Ποια πρόσωπα ζητούν τα κόμματα να καταθέσουν στην εξεταστική για τα Μνημόνια
Τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής συμφώνησαν να χωριστούν σε ενότητες οι περισσότεροι από 250 μάρτυρες που έχουν προταθεί από όλα τα κόμματα και για τις επόμενες δύο συνεδριάσεις, την επόμενη Τρίτη (26/05/2015) και Πέμπτη (28/05/2015), να κληθούν να καταθέσουν 25 περίπου εκπρόσωποι επιστημονικών, τεχνικών και κοινωνικών φορέων.
Όπως προέκυψε από τη μαραθώνια συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής χθες, Τρίτη (19/05/2015), η ΝΔ πρότεινε μεταξύ άλλων τον πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στος-Καν, την νυν επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, τον πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ, καθώς και τον νυν πρόεδρό της Μάριο Ντράγκι, αλλά και τους πρώην ή νυν επιτρόπους Αλμούνια, Ρεν και Μοσκοβισί, όπως και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. Επιπλέον ζητείται να καταθέσουν τα στελέχη της τρόικας Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς.
Επίσης, η αξιωματική αντιπολίτευση προτείνει τους υπουργούς Οικονομικών Παπακωνσταντίνου, Βενιζέλο, Σαχινίδη, Ζαννιά, Στουρνάρα, Χαρδούβελη, αλλά και Βαρουφάκη. Υπέρ της κλήτευσης του νυν υπουργού Οικονομικών τάσσεται και το ΠΑΣΟΚ, όπως και το ΚΚΕ.
Επίσης, η ΝΔ ζητεί να καταθέσουν οι διοικητές της ΤτΕ Προβόπουλος και Στουρνάρας, οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου Οικονομικών Πλασκοβίτης, Μέργος, Χριστίνα Παπακωνσταντίνου και Τάσος Αναστασάτος, καθώς και οι γενικοί διευθυντές Θησαυροφυλακίου & Προϋπολογισμού του ΓΛΚ Ντζιούνης, Καρακούσης και Σταυρούλα Μηλιάκου. Επίσης, καλούν από την ΕΛΣΤΑΤ τους Κοντοπυράκη και Γεωργίου, από το Σώμα Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων τους Ζαννιά, Τσακλόγλου, Στεφανάδη, Αναστασάτο και Χουλιαράκη και από τον ΟΔΔΗΧ τους Παπανικολάου, Χριστοδούλου και Παπαδόπουλο, ενώ από το ΤΧΣ τους Θωμόπουλο και Αναστασία Σακελλαρίου. Από το ΔΝΤ τους Ρουμελιώτη και Κατσάμπα, από το ΚΕΠΕ, ΙΟΒΕ και επιμελητήρια τους Κορλίρα, Φίλιππα, Αθανασόπουλο, Βέττα, Μίχαλο, Κορκίδη, Κόλλια και από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τον πρόεδρό του Κ. Μποτόπουλο.
Από το ΠΑΣΟΚ, ο Ανδρέας Λοβέρδος ζήτησε να ξεκινήσουν οι καταθέσεις με τεχνοκράτες, ενώ δήλωσε ότι «για εμάς αποτελεί προϋπόθεση να έρθουν εδώ όλοι οι πρωθυπουργοί, από τον Κ. Καραμανλή έως τον Αλ. Τσίπρα, καθώς και όλοι οι υπουργοί Οικονομικών».
Ωστόσο, η λίστα που έδωσε το ΠΑΣΟΚ δεν περιλαμβάνει ονόματα πρωθυπουργών αλλά υπουργών Οικονομικών και πολλών άλλων μεταξύ και των Στρος-Καν, Τρισέ, Γιουνκέρ, Ντράγκι, Λαγκάρντ, Ρεν, Αλμούνια, Βάιζερ κ.ά. Εκτός από τους 31 θεσμικούς παράγοντες που καλεί, μεταξύ των οποίων και την Έλενα Παναρίτη, σύμβουλο του Γ. Βαρουφάκη, καλεί και πολλά πολιτικά πρόσωπα αρχής γενομένης από τον Γ. Αλογοσκούφη και ακολουθούν Ι. Παπαθανασίου, Ν. Λέγκας, Δ. Αβραμόπουλος, Φάνη Πετραλιά, Γ. Παπακωνσταντίνου, Φ. Σαχινίδης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Αν. Λοβέρδος, Λούκα Κατσέλη, καθώς και οι Γ. Προβόπουλος και Ι. Στουρνάρας.
Οι ΑΝΕΛ ζήτησαν μεταξύ των άλλων να κληθεί και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εκπρόσωποι του δικηγορικού γραφείου που συνέταξε το κείμενο του Μνημονίου, ο πρώην στενός συνεργάτης του Αντ. Σαμαρά, Στ. Παπασταύρου, ο Ευ. Βενιζέλος, ο πρώην πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος αλλά και οι Γ. Παπακωνσταντίνου, Κλ. Ρέγκλινγκ, Πίτερ Σπίγκελ, Χ. Ράιχενμπαχ, Γ. Φούχτελ, αλλά και οι Στρος-Καν, Τρισέ, κ.ά.
