Κυβέρνηση: Η μόνη ρεαλιστική λύση είναι η αμοιβαία επωφελής συμφωνία
Η πορεία των διαπραγματεύσεων, η ανάγκη αμοιβαίων υποχωρήσεων σε «καυτά» ζητήματα που παρατηρείται ακόμα χάσμα με τους θεσμούς, αλλά και η σημασία επίδειξης πολιτικής βούλησης και από τις δύο πλευρές, για την επίτευξη αμοιβαία επωφελούς λύσης το συντομότερο δυνατόν, τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στη Ρίγα της Λετονίας.
Η συνάντηση των δύο ανδρών διήρκησε περίπου μισή ώρα, ενώ κατά τη διάρκειά της έγινε μια αποτίμηση της μέχρι τώρα προόδου των διαπραγματεύσεων.
Παράλληλα, συζητήθηκαν και τα επόμενα βήματα που θα ανοίξουν το δρόμο στη συμφωνία, καθώς η άμμος στην κλεψύδρα αδειάζει και η θηλιά σφίγγει επικίνδυνα γύρω από την ελληνική οικονομία.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας είχε μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση, σε πολύ καλό κλίμα αμοιβαίας κατανόησης και συνεργασίας, με τον Ζ. Κ. Γιουνκέρ, στην οποία εκφράστηκε η ανάγκη για αμοιβαία προσπάθεια μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών, ώστε να επέλθει σύντομα μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία, στο πλαίσιο του ρεαλισμού και της συνευθύνης.
«Η μόνη ρεαλιστική λύση αυτή τη στιγμή είναι η αμοιβαία επωφελής συμφωνία και ο καθένας θα κριθεί από αυτό», τόνισε χαρακτηριστικά πηγή του Μαξίμου, αμέσως μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Αφού υπογράμμισε επίσης ότι αυτή τη στιγμή απαιτείται να υπάρχει από όλους αντίληψη της κατάστασης και πως εάν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε με ρεαλισμό την κατάσταση, «πρέπει να υπάρχει ρεαλιστική λύση για το πώς έχει διαμορφωθεί η πραγματικότητα», προχώρησε σε μια σύντομη αποτίμηση της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Ρίγα της Λετονίας, κάνοντας λόγο για ένα ταξίδι ουσίας.
Για το εάν έδωσε το ταξίδι ώθηση στις διαπραγματεύσεις, η ίδια πηγή απάντησε «σίγουρα», επισημαίνοντας ότι εκφράστηκε η πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές να υπάρξει συμφωνία.
Σχολιάζοντας, δε, τις «εμπρηστικές» δηλώσεις όπως αυτές του κ. Σόιμπλε στον απόηχο της τριμερούς συνάντησης Τσίπρα - Μέρκελ - Ολάντ, η ίδια κυβερνητική πηγή σημείωσε ότι «αν κυριαρχήσει η σκληρή γραμμή, τότε προφανώς μας δυσχεραίνει στην εξεύρεση λύσης», ενώ όσον αφορά στα σενάρια για την παραμονή ή όχι του ΔΝΤ στο πρόγραμμα «η κυβέρνηση δεν έχει κανέναν πρόβλημα και ότι, εάν θέλει το Ταμείο να παραμείνει, ας το κάνει».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν αναγνώρισε την πολύ σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, θεωρώντας ότι είναι εφικτή μια συμφωνία μέσα στο προσεχές διάστημα και εντός του χρονικού πλαισίου που έχει θέσει η κυβέρνηση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι Αλέξης Τσίπρας και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ συναντήθηκαν και νωρίτερα, προσερχόμενοι στις εργασίες της δεύτερης ημέρας της Συνόδου, με το κλίμα μεταξύ τους να είναι εξαιρετικά εγκάρδιο, όπως άλλωστε… μαρτύρησε η κίνηση του επικεφαλής της Κομισιόν να... κάνει ότι επιχειρεί να φορέσει τη δική του γραβάτα στον Έλληνα πρωθυπουργό.
Το ζήτημα, όπως είπε στο γερμανικό περιοδικό Wirtschaftswoche, «δεν αφορά μόνο τη νομισματική πολιτική ή οικονομικούς λόγους, αλλά αφορά και την αξιοπρέπεια των Ελλήνων».
«Δεν μπορείς να τους πετάξεις έξω από τη νομισματική ένωση. Και οι Έλληνες όμως πρέπει να κατανοήσουν ότι η αλληλεγγύη του ενός πρέπει να αντανακλά στην ακεραιότητα του άλλου» υπογράμμισε ο Γιούνκερ, ενώ απαντώντας σε όσους επικρίνουν το κοινό νόμισμα, ισχυριζόμενοι ότι έχει προκαλέσει διάσπαση στο εσωτερικό της ΕΕ, τόνισε:
«Δεν ευθύνεται το ευρώ για το γεγονός ότι δεν υπάρχει κοινή στάση στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα βρισκόμασταν σε νομισματικό πόλεμο, αν δεν υπήρχε το ευρώ».
Παράλληλα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε πριν από τη συνάντηση η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα, οι εργασίες συνεχίζονται και στα δύο επίπεδα, τεχνικό και πολιτικό, με την πολιτική διάσταση των διαβουλεύσεων να επιτρέπει τη λήψη αποφάσεων επί τη βάσει ωστόσο της τεχνικής προόδου.
Υπενθύμισε, δε, ότι πρώτα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού (staff level agreement) και μετά το Eurogroup να συγκληθεί έτσι ώστε να αποφασίσει για τις εκταμιεύσεις.
Σημειώνεται ότι το ραντεβού Τσίπρα - Γιούνκερ πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες μετά την εποικοδομητική συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.
Η τριμερής συνάντηση διεξήχθη μετά το δείπνο των «28» ηγετών της ΕΕ, ενώ οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν ότι έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος, εστιάζοντας τη συζήτηση στα εναπομείναντα ανοιχτά θέματα.
Τσίπρας: Είμαι αισιόδοξος ότι θα φτάσουμε σε βιώσιμη λύση
«Η συζήτηση χθες το βράδυ με την Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ ήταν πολύ εποικοδομητική, σε πολύ καλή και φιλική ατμόσφαιρα. Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε σύντομα να φτάσουμε σε σταθερή μακροπρόθεσμη και βιώσιμη λύση χωρίς τα λάθη του παρελθόντος - και η Ελλάδα θα επιστρέψει με συνοχή στην ανάπτυξη. Είμαι αισιόδοξος», ενέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.
Μέρκελ: Εποικοδομητική η συνομιλία με Τσίπρα, όμως μένει δουλειά (vid)
Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ αναφερόμενη στη συνάντηση που είχε χθες, Πέμπτη (21/05/2015) με τον Έλληνα πρωθυπουργό, έκανε λόγο για μία εποικοδομητική συνομιλία, παρατήρησε όμως ότι μένει πολλή δουλειά για την Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, η κ. Μέρκελ προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής, εκτίμησε ότι χρειάζεται πιο εντατική δουλειά η Ελλάδα σε τεχνικό επίπεδο, ενώ σχετικά με τη συνάντηση με τον κ. Τσίπρα δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είχαμε μια φιλική συνάντηση. Καταστήσαμε όμως σαφές ότι πρέπει να συνεχίσουμε τις συζητήσεις με τους τρεις εταίρους. Εμείς όποτε είναι ανάγκη, να υποστηρίξουμε, θα το κάνουμε. Πρέπει να γίνει μια πιο εντατική δουλεία σε τεχνικό επίπεδο για την Ελλάδα».