O ΓΑΠ ψάχνει… δικαίωση από ενδεχόμενο δημοψηφίσματος
Το ζήσαμε κι αυτό. Ο άνθρωπος που έβαλε τη χώρα στα μνημόνια και την κατέστησε σιδηροδέσμια των δανειστών να ψάχνει δικαίωση μέσω ενός ενδεχόμενου δημοψηφίσματος από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Μόνο που ο κ. Παπανδρέου λησμονεί ότι ζήτησε δημοψήφισμα όταν ήδη είχε φορτώσει τη χώρα με πάνω από 110 δισεκατομμύρια επιπλέον χρέος και αφού τα γεράκια των αγορών είχαν τζογάρει με το ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας.
Δεν πρόκειται λοιπόν ούτε για την ίδια συγκυρία, ούτε για το ίδιο περιεχόμενο.
Ο κ. Παπανδρέου δεν ζήτησε δημοψήφισμα για να αποφευχθούν νέα αντιλαϊκά μέτρα. Ζήτησε δημοψήφισμα για να διασώσει την προσωπική του και την πολιτική του αξιοπρέπεια και όχι τη χώρα. Γι αυτό άλλωστε εγκατέλειψε την εξουσία και τη διακυβέρνηση παραδίδοντας στους επόμενους…
Σήμερα, με κείμενό του που δημοσιεύεται στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, υποστηρίζει πως «ένα δημοψήφισμα θα έκανε την ελληνική κοινωνία να συνειδητοποιήσει και να συναινέσει στην ανάγκη για διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Σε αντίθεση με την Πορτογαλία ή την Ιρλανδία, η πολιτική ελίτ στην Ελλάδα δεν έδειξε καμία τέτοια συναίνεση».
Ο επικεφαλής του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών σημειώνει ακόμη πως με μια τέτοια κίνηση θα έμπαινε οριστικό τέλος σε κάθε συζήτηση περί Grexit. Δεν παραλείπει μάλιστα να εξηγήσει πως η σημερινή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα θα μπορούσε να εξαναγκαστεί να προσφύγει σε δημοψήφισμα, καθώς έδωσε πολλές υποσχέσεις στην προεκλογική περίοδο και θα χρειαζόταν νέα εντολή για να εφαρμόσει μια συμφωνία με τους δανειστές.
«Θα χαιρέτιζα ένα τέτοιο δημοψήφισμα, αλλά μόνο εάν η κυβέρνηση βρει το θάρρος να πει στο λαό να ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας στην οποία θα καταλήξει με την Ευρώπη», τονίζει ο κ. Παπανδρέου και προσθέτει: «Εάν έχει προετοιμαστεί σωστά και υποστηριχτεί και από τους εταίρους μας, ένα τέτοιο δημοψήφισμα θα ήταν μια νίκη για τη δημοκρατία και θα έδινε νέα δυναμική για πραγματικές αλλαγές στην ελληνική κοινωνία».