Όλα δείχνουν… συμφωνία και θετική δήλωση στο Eurogroup

Μπορεί τις τελευταίες ημέρες να παρατηρήθηκε στασιμότητα στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες και… ενδείξεις, οι συζητήσεις όχι μόνο «αναθερμάνθηκαν», αλλά υπάρχει ξεκάθαρη σύγκλιση απόψεων σε ζητήματα που μέχρι πριν λίγο καιρό αποτελούσαν «αγκάθια» -«Κοινός μας στόχος είναι να βοηθήσουμε την Ελλάδα να επιτύχει χρηματοοικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη», τονίζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους Κομισιόν, ΔΝΤ και ΕΚΤ.

Όλα δείχνουν… συμφωνία και θετική δήλωση στο Eurogroup
7'

Τόση μάλιστα που η θετική δήλωση στο κρίσιμο Eurogroup της 11ης Μαΐου μοιάζει πιθανότερη από... ποτέ, καθώς πλέον υπάρχουν σημεία επαφής, τόσο στο «φλέγον» θέμα του ΦΠΑ, όσο και στις ιδιωτικοποιήσεις που δίνουν άλλη πνοή στις διαπραγματεύσεις.

«Τα πράγματα προχωρούν προς τη σωστή κατεύθυνση. Υπάρχει συμφωνία στο θέμα του ΦΠΑ, στον ενεργειακό τομέα και στις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ κοντά σε συμφωνία βρίσκεται και το θέμα της χρηματοοικονομικής σταθερότητας», τονίζουν καλά πληροφορημένες πηγές της Κομισιόν, συμπληρώνοντας: «Το ποτήρι είναι μισογεμάτο», αφού εξέφρασαν την ελπίδα ότι θα σημειωθεί συγκεκριμένη πρόοδος ως τις 11 Μαΐου, ώστε οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να αποτιμήσουν θετικά την πορεία των διαπραγματεύσεων, ενδεχομένως και με κοινή τους δήλωση.

Πρόσθεσαν, δε, ότι οι διαφορές σε γενικές γραμμές παραμένουν στο θέμα του ασφαλιστικού, της αγοράς εργασίας και του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Εξάλλου, σχολιάζοντας την πορεία των διαπραγματεύσεων, κοινοτικός αξιωματούχος αναγνώρισε ότι σε ορισμένα σημεία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος με το ΔΝΤ. Ωστόσο, σημείωσε ότι ευελπιστεί πως η συνεργασία ανάμεσα στους τρεις θεσμούς θα εξακολουθήσει να είναι αρμονική, υπενθυμίζοντας ότι κοινός στόχος είναι η σταθερότητα και η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Λίγο αργότερα, με κοινή δήλωσή τους, ΔΝΤ, ΕΚΤ και Κομισιόν κατέστησαν, πάντως, σαφές πως αποσκοπούν σε μια συμφωνία με την Ελλάδα που θα συμβάλλει στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και ανάπτυξη, ευελπιστώντας ότι η συνεργασία των θεσμικών οργάνων θα συνεχιστεί προς την επίτευξη αυτού του στόχου και τη συμφωνία... προόδου μέχρι το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση - πιστή στις δεσμεύσεις της προς τον ελληνικό λαό για αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης - παραμένει ανυποχώρητη από τις «κόκκινες» γραμμές στο συνταξιοδοτικό και στα εργασιακά. Κάτι πάντως που σύμφωνα με κοινοτική πηγή δεν φαίνεται να επηρεάζει πλέον τις διαβουλεύσεις του Brussels Group, καθώς όπως σημειώνει «αν συνεχιστούν με την ίδια ταχύτητα τις επόμενες ημέρες, τότε είναι πολύ πιθανόν να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη σύγκλιση απόψεων».

Πόσω μάλλον, μετά τη σύγκλιση απόψεων που διαπιστώθηκε στα συγκεκριμένα ζητήματα ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Αν μάλιστα το χάσμα γεφυρωθεί (όπως διαφαίνεται) τις επόμενες ημέρες, ο θεσμικός αξιωματούχος θεωρεί πολύ πιθανό να ανοίξει το δρόμο για μια θετική δήλωση στο Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας, ανάβοντας έτσι το «πράσινο φως» για ένεση ρευστότητας στην ελληνική οικονομία που ασφυκτιά, τόσο από το ΔΝΤ (με την απελευθέρωση τουλάχιστον μέρους της επόμενης δόσης ύψους 7,2 δισ. ευρώ), όσο και από την ΕΚΤ.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (που είναι ανεξάρτητη από τους άλλους θεσμούς) έκρινε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν προχωρούν σε βιώσιμο ρυθμό το Φεβρουάριο, ελαττώνοντας έτσι τη ρευστότητα που παρείχε στις ελληνικές τράπεζες...

Ωστόσο, μία μέρα μετά τη συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη με τον επικεφαλής της Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, η ΕΚΤ, στη συνεδρίασή της, αύξησε κατά 2 δισ. ευρώ τον ELA (έκτακτος μηχανισμός ρευστότητας) για τις ελληνικές τράπεζες, προσφέροντας οικονομική… ανάσα ζωτικής σημασίας.

