Μέρκελ: Ja-Ολάντ: Oui-Τσίπρας: Ναι
Σήμερα (21/05/2015) ή αύριο «κλειδώνει» ανεπίσημα και στο περιθώριο της συνάντησης των πρωθυπουργών της Ε.Ε στη Ρίγα της Λετονίας, η πολιτική συμφωνία για το θέμα της Ελλάδας μεταξύ Μέρκελ-Ολάντ-Τσίπρα και με συμμετοχή και σύμφωνη γνώμη σε αυτήν την πολιτική, πλέον, απόφαση των Γιούνκερ, Ντράγκι και Ντάισελμπλουμ.
Του Κώστα Χαρδαβέλλα
Η βάση της συμφωνίας αυτής είναι η συνέχιση του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας, με άμεση χρηματοδότησής της, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του καυτού τριμήνου Ιουνίου-Ιουλίου-Αυγούστου.
Όσο κι αν βυσσοδομεί κατά της Ελλάδας ο Σόιμπλε, προαναγγέλλοντας ρήξη και αδιέξοδα, οι τρεις πρωταγωνιστές της όποιας συμφωνίας για τη χώρα μας (Τσίπρας, Μέρκελ, Ολάντ) έχουν αποφασίσει να εμφανιστεί μία συμφωνία για την Ελλάδα, η οποία θα μπορεί να περάσει από τα κοινοβούλια όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τις επόμενες εβδομάδες και μέχρι 15 Ιουνίου.
Το «ναι» και από τις τρεις πλευρές είναι δεδομένο, οι λεπτομέρειες της συμφωνίας που υπάρχει ήδη θα καθοριστούν τις επόμενες μέρες και μέχρι τέλος Μαΐου, για να αρχίσει η άμεση εκροή χρημάτων προς την Ελλάδα τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου. Πρώτη δόση θα είναι το 1,9 δισ. της ΕΚΤ, που δικαιούται η Ελλάδα από το 2014 και αφορούν κέρδη από την εκμετάλλευση των ελληνικών κρατικών ομολόγων.
Ο τρόμος ενός Grexit κυριαρχεί πλέον στις ευρωπαϊκές, αμερικανικές και ασιατικές αγορές, αναγκάζοντας τις κυβερνήσεις Αμερικής, Κίνας, Γερμανίας (των κυρίαρχων του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος) να βρουν λύση για την Ελλάδα, αποδεκτή όμως και από την ελληνική κυβέρνηση. Και όλα αυτά πρέπει να γίνουν μέχρι τις 7 Ιουνίου, οπότε έχουμε Συνάντηση Κορυφής των G7 (των πλουσιότερων χωρών του κόσμου) οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να συζητήσουν το ελληνικό πρόβλημα, γιατί και μόνο η συζήτηση του προβλήματος αυτού, θα προκαλέσει νέες αναταραχές σε χρηματιστήρια, χρηματαγορές, επενδυτικούς ομίλους κλπ.
«Δεν ζητάμε την επιείκειά σας και δεν έχουμε απλωμένο χέρι ζητιανεύοντας. Μία έντιμη και ωφέλιμη και για τα δύο μέρη συμφωνία, ζητάμε». Αυτό, με λίγα λόγια, θα πει στη Σύνοδο Κορυφής στη Ρίγα, ο Έλληνας πρωθυπουργός, έχοντας όμως ήδη πάρει το «ja» από τη Μέρκελ και το «oui» από τον Ολάντ.