Υπέρ των επανορθώσεων στην Ελλάδα ο Πρόεδρος της Γερμανίας!

Βήμα προς βήμα το μέγιστο ζήτημα της διεκδίκησης απ’ την Ελλάδα των γερμανικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων αρχίζει να συζητείται διεθνώς, αρχίζει να γίνεται θέμα που απασχολεί και απ’ τη λήθη όπου είχε περιέλθει λόγω της έλλειψης πολιτικής βούλησης απ’ την ελληνική πλευρά γίνεται πρωτοσέλιδο στη διεθνή κοινότητα.

Υπέρ των επανορθώσεων στην Ελλάδα ο Πρόεδρος της Γερμανίας!
4'

ΤΟ ΠΕΙΣΜΑ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ Η ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΕΦΕΡΑΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ – ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Και αυτό οφείλεται στην πολιτική βούληση που έχουν επιδείξει τους τελευταίους μήνες και ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας και η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Για πρώτη φορά Γερμανός επίσημος και μάλιστα ο Πρόεδρος της Γερμανίας Γ. Γκάουκ, με συνέντευξή του στην εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung παραδέχεται ευθαρσώς το δίκαιο των ελληνικών θέσεων, δηλώνει πως είναι υποχρέωση και καθήκον της Γερμανίας να εξετάσει το θέμα των επανορθώσεων και αποζημιώσεων που οφείλει η Γερμανία στην Ελλάδα και τονίζει την ανάγκη ιστορικής αποκατάστασης και συνεργασίας για την οριστική διευθέτηση του μείζονος αυτού θέματος.

Μάλιστα αναφέρεται και στη νομική του προσέγγιση τονίζοντας ότι με διάλογο εφόσον υπάρχει θέληση είναι εφικτό να βρεθούν και νομικοί τρόποι ώστε να αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα.

Εκτιμάται, ότι αυτή η μεγάλης πολιτικής διάστασης παρέμβαση του Γερμανού Προέδρου έρχεται σαν συνέχεια της πρόσφατης τοποθέτησης του νέου Έλληνα Προέδρου Πρ. Παυλόπουλου, με τη συνέντευξή του στο Spiegel.

Αλλά σίγουρα αποτελεί και μια παραδοχή των επιχειρημάτων του, στο πλαίσιο αυτής της –αποτελεσματικής όπως αποδεικνύεται- «Προεδρικής διπλωματίας» που έχει εγκαινιάσει ο νέος Πρόεδρος.

Διότι όπως για πρώτη φορά Γερμανός επίσημος με τόσο κατηγορηματικό τρόπο παραδέχεται επί της ουσίας το δίκαιο των ελληνικών θέσεων, επίσης για πρώτη φορά Έλληνας Πρόεδρος έθεσε αυτό το θέμα και μάλιστα με τρόπο πολιτικά, ηθικά και νομικά τεκμηριωμένο.

Ο Πρ. Παυλόπουλος με την πρόσφατη συνέντευξή του στο Spiegel όχι μόνο θεμελίωσε τα αιτήματα της Ελλάδας, αλλά επεσήμανε ότι εφόσον επιδειχτεί καλή θέληση, τότε το θέμα μπορεί να αντιμετωπιστεί και νομικά.
Ανέφερε διάφορους τρόπους, χωρίς να αποκλείει και την παραπομπή στο Διεθνές δικαστήριο της Χάγης.

Είναι δε χαρακτηριστικό, ότι δυο μέρες μετά τη συνέντευξη Παυλόπουλου, ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χ. Σμιτ ήρθε επίσης να παραδεχτεί ότι η χώρα του θα πρέπει να επανεξετάσει τη μέχρι σήμερα στάση της…

Καταλύτης στις παραπάνω εξελίξεις θεωρείται βεβαίως και το πείσμα του Αλέξη Τσίπρα καθώς είναι ο μοναδικός Έλληνας πρωθυπουργός που όρθωσε ανάστημα μέσα στην Καγκελαρία και έθεσε επιτακτικά το θέμα στην κοινή συνέντευξη Τύπου με την Άγκελα Μέρκελ, αλλά και η μαχητικότητα της Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου που δεν χάνει ευκαιρία να αναδείξει το ζήτημα μέσω της επιτροπής που έχει συσταθεί για τις πολεμικές αποζημιώσεις.

O Γιόαχιμ Γκάουκ σε συνέντευξη που δημοσιεύεται στη σαββατιάτικη έκδοση της εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung, τόνισε ότι η Γερμανία πρέπει να σκεφτεί σοβαρά το θέμα της ιστορικής ευθύνης που έχει προς την Ελλάδα.

«Δεν είμαστε μονάχα πολίτες που ζουν στο σήμερα και στη σύγχρονη εποχή αλλά είμαστε επίσης απόγονοι εκείνων που άφησαν πίσω τους ένα μονοπάτι καταστροφής στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου— και στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων περιοχών, όπου επονείδιστα γνωρίζαμε λίγα σχετικά με αυτό το θέμα για τόσο μεγάλο διάστημα» τόνισε ο κ. Γκάουκ.
«Είναι το σωστό για μια χώρα που έχει πλήρη επίγνωση της ιστορίας της όπως η δική μας να εξετάζει τι πιθανότητες ενδεχομένως υπάρχουν για την καταβολή επανορθώσεων», ανέφερε ο Γερμανός πρόεδρος.

Τι είχε πει ο Γιόαχιμ Γκάουκ στους Λιγκιάδες της Ηπείρου

«Συγγνώμη» για τα εγκλήματα των ναζί είχε ζητήσει στις 7 Μαρτίου 2014 ο Γερμανός πρόεδρος από τους Λιγκιάδες της Ηπείρου, όπου τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής είχαν εκτελέσει 92 άτομα.
«Επιθυμώ να αρθρώσω, αυτό που δράστες, αλλά και πολιτικά υπεύθυνοι τόσων πολλών χρόνων στη μεταπολεμική περίοδο δεν ήθελαν, ή δεν μπόρεσαν να προφέρουν, ότι δηλαδή τα όσα συνέβησαν εδώ ήταν κτηνώδης αδικία και με αίσθημα ντροπής και πόνου, ζητώ από τις οικογένειες των δολοφονηθέντων "συγγνώμη"» είχει πει τότε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή