Κρίσιμες επαφές Α. Τσίπρα στη Ρίγα για να «κλείσει» η συμφωνία
Κρίσιμες επαφές αναμένεται να πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ρίγας την Πέμπτη (21/05/2015), όπου θα θέσει στους εταίρους και το ζήτημα του χρέους.
ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΟΣ ΣΤΟΧΟΣ Η ΕΝΙΑΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ - ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟ BRUSSELS GROUP
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής μαραθώνιας συνεδρίασης του προεδρείου της Κ.Ο, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι θα επιδιώξει να γίνει συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους στις συναντήσεις με τους εταίρους, ώστε το ζήτημα να τεθεί στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης και να ληφθεί υπ' όψη ως παράμετρος και στις συζητήσεις που γίνονται σε τεχνικό επίπεδο για τα πρωτογενή πλεονάσματα τα οποία θα πρέπει να πετύχει η Ελλάδα στο πλαίσιο του επόμενου μεσοπρόθεσμου προγράμματος (2015-2018).
Στη Ρίγα ο Πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και το Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ενώ είναι πιθανο να υπάρξουν και συναντήσεις και με άλλους ηγέτες χωρών μελών της ΕΕ και της Ευρωζώνης.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ενδέχεται επίσης να υπάρξει συνάντηση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς σε μια ευρύτερη ομάδα στα πρότυπα της Επταμερούς πριν από δύο μήνες.
Πάντως στο Μαξίμου δεν περιμένουν από τη Ρίγα αποφάσεις για το ελληνικό ζήτημα. Αυτό που επιθυμούν είναι οι συζητήσεις στη Ρίγα να θέσουν τις κατευθύνσεις και να δώσουν μια σημαντική ώθηση κατεύθυνση στις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται στο Brussels Group, ώστε να υπάρξει συμφωνία ως το τέλος της εβδομάδας σε τεχνικό επίπεδο.
Σε αυτή τη φάση ο στόχος είναι, να υπάρξει μια τέτοια σύγκλιση, που θα οδηγήσει σε ένα έκτακτο Eurogroup στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Αν αυτό επιτευχθεί και αν από το Eurogroup υπάρξει μια θετική αποτίμηση της προόδου των διαπραγματεύσεων, ότι δηλαδή οι δύο πλευρές είναι κοντά σε συμφωνία και ότι υπάρχει θετική προοπτική εκταμίευσης του υπολοίπου της δόσης των 3,7 δις ευρώ.
Αδιαπραγμάτευτος στόχος της κυβέρνησης η ενιαία συμφωνία
Η ενιαία συμφωνία με τους Θεσμούς, στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής και πάντα εντός των «κόκκινων» γραμμών, παραμένει ο μοναδικός και αταλάντευτος στόχος της ελληνικής κυβέρνησης, όπως άλλωστε έχει τονίσει κατ΄ επανάληψη ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Το Μαξίμου, έτσι, δεν επιδιώκει «απλώς μια βραχυπρόθεσμη χρηματοδοτική ανάσα», αλλά να αντιμετωπιστεί «άμεσα και με μακροπρόθεσμη προοπτική το χρηματοδοτικό πρόβλημα του ελληνικού δημοσίου έως ότου βγούμε με ασφάλεια στις αγορές».
Παράλληλα, η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται μια συμφωνία σε δύο ή τρεις φάσεις προκειμένου να εξασφαλίσει προσωρινά την πληρωμή κάποιας δόσης, καθώς «αυτή η λογική, που εφάρμοσε η προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά/Βενιζέλου, οδηγεί συνεχώς σε νέα μέτρα και ακόμα μεγαλύτερη οικονομική ασφυξία».
Αντίθετα, ο Αλέξης Τσίπρας και το επιτελείο του επιδιώκουν, με την ενιαία συμφωνία, να τερματιστεί η λιτότητα, να αποκατασταθεί η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία και να ανοίξει η προοπτική ανάπτυξης για την χώρα.
Χαρακτηριστική είναι άλλωστε η αποστροφή του Αλέξη Τσίπρα από το βήμα του Economist για τη συμφωνία που επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση, ξεκαθαρίζοντας πως οι τέσσερις προϋποθέσεις για την επίτευξή της είναι:
- Τα χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, κυρίως φέτος και το 2016, ώστε να διασπάσουμε το μηχανισμό αναπαραγωγής της λιτότητας και να ανακτήσουμε τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο.
- Να μην έχουμε δεσμεύσεις, υποχρεώσεις για νέες περικοπές. Καμία νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις, σε μέτρα, δηλαδή, που θα εντείνουν την κοινωνική ανισότητα και θα ξαναφέρουν την οικονομία στο σπιράλ της ύφεσης.
- Αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους ώστε να μπει τέλος στο φαύλο κύκλο της τελευταίας πενταετίας όπου η χώρα αναγκάζεται διαρκώς να παίρνει νέα δάνεια για να ξεπληρώνει τα προηγούμενα.
- Ισχυρό Πρόγραμμα επενδύσεων, συντονισμένη χρηματοδότηση επενδύσεων, ιδίως στις υποδομές και τις νέες τεχνολογίες».
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση επιμένει να αρνείται τις ομαδικές απολύσεις, θέλει την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, καθώς και τη σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ διαπραγματεύεται τους όρους των αποκρατικοποιήσεων στα γνωστά πεδία.
«Είμαστε κοντά σε συμφωνία»
Η πορεία των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς ήταν και το αντικείμενο της νέας σύσκεψης στο υπουργείο
Οικονομικών, αργά το μεσημέρι της Τρίτης, ενώ σήμερα αρχίζουν εκ νέου στις Βρυξέλλες οι διαβουλεύσεις σε επίπεδο Brussels Group, με φυσική παρουσία των δύο πλευρών.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και οι υπουργοί Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, Ανάπτυξης, Γιώργος Σταθάκης, και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και συντονιστής των διαπραγματεύσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος.
«Η συμφωνία θα μπορούσε να έχει κλείσει προ πολλού εάν υπήρχε πολιτική βούληση» των εταίρων, εκτίμησε υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας, ο οποίος συμμετείχε στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών με αντικείμενο την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς.
Σύμφωνα, επίσης, με το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος, για τα δημοσιονομικά μεγέθη οι εταίροι είχαν λάθος στατιστικά στοιχεία και η ελληνική πλευρά παρέσχε τα δικά της στοιχεία, ενώ τώρα υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι «κλείνουμε». Αντίθετα, άλλα «καυτά» ζητήματα, όπως τα εργασιακά, δεν είναι στο τραπέζι των συζητήσεων.