Στο «κόκκινο» το θερμόμετρο των διαπραγματεύσεων ενόψει Eurogroup
Με το βλέμμα στραμμένο στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, η κυβέρνηση περιμένει να δρέψει τους καρπούς από τις επίπονες προσπάθειες και συνομιλίες των τελευταίων ημερών - Συνεχείς συσκέψεις του Αλέξη Τσίπρα με το οικονομικό επιτελείο – «Φωτιά» έχει πάρει το τηλέφωνο του πρωθυπουργού, ο οποίος βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Την ίδια ώρα, η άμμος στην κλεψύδρα αδειάζει… απειλητικά, αναγκάζοντας το Μαξίμου να τα δώσει… όλα στην τελική ευθεία, προκειμένου να «κλειδώσει» η αμοιβαία και επωφελής συμφωνία εντός του πλαισίου της λαϊκής εντολής.
Μπροστά της μάλιστα έχει να ανέβει έναν νέο Γολγοθά, μέσα σε ένα τριήμερο… φωτιά, καθώς τη Δευτέρα (11/5) συνεδριάζει το Eurogroup, την επομένη η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει στο ΔΝΤ νέα δόση, ύψους 750 εκατ. ευρώ, ενώ την Τετάρτη, τη σκυτάλη παίρνει η συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ, στην οποία η Αθήνα ευελπιστεί να αποφασιστεί μία ακόμη αύξηση του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες.
Αρχικά, η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά να συμπυκνωθούν τα απτά αποτελέσματα της βελτίωσης του κλίματος σε μια δήλωση, υπέρ της Ελλάδας, στο Eurogroup της 11ης Μαΐου που θα αναγνωρίζει την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων, ανοίγοντας παράλληλα τη στρόφιγγα της ρευστότητας.
Σε αυτό στο σημείο αξίζει να σημειωθεί πως από το πόσο θετική θα είναι η δήλωση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Eurogroup, θα εξαρτηθεί και πόσο… ευνοϊκές θα είναι οι αποφάσεις από την ΕΚΤ.
Ενδεικτικό είναι και το δημοσίευμα των Financial Times, το οποίο σημειώνει πως «η ώρα της κρίσης για την Ελλάδα πλησιάζει».
«Οι συζητήσεις για τη βοήθεια στην Ελλάδα πλησιάζουν στην τελική στιγμή», έγραψε χαρακτηριστικά ο Peter Spiegel, τονίζοντας ότι «καθώς απομένουν μόλις επτά εβδομάδες έως τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας, δεν είναι σαφές ποιος θα κλείσει πρώτος το μάτι».
«Θα υποκύψει η Αθήνα στην πίεση και θα αποδεχθεί νέες οικονομικές μεταρρυθμίσεις για να αποδεσμευθούν τα υπόλοιπα 7,2 δισ. ευρώ του προγράμματος και να γεμίσει τα ταμεία της που αδειάζουν; Ή θα υποκύψουν οι όλο και περισσότερο διασπασμένοι πιστωτές της στους φόβους του Grexit, δίνοντας την έγκριση στην Ελλάδα;» συνεχίζει.
Στο μεταξύ, ο Αλέξη Τσίπρας πραγματοποιεί συνεχείς συσκέψεις με το οικονομικό επιτελείο ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της Δευτέρας, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τους Ευρωπαίους ομολόγους του.
Κοινή αποδοχή, πάντως, τόσο της κυβέρνησης, όσο και των εταίρων, είναι πως την ερχόμενη Δευτέρα (11/5) στη σύνοδο των υπουργών της Ευρωζώνης, εκτός απροόπτου δεν θα υπάρξει οριστική συμφωνία.
Και ενώ ένα από τα βασικά ζητούμενα για την κυβέρνηση είναι να υπάρξει χαλάρωση από την ΕΚΤ, καθώς όπως υπογραμμίζουν «η χώρα δεν έχει λάβει ρευστότητα από τον περασμένο Αύγουστο, παρά το γεγονός ότι έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της», «αγκάθια» παραμένουν:
• Τα νέα μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού
• Το ποσοστό του ενοποιημένου ΦΠΑ και η εξαίρεση ορισμένων προϊόντων.
• Οι αλλαγές σε εργασιακά και συνταξιοδοτικό. Οι θεσμοί επιμένουν στη σκληρή γραμμή που υπήρχε και στις διαπραγματεύσεις με την προηγούμενη κυβέρνηση.
Αυτό όμως που ανησυχεί κατά κύριο λόγο το Μαξίμου είναι το ότι πρέπει να υπάρξει «συναίσθηση και συνευθύνη από τους θεσμούς και την Ευρώπη», φέρνοντας έτσι ουσιαστικά προ των ευθυνών της την άλλη πλευρά για τη άτεγκτη στάση της…