Βουλή: Οι τοποθετήσεις των κομμάτων για το νομοσχέδιο κατά της βίας στον αθλητισμό
«Δεν θέλω να οξύνω τα πνεύματα, αλλά μιλάμε για «κωλοτούμπα». Θεωρώ δε πως αν η «κωλοτούμπα» ήταν άθλημα, θα είχατε πάρει το πρωτάθλημα - κι αν ήταν εργόχειρο, θα είχατε κάνει την προίκα σας»,σχολίασε ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Κουκοδήμος.
Διαφορετικό υπήρξε το ύφος του προκατόχου του Σταύρου Κοντονή επί κυβερνήσεως Σαμαρά, Γιάννη Ανδριανού, ο οποίος διεμήνυσε στον υφυπουργό πως «εργάζεστε με εντιμότητα και ειλικρίνεια» - και τόνισε πως «δεν πρέπει να συγχέουμε την έννοια του αυτοδιοίκητου με θύλακες όπου ο νόμος εφαρμόζεται μερικώς και ατελώς».
Από την άλλη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης σε μια αρκετά σκληρή κατά τα άλλα ομιλία του κατά του ΣΥΡΙΖΑ, υπενθύμισε τη στήριξη της ΝΔ σε επιμέρους διατάξεις του νομοσχεδίου, καλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ να μιμηθεί στο μέλλον την «εποικοδομητική» αντιπολίτευση που ασκεί η ΝΔ.
«Δεν μπορούμε να μιλάμε για αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ αλλά για οιωνί αυτοδιοίκητο», επέκρινε το νομοσχέδιο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Μιχάλης Αρβανίτης, θεωρώντας πως οι διατάξεις του δίνουν την εξουσία στον αρμόδιο υπουργό, να τιμωρεί μια ομάδα «μέχρι καταστροφής».
Από την άλλη, ο εισηγητής του κόμματος Αντώνης Γρέγος, αναφερόμενος στις νομοτεχνικές αλλαγές που επέφερε στο νομοσχέδιο η διαπραγμάτευση με τις διεθνείς ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες, υποστήριξε πως «το νομοσχέδιο τείνει να μετατραπεί από "νομοσχέδιο Κοντονή" σε "νομοσχέδιο UEFA". Συμφωνούμε να είστε σε επικοινωνία με τις ομοσπονδίες, αλλά όχι και να μας υποδεικνύουν τι πρέπει να γίνει στο ελληνικό ποδόσφαιρο και στον ελληνικό αθλητισμό», ανέφερε ο κος Γρέγος.
«Το νομοσχέδιο έχει έναν επικοινωνιακά γόνιμο τίτλο, αλλά πίσω απ' αυτόν κρύβεται ουσιαστικά μια προσπάθεια επέμβασης στο ελληνικό ποδόσφαιρο», υποστήριξε ο Γιώργος Μαυρωτάς (Το Ποτάμι), αντιτιθέμενος στις «υπερεξουσίες που δίνονται στον υπουργό, σε ένα ασαφές πλαίσιο». Από την άλλη ωστόσο, η πρώην αθλήτρια και βουλευτής του Ποταμιού, Σταυρούλα Αντωνάκου, διαπίστωσε με αφορμή το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με τις ξένες ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες, «ήττα του υπουργού που τον έκανε σοφότερο».
«Από το νομοσχέδιο λείπει η ρητή αναφορά σε ανάρμοστες συμπεριφορές μεγαλοπαραγόντων που έχουν σχέση με τον αθλητικό. Αναφέρεται στα φυσικά πρόσωπα, αλλά άλλο φυσικό πρόσωπο είναι ο κυρ-Τάκης ο περιπτεράς, και άλλο είναι ο μεγαλοπαράγοντας μίας ΠΑΕ», ανέφερε ο εισηγητής του Ποταμιού, δηλώνοντας πως θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο επί της αρχής.
