Κοτζιάς: «Έχουμε πραγματική διάθεση να λύσουμε τα προβλήματα με την Τουρκία»
Η ελληνική κυβέρνηση έχει «πραγματική διάθεση, να λύσουμε τα προβλήματα, όχι στα λόγια και να στερεώσουμε αυτή τη φιλία που υπάρχει ανάμεσα στους δύο λαούς», τόνισε ο Νίκος Κοτζιάς στη συνέντευξή του.
Αναφερόμενος στην ατζέντα των συνομιλιών των δύο πλευρών, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι θα συζητηθούν τα θεμελιώδη στρατηγικά ζητήματα των δύο χωρών, όπως και τα οικονομικά, τονίζοντας ότι «πρέπει να ανοίξουμε το δρόμο της συνεργασίας στους τομείς του πολιτισμού και της εκπαίδευσης», γεγονός που θα ήταν «προς μεγάλο συμφέρον της Ελλάδας και της Τουρκίας και διασφάλιση της σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, ιδιαίτερα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο».
Η Τουρκία και η Ελλάδα, επεσήμανε ο κ. Κοτζιάς, είναι δύο χώρες που ενδιαφέρονται να διατηρηθεί και να ενισχυθεί η σταθερότητα και η ασφάλεια στην περιοχή και πρόσθεσε ότι «σε αυτό το πλαίσιο, νομίζω,θα κουβεντιάσουμε και ζητήματα που αναφέρονται στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στην Κύπρο».
Σχετικά με το Κυπριακό και τις δηλώσεις του περί αποχώρησης του στρατού και των εγγυήτριων χωρών ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι «εάν πούμε ότι πρέπει να διατηρηθούν οι εγγυήτριες δυνάμεις, αυτό σημαίνει ότι η λύση δεν είναι πραγματική λύση. Αν είναι πραγματική λύση και νιώθουμε ότι διασφαλίζονται τα συμφέροντα και της Τουρκοκυπριακής κοινότητας και της Ελληνοκυπριακής κοινότητας, τότε για ποιο λόγο να υπάρχουν εγγυήτριες δυνάμεις;».
Ο υπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι «η Κύπρος πρέπει να γίνει ένα κανονικό κράτος - μέλος της ΕΕ και να αναπτύξει καλές και παραγωγικές σχέσεις με την Τουρκία και την Ελλάδα. Εάν δεν υπάρξει πλήρης λύση στην Κύπρο και εάν δώσουμε εγγυήσεις, τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής - βέβαια η Τουρκία δεν τα αναγνωρίζει έτσι - και εάν έχει στρατεύματα και η Ελλάδα, με βάση τις συμφωνίες του Λονδίνου και της Ζυρίχης, τότε έχουμε μια από τα ίδια και είπα απλά να μην κοροϊδευόμαστε.
Εάν υπάρξει μια βιώσιμη λύση, τότε και η τουρκική πλευρά και η ελληνική πλευρά νομίζω ότι θα στηρίξουνε τη δημιουργική ανάπτυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «αν δεν υπάρξει μια πραγματική λύση, θα αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τί εγγυήσεις θα δώσουμε» και τόνισε ότι η σκέψη του «δεν στρέφεται ενάντια σε κανέναν, αλλά δείχνει την πρόθεσή μας να βρούμε μία πραγματική λύση», αποσαφηνίζοντας ότι αν αυτό που ανησυχεί την Τουρκία είναι τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, «τότε να δώσουμε το μάξιμουμ των δικαιωμάτων και το μάξιμουμ της ασφάλειας σε αυτούς», καθώς «δεν χρειάζονται άλλες εγγυήσεις και, εξάλλου, ως κράτος - μέλος της ΕΕ, όλοι θα είναι με το βλέμμα τους στην Κύπρο, το ίδιο και ο ΟΗΕ».
«Θέλω», κατέληξε, «μία πραγματική λύση, να νιώσουν ξανά κυρίαρχοι στο σπίτι τους όλοι οι Κύπριοι, οι Τουρκοκύπριοι, οι Ελληνοκύπριοι και οι άλλες τρεις μικρές μειονότητες».
Ερωτηθείς αν είναι αισιόδοξος για τη λύση και πώς αξιολογεί την εκλογή Ακιντζί, ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι «πρέπει να προσπαθήσουμε με αισιοδοξία να βρεθεί η λύση. Δεν μπορώ να ξέρω εάν το αποτέλεσμα θα είναι αισιόδοξο. Αυτό ελπίζω και θα εργαστώ για αυτό.
Ο κ. Ακιντζί είναι ένας άνθρωπος που σέβεται και την Τουρκία και την Ελλάδα, είναι ένας άνθρωπος που έχει επιδείξει υπευθυνότητα μέχρι σήμερα για τη επίλυση των προβλημάτων της Τουρκοκυπριακής κοινότητας και είμαι της γνώμης ότι είναι και ένας άνθρωπος που κατανοεί τους Ελληνοκύπριους. Ας μην ξεχνάτε ότι γνωρίζει, επίσης, πολύ καλά Ελληνικά και αυτό νομίζω ότι είναι ένα μεγάλο προτέρημα».
Σε ερώτηση σχετικά με το θέμα της ενέργειας και τις σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία, την Αίγυπτο και το Ισραήλ, ο υπουργός Εξωτερικών, επισήμανε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία «πρέπει να βρούμε νέους κανόνες και τρόπους φιλίας να ζήσουμε μαζί. Αυτό ισχύει και για την ενέργεια».
