Νέες επαφές του Α. Τσίπρα στη Ρίγα για να «κλείσει» η συμφωνία
ΣΕ ΕΠΟΙΚΟΔΟΜΗΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΜΕΡΚΕΛ-ΟΛΑΝΤ - ΤΟΝ ΓΙΟΥΝΚΕΡ ΘΑ ΔΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν ότι έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος και εστίασαν τη συζήτηση στα εναπομείναντα ανοιχτά θέματα.
Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έθεσε την προοπτική εξόδου από την κρίση που θα φέρει μια συμφωνία με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Οι δύο ηγέτες, Μέρκελ και Ολάντ, από την πλευρά τους κατανόησαν την ανάγκη μιας συμφωνίας με μακροπρόθεσμο ορίζοντα και εξέφρασαν τη βούλησή τους να συνδράμουν και προσωπικά, αν χρειαστεί, ώστε να ολοκληρωθεί σύντομα η συμφωνία.
Σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στη Ρίγα της Λετονίας.
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 14.30 το μεσημέρι και ανακοινώθηκε μέσω Twitter από τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνική πλευρά δεν προσήλθε στην Σύνοδο Κορυφής στη Ρίγα αναμένοντας άμεσα αποτελέσματα, εντούτοις στόχος του πρωθυπουργού παρέμεινε το να τεθεί επί τάπητος η επίτευξη συμφωνίας με προοπτικές που θα υπερβαίνουν το επόμενο τρίμηνο, χωρίς υφεσιακά μέτρα.
Ένα σενάριο που τώρα φαίνεται πως προκρίνεται, είναι να τεθεί το ελληνικό ζήτημα στη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών του G7 την ερχόμενη Τετάρτη στη Δρέσδη της Γερμανίας. Επόμενα βήματα θα μπορούσαν να είναι η σύγκληση έκτακτου Eurogroup ή και έκτακτης Συνόδου Κορυφής τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου.
«Σκληροπυρηνικό» εμφανίζεται πάντως το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, καθώς σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η Deutsche Welle «το ζητούμενο δεν είναι να βρίσκονται απλώς κάθε φορά χρήματα για να πληρωθεί μια δόση, αλλά η επιτυχής ολοκλήρωση του δεύτερου προγράμματος στήριξης».
Σχολιάζοντας τα σενάρια περί παράτασης του τρέχοντος προγράμματος, οι ίδιοι κύκλοι τα χαρακτηρίζουν «φιλόδοξα»καθώς τα όσα προβλέπουν, δηλαδή πολιτική συμφωνία και εν μέρει υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, εκταμίευση δόσης αλλά και σχετικές εγκρίσεις από εθνικά κοινοβούλια, «απλά δεν βγαίνουν χρονικά» μέχρι το τέλος Ιουνίου.
Γερμανοί αναλυτές προσθέτουν ότι η έγκριση μιας νέας παράτασης του τρέχοντος προγράμματος από τη γερμανική βουλή θα εξελισσόταν αυτή τη φορά σε πραγματική δοκιμασία για την καγκελάριο Μέρκελ.