«Η σημερινή κυβέρνηση, από τη μια μεριά μεν καταγγέλλει τα άθλια φαινόμενα που επικρατούν στο χώρο του ποδοσφαίρου, αλλά από την άλλη δεν αμφισβητεί το μοντέλο του αθλητισμού των επιχειρηματιών - και το θεωρεί μονόδρομο», παρατήρησε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας. Ο βουλευτής του ΚΚΕ πρότεινε την κατάργηση της συμμετοχής των ελληνικών ομάδων στο "Στοίχημα", τον έλεγχο των ΠΑΕ και ΚΑΕ από το υπουργείο Ανάπτυξης, την παύση της χρηματοδότησης των ανωνύμων αθλητικών εταιρειών και την απαγόρευση του δανεισμού παικτών μεταξύ ομάδων ίδιας κατηγορίας.
Έντονα προβληματισμένος από το άρθρο 15 εμφανίστηκε ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ Παύλος Χαϊκάλης, ο οποίος διέκρινε διαφορά ανάμεσα στην ελληνική και την αγγλική εκδοχή της διατύπωσης του άρθρου, όπως συναποφασίστηκε με την UEFA: Όπως παρατήρησε ο κος Χαϊκάλης, ενώ στην ελληνική διατύπωση γίνεται λόγος για την διαχείριση από την ΕΠΟ των "εσωτερικών της υποθέσεων", στην αγγλική εκδοχή του κειμένου δεν υπάρχει η έκφραση "internal" (εσωτερικών) αλλά απλώς η έκφραση "its own" (δικών της). «Η πληροφορία που έχουμε είναι πως αν δεν αλλάξει η ελληνική διατύπωση, δεν θα γίνει δεκτή από την UEFA»,προειδοποίησε ο κος Χαϊκάλης, δηλώνοντας πως αν μέχρι την ώρα της ψήφισης των άρθρων, δεν έχει εκφραστεί θετικά η διεθνής ομοσπονδία, οι ΑΝΕΛ θα καταψηφίσουν το άρθρο. «Δεν θα παίξουμε εμείς με την έξοδο του ελληνικού ποδοσφαίρου για μια λέξη», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αντίθετα, ο υφυπουργός Επικρατείας Τέρενς Κουίκ, υποστήριξε σε παρέμβασή του, πως η διάταξη είναι ξεκάθαρη και πως «παίζουμε με τις λέξεις». «Δεν βάζουμε απλά πλάτες στο νομοσχέδιο, αλλά στον υπουργό που το φέρνει», ξεκαθάρισε ο κος Κουίκ.
«Η έκφραση είναι αυτή στην οποία συμφωνήσαμε με τους εκπροσώπους της FIFA και της UEFA σε ό,τι αφορά το ελληνικό κείμενο προχθές στη Γενεύη», απάντησε ο Σταύρος Κοντονής. Οι εξηγήσεις του υφυπουργού, πάντως, δεν έπεισαν την αξιωματική αντιπολίτευση και το ΠΑΣΟΚ, καθώς οι κοινοβουλευτικοί τους εκπρόσωποι, Γ. Βρούτσης και Γ. Κουτσούκος χρησιμοποίησαν αργότερα το ίδιο επιχείρημα προκειμένου να διαπιστώσουν αδυναμία στο νομοσχέδιο.
Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, η ειδική αγορήτριά του, Εύη Χριστοφιλοπούλου, συμμερίστηκε τις ενστάσεις περί «υπερεξουσιών του υπουργού» και πρότεινε την θεσμική αναβάθμιση της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης της Βίας (που δίνει γνωμοδότηση για τις διοικητικές κυρώσεις που επαφίενται στον υπουργό): «Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΑΒ, μπορεί μέσω της διαδικασίας επιλογής του, να αναβαπτιστεί για να μην σας λένε πως είναι όργανο του υπουργού», παρατήρησε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Πρότεινε δε μεταξύ άλλων, «ανοικτή πρόσκληση για την υποβολή υποψηφιοτήτων στην ΔΕΑΒ, αντικειμενική και αμερόληπτη διαδικασία επιλογής, ειδική αιτιολογία της πράξης ορισμού των μελών της και προστασία της θητείας των μελών της με την πρόβλεψη δυνατότητας παύσης τους μονάχα σε σοβαρή περίπτωση παράβασης των καθηκόντων τους».