ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση επιμένει στις «κόκκινες» γραμμές
Στο πλαίσιο αυτό, περισσότερο από πέντε ώρες διήρκεσε η μαραθώνια συνεδρίαση του Προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ξεκίνησε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι με τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε μια επί της ουσίας ενημέρωση και συζήτηση για την πορεία της διαπραγμάτευσης και για το κοινοβουλευτικό έργο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο της ενημέρωσης αυτής διατυπώθηκε η εκτίμηση ότι η συμφωνία θα προχωρήσει σε δύο φάσεις. Μια η τρέχουσα φάση που μπορεί να οδηγήσει σύντομα σε συμφωνία για την επανεκκίνηση της χρηματοδότησης και μια σε ένα δεύτερο στάδιο που θα ξεκινήσει αμέσως μετά, δηλαδή μέσα στον Ιούνιο και θα έχει καταλήξει ως το φθινόπωρο, ενώ θα πρέπει να περιλαμβάνει και συμφωνία για το χρέος.
Επίσης, η κυβέρνηση, η οποία επιμένει στις «κόκκινες» γραμμές που έχει θέσει, θα πρέπει να αναζητήσει μια νέα φόρμουλα, καθώς οι εταίροι διαφωνούν με το διπλό ΦΠΑ (15% και 18%).
Παράλληλα, επιμένει να αρνείται τις ομαδικές απολύσεις, θέλει την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, καθώς και τη σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού. Από τη συνεδρίαση προκύπτει επίσης ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται τους όρους των αποκρατικοποιήσεων στα γνωστά πεδία.
Στη συνεδρίαση, τέλος, μετείχε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Τ. Κορωνάκης και το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και υπεύθυνος του τομέα Οικονομικών του κόμματος, Αλέκος Καλύβης. Το «παρών» έδωσε και ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Αλέκος Φλαμπουράρης.
Κυβέρνηση: Είμαστε κοντά σε συμφωνία
Η πορεία των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς ήταν και το αντικείμενο της νέας σύσκεψης στο υπουργείο Οικονομικών, αργά το μεσημέρι της Τρίτης, ενώ αύριο, Τετάρτη, αρχίζουν εκ νέου στις Βρυξέλλες οι διαβουλεύσεις σε επίπεδο Brussels Group, με φυσική παρουσία των δύο πλευρών.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και οι υπουργοί Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, Ανάπτυξης, Γιώργος Σταθάκης, και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και συντονιστής των διαπραγματεύσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος.
«Η συμφωνία θα μπορούσε να έχει κλείσει προ πολλού εάν υπήρχε πολιτική βούληση» των εταίρων, εκτίμησε υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας, ο οποίος συμμετείχε στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών με αντικείμενο την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς.
Σύμφωνα, επίσης, με το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος, για τα δημοσιονομικά μεγέθη οι εταίροι είχαν λάθος στατιστικά στοιχεία και η ελληνική πλευρά παρέσχε τα δικά της στοιχεία, ενώ τώρα υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι «κλείνουμε». Αντίθετα, άλλα «καυτά» ζητήματα, όπως τα εργασιακά, δεν είναι στο τραπέζι των συζητήσεων.
Άλλο κυβερνητικό στέλεχος, το οποίο μετείχε επίσης στη σύσκεψη, ανέφερε ότι «στην Ευρώπη σε υψηλό επίπεδο θέλουν λύση στο ελληνικό θέμα και ειδικά ο Γιούνκερ βοηθά στη διαπραγμάτευση».
Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν διαφορές και μεταξύ των εταίρων, καθώς «το ΔΝΤ είναι "light" στο ζήτημα του χρέους και σκληρό στις φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις και η Κομισιόν το αντίθετο. Ωστόσο, η Ελλάδα και στις δύο περιπτώσεις παίρνει τη σκληρή πλευρά». Εκτίμησε δε, ότι εταίροι «θα το τραβήξουν έως την τελευταία στιγμή για να κλείσουμε».
Σε κάθε περίπτωση, η έντονη κινητικότητα σε εσωτερικό και εξωτερικό με αλλεπάλληλες συσκέψεις, τηλεδιασκέψεις και ανταλλαγή επιστολών και στοιχείων συνάδει απολύτως με τις δηλώσεις από Έλληνες και Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι η συμφωνία εταίρων-Αθήνας βρίσκεται κοντά, δεδομένης και της ασφυκτικής κατάστασης της ρευστότητας στην Ελλάδα.