«Ο αναδυόμενος ρόλος της Ελλάδας στο ενεργειακό», πρόσθεσε,«συνδέεται με τον ρόλο της Τουρκίας στο ενεργειακό. Γιατί όταν συζητάμε για αγωγούς που έρχονται από το Αζερμπαϊτζάν ή από τη Ρωσία, αναφερόμαστε σε αγωγούς που περνάνε από την Τουρκία, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «είναι καλό πράγμα να κατασκευασθούν γραμμές αγωγών στην περιοχή μας», συμπεριλαμβάνοντας όχι μόνο την Ελλάδα και την Τουρκία, αλλά και την ΠΓΔΜ, την Αλβανία, τη Βοσνία.
«Έχω συμφωνήσει», είπε, σε αυτό με τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων τον Βολκάν Mποζκίρ στην Βουδαπέστη όπου βρεθήκαμε, ότι πρέπει να φτιάξουμε ισχυρά δίκτυα και ενεργειακά και οδικά και σιδηροδρομικά. Τα οποία θα είναι τα σημεία που θα στηρίξουν τη σταθερότητα και την καλή συνεργασία ανάμεσα στις χώρες. Νομίζω ότι τα μεγάλα έργα βοηθάνε την συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, είπε.
Όσον αφορά την αναζήτηση και την ανεύρεση αερίου στην Μεσόγειο, ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε την άποψη ότι αυτό θα ωφελήσει όλους τους λαούς της περιοχής, υπενθυμίζοντας ότι η συνεργασία μας με τρίτες χώρες, όπως η Αίγυπτος και με το Ισραήλ, δεν στρέφονται ενάντια σε κανέναν, μάλιστα, όπως είπε, «νομίζω ότι θα κάνουμε μια καλή πρόταση στην τουρκική ηγεσία για τη συμβολή μας, μαζί με την Τουρκία, στην ασφάλεια της περιοχής».
Σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι η Ευρώπη χρειάζεται την Τουρκία, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα ήταν ακόμα καλύτερες με μια Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δηλώνοντας ότι ήταν και είναι υπέρμαχος της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας.
«Σας θυμίζω», σημείωσε, «ότι ήμουν ο άνθρωπος που επεξεργάστηκα τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία τη δεκαετία του '90 και που συνέβαλα τότε να άρει η Ελλάδα ένα βέτο, που είχε επιβληθεί στην Τουρκία στη Σύνοδο του Λουξεμβούργου το 1997. Η άρση έγινε σε μια μικρή πόλη της Φινλανδίας, το Τάμπερε, το φθινόπωρο του 1999 και μετά ολοκληρώθηκε στο Ελσίνκι».
«Και ξέρετε», πρόσθεσε, «θεωρώ τον εαυτό μου από τους αρχιτέκτονες της συμφωνίας του Ελσίνκι και επιθυμώ να συνεχιστεί αυτή η διαδικασία. Είναι κέρδος για όλους, είναι κέρδος για την Τουρκία, για τον λαό της και για την Ευρώπη, για την Ελλάδα και τον λαό της και για εμένα προσωπικά, γιατί δικαιώνεται μια πολιτική που θα εντάξει την Τουρκία μέσα στην ευρωπαϊκή λέσχη».
Αναφορικά με την πορεία της διαπραγμάτευσης με την ΕΕ, ο κ. Κοτζιάς απάντησε ότι «είναι ένα θεσμικό σύστημα που στηρίζεται στο δίκαιο και, άρα, δεν μπορεί να το παραβιάζει συνέχεια στο όνομα της ισχύος. Και, δεύτερον, είναι ένα θεσμικό σύστημα που στηρίζεται στη διαπραγμάτευση και στον διάλογο και επιβίωσε αυτές τις δεκαετίες γιατί χάρη στα δυο αυτά χαρακτηριστικά και ιδιαιτέρα την διαπραγμάτευση, έβρισκε πάντα λύσεις. Ελπίζω και τα λεγόμενά μου αυτά στο τέλος θα δικαιωθούν».
Ερωτηθείς σχετικά με τη μειονότητα στη Θράκη ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «η Θράκη είναι ένα πεδίο στο οποίο μπορούν να αναπτυχθούν όλα τα καλά χαρακτηριστικά της δημοκρατίας. Υπάρχουν θετικά βήματα που γίνονται τα τελευταία χρόνια. Και θέλω να σας θυμίσω ότι, παρά τις δυσκολίες στην Ελλάδα, στην Θράκη διατηρήθηκαν στοιχεία που φέρουν τουρκικές ρίζες. Δεν λέω τουρκικά στοιχεία, λέω στοιχεία με τουρκικές ρίζες. Ενώ όσον αφορά την Τουρκία, είχαμε δυσκολίες στη διατήρηση των 250.000 Ρωμιών, από τους οποίους απέμειναν 2.000 με 3.000. 'Αρα στη Θράκη τα προβλήματα είναι στην πλειονότητα προβλήματα ανάπτυξης και όχι προβλήματα που σχετίζονται με καταπίεση και περιορισμό των δικαιωμάτων».
Τέλος ο κ. Κοτζιάς δήλωσε ότι «υπάρχουν πολλά προβλήματα, υπάρχουν διαφορές συμφερόντων, αλλά υπάρχει και η ζαριά του Θεού που μας έριξε εδώ. Είμαστε υποχρεωμένοι να ζήσουμε μαζί. Ο θεός μας βάζει σε δοκιμασία».
Πηγή: ΑΠΕ