Όσον αφορά το Ποτάμι δήλωσε ότι «τάσσεται υπέρ της αναζήτησης των αιτιών της κρίσης και κατά της ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής» και για αυτό πρότεινε μια μακροσκελή λίστα με 16 καθηγητές οικονομολόγους.
Το ΚΚΕ ζήτησε να κληθούν όλοι οι υπουργοί Οικονομικών των τελευταίων ετών, στελέχη του ΙΟΒΕ, της ΕΛΣΤΑΤ κ.ά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τελευταίος τη λίστα μαρτύρων που προτείνει στην οποία είναι οι υπουργοί Οικονομικών των τελευταίων ετών (εκτός των Γκ. Χαρδούβελη και Γ. Βαρουφάκη), αλλά και τα μέλη της τρόικας, όπως και ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ Στρος-Καν.
Συγκεκριμένα οι μάρτυρες που προτείνει η πλειοψηφία είναι: οι πρώην υπουργοί Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, Γ. Παπακωνσταντίνου, Γ. Ζαννιάς, Ι. Στουρνάρας και Φ. Σαχινίδης, ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος, οι πρώην υπουργοί Λούκα Κατσέλη και Χ. Παμπούκης, οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου Οικονομικών Χ. Θεοχάρης, Κατερίνα Σαββαϊδου, Χρ. Παπακωνσταντίνου, Ηλ. Πλασκοβίτης, από την ΕΛΣΤΑΤ τους Μ. Κοντοπυράκη Α. Γεωργίου, Ζωή Γεωργαντά και Ν. Λογοθέτη, από τον ΟΔΔΗΧ τους Σπ. Παπανικολάου. Π. Χριστοδούλου, Στ. Παπαδόπουλο, τους εκπροσώπους της Ελλάδας στο ΔΝΤ Μιράντα Ξαφά και Π. Ρουμελιώτη και από το ΔΝΤ τους Ντ. Στρος Καν, Ολιβιέ Μπλανσέ, αλλά και τα μέλη της τρόικας: Π. Τόμσεν, Κλ. Μαζούχ και Μ. Μος. Επίσης, προτείνουν τους Στ. Παπασταύρου, Ζ. Κ. Τρισέ, Β. Ραντεμάχερ (Eurostat), Τζ. Στίγκλιτς (ως σύμβουλος του Γ. Παπανδρέου), Τ. Βίζερ, Ολι Ρεν, Λ. Άντορ, Μ. Βάισμπροτ (αμερικανός οικονομολόγος). Γ. Κασιμάτη, Κ. Λουμίνα (εμπειρογνώμονας ΟΗΕ), Β. Καβαθά (ΓΣΕΒΕΕ), εκπρόσωπο μικρομολογιούχων, Κ. Κατσαδώρο (εκπρόσωπος της ΜΚΟ «Κλίμακα), Σ. Ρομπόλης (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ).
Επί των προτεινόμενων μαρτύρων η Εξεταστική Επιτροπή θα κληθεί να αποφασίσει ποιοι τελικώς θα καταθέσουν.
Ως αρχή, πάντως, στις δυο συνεδριάσεις της προσεχούς εβδομάδας, πρόκειται να κληθούν να καταθέσουν εκπρόσωποι του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ, του ΙΟΒΕ, του ΚΕΠΕ, του ΕΒΕΑ, ο καθηγητής Γ. Παγουλάτος, ο ομότιμος καθηγητής Γ. Κασιμάτης, ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Π. Λιαργκόβας, ο καθηγητής Σπ. Λαπατσιώρας, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης, οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», οι «Γιατροί του Κόσμου», το Σώμα Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων και οι διευθυντές του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
«Όχι» στην χρονική επέκταση
Στη διάρκεια της συνεδρίασης, διαφωνίες σημειώθηκαν μεταξύ της κυβερνητικής πλειοψηφίας και των βουλευτών των κομμάτων της αντιπολίτευσης, για το αν θα πρέπει να διευρυνθεί ή όχι η χρονική περίοδος της έρευνας της Επιτροπής, είτε πριν τον Οκτώβριο του 2009, είτε να φθάσει μέχρι σήμερα.
Οι βουλευτές της πλειοψηφίας απέρριψαν το αίτημα των εκπροσώπων της αντιπολίτευσης, που με διαφορετικό σκεπτικό επέμειναν ότι η έρευνα δεν πρέπει χρονικά να περιοριστεί, υποστηρίζοντας ότι τα προηγούμενα μνημόνια συνδέονται με την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου 2015 (υπογραφή επέκτασης της δανειακής σύμβασης).
Τόσο ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Βίτσας όσο και η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη παρέπεμψαν στην απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής, που θέτει συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο από τον Οκτώβριο 2009 μέχρι τον Ιανουάριο 2015 πριν τις εκλογές.