δεν λειτουργούν πλέον.
«Σε οποιοδήποτε σύστημα κατανομής των προσφύγων θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το μέγεθος των χωρών και η ισχύς των οικονομιών τους», κατέληξε.
Την ίδια ώρα, η ευρωζώνη ζήτησε από την Ελλάδα να επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία της για την έλλειψη προόδου προς την επίτευξη μιας λύσης.
«Είχαμε πολύ δύσκολες συζητήσεις» με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, παραδέχθηκε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά το πέρας της άτυπης συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στη Ρίγα της Λετονίας.
Ο Ντάισελμπλουμ απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει οποιαδήποτε μερική καταβολή χρημάτων στην Ελλάδα, με αντάλλαγμα ένα μικρότερο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.
«Χρειάζεται μια ολοκληρωμένη και λεπτομερής λίστα μεταρρυθμίσεων», είπε και πρόσθεσε: «Είναι απαραίτητη μια ολοκληρωμένη συμφωνία προτού υπάρξει οποιαδήποτε καταβολή (χρημάτων). Όλοι γνωρίζουμε ότι ο χρόνος τελειώνει».
Παράλληλα, σημείωσε επίσης ότι τα 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ της βοήθειας προς την Ελλάδα, η καταβολή των οποίων έχει παγώσει, δεν θα είναι διαθέσιμα μετά τον Ιούνιο.
Ήδη από την άφιξή τους, οι υπουργοί Οικονομικών είχαν αποκλείσει το ενδεχόμενο να επιτευχθεί συμφωνία. «Υπάρχουν ακόμα μεγάλα, μεγάλα προβλήματα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Eurogroup, ενώ αφού τόνισε πως «χάθηκε αρκετός χρόνος», κατέληξε πως η «εξάντληση της ρευστότητας καθίσταται ένα ολοένα και μεγαλύτερο πρόβλημα για την Ελλάδα».
«Θα χαρακτήριζα τη σημερινή σύνοδο ως μια πλήρη κατάρρευση της επικοινωνίας με την Ελλάδα», σχολίασε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας, Έντουαρντ Σικλούνα.
Σε αυτό το κλίμα προστέθηκε και η προειδοποίηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ο οποίος είπε ότι δεν αποκλείεται να αναθεωρηθούν οι όροι βάσει των οποίων προσφέρεται ρευστότητα τις ελληνικές τράπεζες.
Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αναμένεται να συζητήσει, μάλιστα, για το θέμα αυτό στις 6 Μαΐου, σύμφωνα με δύο πηγές που έχουν γνώση του ζητήματος.
«Το μήνυμά μας είναι απολύτως ξεκάθαρο: πρέπει να επιταχύνουμε ήδη από σήμερα, να ενταθούν οι προσπάθειες και ότι δεν υπάρχει καμία άλλη επιλογή για μια Ελλάδα σταθερή και δεμένη με την ευρωζώνη», συμπλήρωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για Οικονομικές Υποθέσεις, Πιερ Μοσκοβισί.
«Υπήρξε μια ξεκάθαρη απόφαση του Eurogroup να επικεντρωθούμε σε αυτό το σχέδιο και όχι σε οποιοδήποτε άλλο σχέδιο Β», εκτίμησε, τέλος, από την πλευρά του ο Βάλντις Ντομπρόβσκις αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για το ευρώ.