Τη στήριξη των Ελλήνων της Γερμανίας στη διεκδίκηση των αποζημιώσεων ζήτησε ο Γλέζος
«Πρέπει να με αφήνετε να γυρίζω μόνος τη Γερμανία;» ρώτησε ο κ. Γλέζος τους Έλληνες και Γερμανούς που έσπευσαν στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ελληνικής Κοινότητας Βερολίνου, στην περιοχή Στέγκλιτς, για να τον ακούσουν και τους ζήτησε να σχηματίσουν επιτροπές για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα, στις γειτονιές και στους δήμους- και με τη συμμετοχή Γερμανών- προκειμένου να αναδείξουν το θέμα και να ασκήσουν πίεση στη γερμανική κυβέρνηση.
Απαντώντας σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε ότι δεν μιλάει για πολεμικές επανορθώσεις, αλλά για οφειλές, καθώς, όπως είπε, με τον όρο «πολεμικές επανορθώσεις» υπονοούνται οι καταστροφές που συνέβησαν στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των πολεμικών εχθροπραξιών, οι οποίες δεν αποζημιώνονται, ενώ ήταν μετά το τέλος των συγκρούσεων που οι γερμανικές δυνάμεις άρχισαν την απομύζηση του ελληνικού πλούτου.
Όπως σημείωσε ο κ. Γλέζος, εκτός από τις οφειλές προς φυσικά πρόσωπα υπάρχουν οι οφειλές προς το ελληνικό Δημόσιο, οι οποίες αφορούν μεταξύ άλλων το κατοχικό δάνειο αλλά και την αρπαγή ελληνικών αρχαιολογικών θησαυρών από τους Ναζί.
Ερωτηθείς εάν το θέμα είναι οικονομικό ή ηθικό, όπως έχει ειπωθεί από στελέχη της κυβέρνησης, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε ότι το ζήτημα ετέθη από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, κατά τη συνάντηση με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, όταν της δώρισε και το βιβλίο του κ. Γλέζου για το θέμα.
Σε ό,τι αφορά, δε, την πεισματική άρνηση της γερμανικής πλευράς ακόμη και να συζητήσει το ζήτημα, ο κ. Γλέζος διαχώρισε τον γερμανικό λαό από τις κυβερνήσεις του. «Δεν κατηγορούμε τον γερμανικό λαό για εγκλήματα του Γ' Ράιχ. Από δω και πέρα, όμως, θα τον κατηγορούμε, διότι τώρα ξέρει την αλήθεια» είπε αστειευόμενος, για να προσθέσει ότι ο αγώνας αφορά τη φιλία των λαών, «η οποία μπορεί να εδραιωθεί στο δίκιο».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν ο Έλληνας υπουργός Δικαιοσύνης θα ενεργοποιήσει τη δικαστική απόφαση που προβλέπει κατάσχεση περιουσίας του γερμανικού Δημοσίου στην Ελλάδα, ο κ. Γλέζος εξέφρασε την αντίθεσή του με κάτι τέτοιο και επεσήμανε ότι ήδη έχει μιλήσει με τον κ. Νίκο Παρασκευόπουλο, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να υπογράψει κάτι τέτοιο.
Ιδιαίτερη μνεία επιφύλαξε ο Έλληνας αγωνιστής για τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο της Γερμανίας, Γιοάχιμ Γκάουκ, ο οποίος, όπως είπε, σε πρόσφατη συνέντευξή του άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο καταβολής αποζημιώσεων προς την Ελλάδα. Μάλιστα, ο κ. Γλέζος έκανε λόγο για προσπάθεια κυβερνητικών στελεχών στο Βερολίνο να ματαιώσουν τις δηλώσεις του.
Σχετικά με την οικονομική κρίση και τη θέση της Ελλάδας, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε την πρότασή του για «μορατόριουμ ενός έτους» τόσο στην καταβολή δανειακής βοήθειας από τους πιστωτές, όσο και στην εξόφληση του χρέους από την Αθήνα. «Το χρήμα δεν παράγει αξίες, αντιπροσωπεύει και ανταλλάσσει αξίες. Αξίες παράγει μόνο ο εργαζόμενος με τη δουλειά του» ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε την ανάγκη η Ελλάδα να στηριχτεί στους εργαζόμενους, προκειμένου να βγει από το αδιέξοδο. Υπενθύμισε, δε, ότι ο ίδιος έχει αποστείλει επιστολή με τις προτάσεις του στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
Αναφερόμενος στην πορεία των διαπραγματεύσεων, δήλωσε ότι δεν είναι ικανοποιημένος και τόνισε ότι δεν θα αναγνωρίσει «καμία εξέλιξη, η οποία θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν να μας δανείζουν».
Ολοκληρώνοντας, ο κ. Γλέζος εξήγησε γιατί, στα 93 του χρόνια, συνεχίζει την προσπάθειά του. «Με ρωτούν, δεν βαρέθηκες;» είπε για να προσθέσει ότι αισθάνεται χρέος έναντι όλων όσοι θυσιάστηκαν για την ελευθερία μας. «Δεν είμαι ένας. Δεν είμαι μόνος. Είμαι όλοι αυτοί που μου έδωσαν εντολή να μην τους ξεχάσω» είπε χαρακτηριστικά.