Και οι εταίροι πάντως, όχι μόνο αναγνωρίζουν ότι γίνεται «σοβαρός διάλογος» και στα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης, αλλά δηλώνουν αισιόδοξοι, καθώς «αν και δεν θα φτάσουμε σε μια πλήρη συμφωνία τη Δευτέρα, η δήλωση του Eurogroup θα βοηθήσει σημαντικά την κατάσταση».

Η ίδια πηγή δήλωσε επίσης πως θα ήταν επικίνδυνο να «πιεστούν τα όρια» της διαπραγμάτευσης από όλες τις πλευρές, καθώς οι διεργασίες του Eurogroup συνεχίζονται μέχρι την Παρασκευή και θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το ποσοστό σύγκλισης.

Σόιμπλε: Ζημιά της Ελλάδας σημαίνει ζημιά και της Γερμανίας

Τόσο αισιόδοξο μάλιστα είναι το κλίμα που διαμορφώνεται, που μέχρι και ο... σκληρός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πραγματοποίησε πρωτοφανή επίθεση φιλίας προς την Ελλάδα (αν αναλογιστεί κανείς τα δικά του δεδομένα).

«Η Ελλάδα χρειάζεται τη βοήθειά μας», επισήμανε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας ότι μία ζημιά για την Ελλάδα θα ήταν ζημιά και για τη Γερμανία. «Χωρίς συμφωνία, Ελλάδα και Γερμανία θα υποφέρουν μαζί», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Σόιμπλε.

Κάπου εκεί ωστόσο θυμήθηκε τον παλιό... καλό του εαυτό, υπογραμμίζοντας πως «ούτε η τρόικα, ούτε η Γερμανία ευθύνονται για την κατάσταση της Ελλάδας», ενώ το ελληνικό αίτημα για γερμανικές επανορθώσεις είναι «ανοησίες».

«Πρέπει να συνεχίσουμε να βοηθούμε την Ελλάδα, αλλά η βοήθεια θα πρέπει να έχει νόημα», συνέχισε ο Σόιμπλε, προσθέτοντας, απευθυνόμενος σε μαθητές που επισκέφθηκαν το υπουργείο του με αφορμή την Ημέρα της Ευρώπης, «στην Ευρώπη πρέπει, όποιος τα πηγαίνει κάπως καλύτερα, να βοηθά και όποιον δεν τα πηγαίνει τόσο καλά. Αυτό όμως δεν πρέπει να οδηγεί στο να λένε κάποιοι, "τώρα δεν χρειάζεται να κάνω τίποτα, θα με βοηθούν συνεχώς"».

Και υπογράμμισε: «Στην Ελλάδα αυτό γίνεται αντιληπτό διαφορετικά. Οι Έλληνες για πολλά χρόνια ζούσαν πάνω από τις δυνατότητές τους, ενώ οι πλούσιοι είχαν συνηθίσει να μην πληρώνουν καθόλου φόρους. Αυτούς πρέπει να τους πιάσεις», τόνισε.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο η Ελλάδα να λάβει βοήθεια από άλλη πηγή, ο κ. Σόιμπλε τόνισε ότι μόνο η Ευρώπη είναι διατεθειμένη να βοηθήσει την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι η Αθήνα δεν πήρε τίποτα από τη Μόσχα.

- Ντάισελμπλουμ: Δεν αναμένεται συμφωνία για την Ελλάδα τη Δευτέρα - Σαπέν: Σίγουρα μπορεί να υπάρξει συμφωνία, αυτό όμως δεν θα συμβεί τις επόμενες μέρες

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Παρίσι με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, μετά τη συνάντησή τους, αναγνώρισε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος από την τελευταία συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ωστόσο δεν αναμένει κάποια σημαντική εξέλιξη σε αυτή της προσεχούς Δευτέρας.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, υπάρχουν ακόμα «πολλά ζητήματα προς επίλυση», αλλά και «πιο θετικές προοπτικές για να καταλήξουμε σε μια συμφωνία απ' ό,τι τις τελευταίες εβδομάδες», ενώ αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς της Ελλάδας για διαφωνία μεταξύ των τριών θεσμών (ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ).

«Ο συντονισμός είναι πολύ ισχυρός, υπάρχουν επιλογές οι οποίες πρέπει να γίνουν ανάμεσα στη δημοσιονομική πολιτική, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και το χρέος», σημείωσε, υπενθυμίζοντας ότι το Νοέμβριο του 2012, το Eurogroup δήλωσε «έτοιμο να κάνει περισσότερα αν η ελληνική κυβέρνηση δεσμευόταν να υλοποιήσει πλήρως το πρόγραμμα (των μεταρρυθμίσεων) και ότι το ύψος του χρέους το καθιστούσε απαραίτητο».

Από την πλευρά του, ο κ. Σαπέν τόνισε ότι η ΕΚΤ και το ΔΝΤ συντονίζουν τις δράσεις τους για την εξεύρεση μίας λύσης για την Ελλάδα. Όπως όμως επισήμανε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών: «το πνεύμα είναι θετικό και από τη μία και από την άλλη πλευρά, ωστόσο έχει χαθεί αρκετός χρόνος στις συνομιλίες για την Ελλάδα», καταλήγοντας ότι δεν «βλέπει» μία συμφωνία τις προσεχείς ημέρες.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή