Νέα προειδοποίηση της UEFA για το αθλητικό νομοσχέδιο - Υπερψηφίστηκε επί της αρχής
Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ, ενώ καταψήφισε η Νέα Δημοκρατία και η Χρυσή Αυγή.
Το ΚΚΕ ψήφισε «παρών», δηλώνοντας πάντως πως θα υπερψήφιζε το νομοσχέδιο εάν ερχόταν στη μορφή με την οποία είχε υπερψηφιστεί στην Επιτροπή, πριν δηλαδή την τελική συμφωνία του υπουργείου με τις διεθνείς ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες.
Στο μεταξύ, επιστολή του γ.γ. της UEFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, προς την ΕΠΟ, «στην οποία ουσιαστικά λέει πως οι παρεμβάσεις στο άρθρο 5 και 15, οδηγούν τη χώρα μας εκτός παγκόσμιου ποδοσφαίρου», κατέθεσε στα Πρακτικά της Βουλής, ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Κουμοδήμος.
Στην επιστολή του, ο κ. Ινφαντίνο, εκφράζει την ανησυχία του για τις νέες νομοτεχνικές αλλαγές που επέφερε ο Σταύρος Κοντονής στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό, σημειώνοντας πως «η Ευρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία έμεινε έκπληκτη με τις νέες αλλαγές» και πως εάν «πειραχτεί» ο οποιοσδήποτε από τους όρους που έχει θέσει η FIFA και η UEFA, «θα υπάρξουν και οι ανάλογες κυρώσεις».
Κατά τον κ. Κουκοδήμο, η επιστολή επιβεβαιώνει ότι οι ισχυρισμοί του Σταύρου Κοντονή πως η UEFA είχε συμφωνήσει στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Η Νέα Δημοκρατία ζήτησε μάλιστα ονομαστική ψηφοφορία για τα δύο άρθρα, η οποία θα διεξαχθεί αύριο το μεσημέρι.
Σημειώνεται, πως οι δύο επίμαχες αλλαγές, αφορούν αναδιατύπωση της διαδικασίας επιλογής των αθλητικών δικαστών και εισαγγελέων, (η σχετική λίστα απ' όπου επιλέγει η ΕΠΟ καταρτίζεται από τον προϊστάμενο του Πρωτοδικείου Αθηνών, «ή από άλλο αρμόδιο όργανο», σύμφωνα με τη νέα προσθήκη), και κυρίως τη δικαιοδοσία της ΕΠΟ στις «εσωτερικές της υποθέσεις» (κατά την εκδοχή του νομοσχεδίου), αντί για τη δικαιοδοσία «στις υποθέσεις της» (σύμφωνα με την κατά λέξη μετάφραση του αγγλικού κειμένου, στο οποίο είχε συμφωνήσει ο Σταύρος Κοντονής με την UEFA).
Απαντώντας, ο κ. Κοντονής, διαβεβαίωσε πως κατά τις συναντήσεις του με τους αξιωματούχους της UEFA, είχαν συμφωνήσει στη συγκεκριμένη εκδοχή μετάφρασης που έχει ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο, και εξέφρασε την απορία του για τις αιτιάσεις του κ. Ινφαντίνο.
Σημειώνεται, πως ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, Παύλος Χαϊκάλης, δήλωσε πως επιφυλάσσεται για τη στάση του κόμματός του, κατά την αυριανή ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής, εκφράζοντας, όπως και το πρωί, την ανησυχία του για το ενδεχόμενο «ποδοσφαιρικού grexit», και ιδίως εκείνου της Εθνικής Ελλάδος. Αντίστοιχη στάση κρατά και το ΠΑΣΟΚ, με την Εύη Χριστοφιλοπούλου να εκφράζει τη λύπη της για την επιστολή Ινφαντίνο.
Στο μεταξύ, έντονη κριτική άσκησε ο βουλευτής της ΝΔ κ. Μπουκώρος στο νομοσχέδιο για τον αθλητισμό, κατηγορώντας την κυβέρνηση για παρέμβαση στον Τύπο.
Κατά την ομιλία του, ο κ. Μπουκώρος εξέφρασε τις αντιδράσεις του για τα πρόστιμα σε ΜΜΕ, ενώ όπως σημείωσε σε δημοσιογράφους: «χέρι του κράτους στον Τύπο είναι επικίνδυνη υπόθεση», προσθέτοντας ότι «έπρεπε να κάνετε εξαντλητικό διάλογο». Τόνισε δε ότι «βλέποντας τη σύντομη ιστορία αυτού του νομοσχεδίου, ξεκινήσατε με φουλ επίθεση και μετά πήγατε σε μία συζήτηση βάζοντας πολύ νερό στο κρασί σας και έτσι αποφύγαμε το grexit από τις διεθνείς οργανώσεις».
Η «γαλάζια» αυτή τοποθέτηση προκάλεσε την έκρηξη του κ. Κοντονή, ο οποίος ύστερα από παρέκκλιση του προεδρείου κατέβασε τους τόνους για να απαντήσει: «Θέλω να τονίσω ότι κάνουμε μία συζήτηση επί ενός σχεδίου, αυτό έχει συγκεκριμένες διατάξεις. Πρέπει να ερχόμαστε εδώ και να κάνουμε κριτική για διατάξεις που υπάρχουν, όχι που φανταζόμαστε ότι υπάρχουν», προσθέτοντας πως «υπάρχει πουθενά στο νομοσχέδιο ότι επιβάλλονται πρόστιμα σε δημοσιογράφους; Αν είναι δυνατόν, όχι μόνο δεν επιβάλλεται αυτό, αλλά είχαμε διάλογο με τις δημοσιογραφικές ενώσεις, ασχέτως αν δεν συμφωνήσαμε. Να κάνουμε κριτική, όχι έτσι για να λέμε κουβέντες», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντονής.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Βρούτσης αναφέρθηκε εκ νέου στη στάση της Ζωής Κωνσταντοπούλου να προτείνει τα ξημερώματα απόσυρση των τροπολογιών, ενώ μετά αποφάσισε ονομαστική ψηφοφορία.
Αναρωτήθηκε, έτσι, γιατί «να υπάρχει ο κανονισμός της Βουλής, να τον καταργήσαμε αν είναι», ενώ εξαπέλυσε επίθεση κατά του υπουργού, για την αντιπαράθεση με τον κ. Μπουκώρο, υπογραμμίζοντας ότι παρεμβαίνει και διακόπτει την ώρα που μιλάει βουλευτής της αντιπολίτευσης για να τον προσβάλει και να τον διορθώσει.
«Πού το είδατε να συμβαίνει αυτό κ. υπουργέ. Πού νομίζετε ότι βρισκόσαστε;», τόνισε ο κ. Βρούτσης, ασκώντας επίσης κριτική για την εικόνα που παρουσιάζει η κυβέρνηση σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων λόγω των αντιφατικών τοποθετήσεων.
Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Θανάσης Πετράκος τόνισε ότι «αντί να πείτε μπράβο σε αυτή την κυβέρνηση και τον υπουργό που κατάφερε να τα βάλει με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα ερχόσαστε μίζερα και λέτε τι κάνει αυτή η κυβέρνηση».