Μαξίμου: Άλλα λέει το ΔΝΤ, άλλα η Κομισιόν
Οι δανειστές τινάζουν στον αέρα τις διαπραγματεύσεις λόγω εσωτερικών διαφωνιών στους Θεσμούς – Δεν κάνει πίσω ο πρωθυπουργός αν δεν «ανοίξει» η στρόφιγγα της χρηματοδότησης
Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, εν μέσω των τεράστιων διαφορών στις θέσεις των δανειστών, η Αθήνα αποφάσισε να μην καταθέσει στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο μέχρι να διαφανεί προοπτική συμφωνίας.
Ειδικότερα, όπως προειδοποιούν ανώτατες κυβερνητικές πηγές, αποκαλύπτοντας το δραματικό παρασκήνιο των διαβουλεύσεων που έχει λάβει χώρα τα τελευταία 24ωρα, οι σοβαρές διαφωνίες και αντιθέσεις μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ, δημιουργούν εμπόδια στις διαπραγματεύσεις και υψηλούς κινδύνους.
Σύμφωνα με κύκλους του Μαξίμου, ενώ μέχρι πρότινος το βασικό επιχείρημα των θεσμών ήταν ότι η ελληνική πλευρά δεν κατέθετε ολοκληρωμένες προτάσεις τώρα, πλέον, είναι φανερό ότι και προτάσεις έχουν κατατεθεί και ουσιαστικές υποχωρήσεις έχουν γίνει στην κατεύθυνση ενός «έντιμου συμβιβασμού».
Η διαφορά, όμως, στρατηγικής ανάμεσα στους θεσμούς δημιουργεί εμπόδια.
Παράλληλα, όπως έχουμε επισημάνει με σχετικά ρεπορτάζ από το Newsbomb.gr, ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν φαίνεται διατεθειμένος να κάνει ούτε βήμα πίσω αν δεν εξασφαλιστεί η ρευστότητα της χώρας.
Όπως τονίζει το μέγαρο Μαξίμου, οι διαφωνίες μεταξύ των δανειστών είναι οι ακόλουθες:
- Το ΔΝΤ θέτει τις «κόκκινες» γραμμές του στις μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα στο συνταξιοδοτικό και στα εργασιακά, ενώ έχει χαλαρές γραμμές στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος. Στο πίσω μέρος της σκέψης του ΔΝΤ βρίσκεται η διαγραφή του χρέους, ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο.
- Αντιθέτως, η Κομισιόν έχει «κόκκινες» γραμμές στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος και συνεπακόλουθα στη μη διαγραφή του χρέους και χαλαρές γραμμές στις σκληρές μεταρρυθμίσεις όπως αυτές του συνταξιοδοτικού και των εργασιακών.
Το αποτέλεσμα όλων αυτών, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς κύκλους, είναι το σύνολο των θεσμών να έχει «κόκκινες» γραμμές παντού: Συνταξιοδοτικά, εργασιακά (ΔΝΤ) και πρωτογενές πλεόνασμα (Κομισιόν).
«Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός», προσθέτουν και τονίζουν πως η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στους θεσμούς και στην αδυναμία συνεννόησης μεταξύ τους.
Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν κρίσιμες επαφές τόσο στην ΕΚΤ όσο και στους κόλπους της Ένωσης.
Οι ημερομηνίες ορόσημο για το μέλλον της χώρας είναι οι ακόλουθες:
- Η συνεδρίαση της ΕΚΤ σήμερα, 6 Μαΐου 2015. Η ελληνική πλευρά ευελπιστεί ότι η Κεντρική Τράπεζα δεν θα πιέσει περεταίρω τη χώρα μας και συνεπώς δεν θα επιβάλλει νέο haircut κατά μέσο όρο 35% στα ελληνικά collaterals των τραπεζών (κούρεμα δηλαδή στα ενέχυρα, τα οποία τοποθετούν οι ελληνικές τράπεζες στον ELA για την άντληση της ρευστότητας).
Η κυβέρνηση αισιοδοξεί ότι θα καταφέρει να διασφαλίσει από την ΕΚΤ την αύξηση των εντόκων από 14.9 σε 20 δισ. ευρώ.
Το μόνο βέβαιο, με βάση τραπεζικές πηγές, όσον αφορά στη συνεδρίαση της ΕΚΤ το διήμερο (6-7 Μαΐου), είναι - σε περίπτωση που δεν αλλάξει κάτι, είτε θετικά είτε αρνητικά - ότι θα επανεξετασθεί το όριο του Έκτακτου Μηχανισμού Παροχής Ρευστότητας.
Στην υπόθεση εργασίας, δε, ότι η ΕΚΤ δεν παίρνει καμία απόφαση και περιμένει τις επίσημες τοποθετήσεις του επικείμενου Eurogroup, τότε εκτιμάται ότι θα ανοίξει τη ρευστότητα του ELA στο πλαίσιο των προηγούμενων αποφάσεων. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα αύξησε το όριο κατά 1,4 δισ. ευρώ ανεβάζοντάς το στα 76,9 δισ. ευρώ.
- Στις 11 Μαΐου στο τακτικό Eurogroup θα εξεταστεί η πρόοδος των διαπραγματεύσεων και αυτό που θα διαπιστωθεί είναι ότι έχει υπάρξει πρόοδος, αλλά όχι συμφωνία.
- Στις 12 Μαΐου όπου η Ελλάδα θα καταβάλλει κανονικά τα 764 εκατ. ευρώ της δόσης στο ΔΝΤ.
Όπως και να έχει, το κλειδί των πολιτικών εξελίξεων το κρατά – ως ένα σημείο – ο Μάριο Ντράγκι, αφού αν τα πράγματα δεν πάνε καλά, το κακό σενάριο προβλέπει τα ακόλουθα:
Η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αύξηση του haircut των ενεχύρων στο 50% από 35-40% που είναι σήμερα και τότε θα υπάρξει οξύ πρόβλημα στις ελληνικές τράπεζες, γιατί θα περιορίσει τη δυνητική ρευστότητα από τον ELA στα 10 δισ. Ευρώ, από 25-30 δισ. ευρώ που υπολογίζεται σήμερα με βάση το υφιστάμενο haircut…