«Εποικοδομητικές οι συζητήσεις στο Brussels Group»
Από αύριο, Δευτέρα (4/5), θα επαναληφθούν μάλιστα οι εργασίες της Ομάδας των Βρυξελλών (Brussels Group), οι οποίες διακόπηκαν για μία ημέρα, ενώ πιθανότατα θα συνεχιστούν μέχρι και την Τετάρτη.
Όπως, δε, αναφέρουν ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, υπάρχουν αρκετά θέματα στα οποία υπάρχει σύγκλιση απόψεων, ωστόσο στο ασφαλιστικό και την αγορά εργασίας η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές είναι ακόμα μεγάλη.
Συγκεκριμένα, θεσμικοί κύκλοι τόνισαν ότι το ασφαλιστικό συζητήθηκε την Παρασκευή (1/5) και δεν επετεύχθη ιδιαίτερη πρόοδος, ενώ για την αγορά εργασίας η δυσκολία έγκειται στο ότι η ελληνική πλευρά επιμένει στην επιδίωξή της να καταργήσει διάφορες μεταρρυθμίσεις που είχαν περάσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ωστόσο ότι οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται με εποικοδομητικό πνεύμα.
«Οι συνομιλίες στην ανανεωμένη Ομάδα των Βρυξελλών είναι εποικοδομητικές», επιβεβαίωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ Ευρωπαίος αξιωματούχος, επισημαίνοντας ότι έχει βελτιωθεί σημαντικά η διαδικασία, «με σαφή χρονοδιαγράμματα, πιο δομημένες συνομιλίες και με τη συμμετοχή περισσότερων εμπειρογνωμόνων με περισσότερες λεπτομέρειες».
Την ίδια ώρα πάντως που το θερμόμετρο των διαπραγματεύσεων «χτυπά» κόκκινο στις Βρυξέλλες, ο Αλέξης Τσίπρας, από την Αθήνα, εντείνει τις προσπάθειες για σύναψη επωφελούς συμφωνίας τις επόμενες ημέρες.
Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα αναμένεται να έχει νέα σειρά επαφών με Ευρωπαίους αξιωματούχους, προκειμένου να πιέσει για ένα νέο έκτακτο Eurogroup που θα επιβεβαιώσει την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, ανάβοντας το «πράσινο» φως για την «ένεση» ρευστότητας.
Χθες, Σάββατο (2/5), ολοκληρώθηκε ένας ακόμη κύκλος διαπραγματεύσεων σε τεχνικό επίπεδο, ενώ σήμερα οι εκπρόσωποι των πιστωτών θα ενημερώσουν τις πολιτικές τους ηγεσίες για την πορεία των διαπραγματεύσεων, τα σημεία ταύτισης, αλλά και τα «αγκάθια» που παραμένουν.
Οι συνομιλίες θα επαναρχίσουν από αύριο, με την Αθήνα να στοχεύει πάντα στη σύγκληση Eurogroup έως το τέλος της εβδομάδας. Στο επίκεντρο βρίσκεται το χάσμα, τόσο στο εργασιακό, όσο και στο ασφαλιστικό, με το ΔΝΤ να «παίζει» το ρόλο του σκληρού. Από την πλευρά των δανειστών, πηγές αναφέρουν πως η πρόοδος είναι αργή, ωστόσο τονίζουν ότι οι διαπραγματεύσεις είναι πλέον ουσιαστικές, αν και «υπάρχει ακόμα ζήτημα τεκμηρίωσης κάποιων ελληνικών θέσεων».
Ενδεικτικό του κλίματος είναι πως ο Αλέξης Τσίπρας ήταν και χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου μαζί με τους υπουργούς και τους στενούς του συνεργάτες καταστρώνει τις επόμενες κινήσεις του ενόψει της συνέχειας των κρίσιμων διαπραγματεύσεων.
Σήμερα, δε, θα έχει σύσκεψη και με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, στην οποία ωστόσο δεν θα δώσει το «παρών» ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος απουσιάζει στην Αίγινα.
Όπως και να έχει, στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ιδιαίτερα κρίσιμη μέρα την Τετάρτη, όταν και θα συνέλθει το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ευελπιστώντας σε χαλάρωση της οικονομικής ασφυξίας και χρηματοδότηση της χώρας από τα έντοκα γραμμάτια. Κάτι τέτοιο βέβαια δεν φαίνεται να έχει και πολλές πιθανότητες... επιβεβαίωσης, από τη στιγμή οι δανειστές χρησιμοποιούν ως μέτρο πίεσης προς την ελληνική κυβέρνηση την ΕΚΤ.
Σε περίπτωση πάντως που δεν ανοίξει η στρόφιγγα της χρηματοδότησης έως τις 11 Μαΐου, οι δανειστές γνωρίζουν, ότι - όπως έχουν άλλωστε διαμηνύσει επίσημα χείλη της ελληνικής κυβέρνησης - το ΔΝΤ δεν θα δει το… χρώμα του χρήματος, καθώς προτεραιότητα έχουν οι μισθοί και οι συντάξεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται…
Παράλληλα, η Αθήνα προειδοποίησε επίσης τους δανειστές πως δεν πρόκειται να φέρει νομοσχέδιο με μέτρα στη Βουλή, αν προηγουμένως δεν υπάρξει ολοκληρωμένη συμφωνία…