Χουντής: Tο traffiking είναι ένα διαρκές έγκλημα
«Θέλουμε να είμαστε πρωταγωνιστές σε έναν κοινωνικό αγώνα που αντιμάχεται τις δομές που μας έχουν εγκλωβίσει σε μια νοοτροπία ότι οι νόμοι της προσφοράς και της ζήτησης μπορούν να καθορίζουν τις τύχες ανυπεράσπιστων ανθρώπων» τόνισε ο κ. Χουντής και χαρακτήρισε το traffiking ως ένα διαρκές έγκλημα και ως μία από τις χειρότερες παραβιάσεις δικαιωμάτων του ανθρώπου.
Ο αγώνας αυτός, προσέθεσε ο κ. Χουντής, συμβαδίζει με την αντιστροφή των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών που παράγουν την οικονομική εξαθλίωση, και συνιστούν, σύμφωνα με τον ίδιο, πηγή αυτού του φαινομένου. Τα κέρδη από το trafficking, ανέφερε, μόνο στην Ευρώπη αγγίζουν τα 3 δισ. δολ. τον χρόνο, ενώ στην Ευρώπη το trafficking με στόχο τη σεξουαλική εκμετάλλευση αγγίζει το 84%, με τις γυναίκες και τα παιδιά να αποτελούν την πλειονότητα των διακινούμενων ατόμων.
Στη συνέχεια, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επικέντρωσε την ομιλία του στη διεθνή διάσταση του φαινομένου, και κυρίως την ευρωπαϊκή. Ειδικότερα, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες δράσεις της ΕΕ για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, όπως το πρόγραμμα της Στοκχόλμης 2010-2014, οι σχετικές Οδηγίες και η ρητή απαγόρευση στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, με την επισήμανση ότι η πρόληψη και η καταπολέμηση της εμπορίας των ανθρώπων αποτελεί προτεραιότητα για την Ένωση και τα κράτη-μέλη της.
Παράλληλα, ενημέρωσε ότι υπάρχει πολιτική κινητικότητα σε αυτό το επίπεδο, ούτως ώστε να αλλάξουν τα δεδομένα αναφορικά με την προστασία και την αρωγή των θυμάτων, την παραδειγματική τιμωρία των δουλεμπόρων αλλά και την πρόληψη του traffiking μέσα από εκστρατείες κοινωνικής αφύπνισης και μέσα από διαρκή επιμόρφωση των συναρμόδιων φορέων.
Ωστόσο, εξέφρασε την άποψη ότι αυτή η πολιτική κινητικότητα δεν είναι αποτελεσματική, καθώς παρατηρείται ανθεκτικότητα και προσαρμοστικότητα των δικτύων εμπορίας και εκμετάλλευσης των ανθρώπων.
Μάλιστα, έκανε λόγο για έξαρση του φαινομένου αυτού, λόγω της αύξησης των περιφερειακών συγκρούσεων, της βίας, της οικονομικής εξαθλίωσης και των εκτοπισμένων και προσφύγων, ενώ σε ό,τι αφορά τις περιφερειακές συγκρούσεις, ο κ. Χουντής απέδωσε ευθύνες στην ΕΕ για τις δράσεις που ανέπτυξε.
Η παγκόσμια οικονομική κρίση και οι εστίες του πολέμου αφήνουν περιθώρια για την έξαρση αυτού του φαινομένου, υπογράμμισε, με τη μορφή ενός εξαναγκασμού που το ίδιο το θύμα «αποδέχεται» λόγω της έλλειψης επιλογών και διεξόδων.