Πιτέλα: Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα είναι βρέφος χωρίς πιστοποιητικό γέννησης
Το μήνυμα αυτό θα μεταφέρει μάλιστα στον πρωθυπουργό, κατά την αυριανή (23/5) τους συνάντηση, όπως τόνισε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, προσθέτοντας ότι «οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές προσπαθούν ώστε να δοθούν στην Ελλάδα οι καλύτερες δυνατές συνθήκες συμφωνίας και να μην λειτουργήσει αρνητικά για την ελληνική οικονομία και κοινωνία».
«Η συμφωνία πρέπει να λαμβάνει υπόψιν της τη σημερινή κατάσταση της Ελλάδας», συμπλήρωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, τονίζοντας ότι δεν μπορούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να ζητούν μη ρεαλιστικούς στόχους, γιατί κάτι τέτοιο σημαίνει ότι δεν επιθυμούν συμφωνία.
«Πρέπει να υπάρξει βούληση και από τις δύο πλευρές, ώστε να φτάσουμε σε μια καλή συμφωνία, η οποία θα αποκαταστήσει τη βεβαιότητα και θα επιτρέψει την πραγματοποίηση επενδύσεων», πρόσθεσε ο Πιτέλα, ενώ αναφερόμενος ειδικότερα στις μεταρρυθμίσεις, είπε ότι πρέπει να γίνουν προς χάριν των ελλήνων πολιτών για έξοδο από την κρίση και όχι επειδή αποτελούν αίτημα των ευρωπαϊκών θεσμών.
«Η Ευρώπη δεν είναι η μητριά ή ο σερίφης», υπογράμμισε ακολούθως, σημειώνοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να έχουν αναπτυξιακή κατεύθυνση, όπως ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης, η πάταξη της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς, οι ευφυείς ιδιωτικοποιήσεις.
«Είμαστε εναντίον της λογικής για μια συμφωνία "take it or leave it"», τόνισε επίσης ο κ. Πιτέλα, για να συμπληρώσει ότι αυτό ακούστηκε μεμονωμένα αλλά κανείς δεν έχει δώσει τελεσίγραφο στην ελληνική κυβέρνηση.
«Η προσήλωσή μας στη συμφωνία πρέπει να είναι απόλυτη και δεν πρέπει ούτε καν να μιλάμε για "σχέδιο Β"», υπογράμμισε, ενώ το ίδιο κατηγορηματικός ήταν και για το ενδεχόμενο Grexit, λέγοντας ότι και ο ίδιος και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς το δήλωσαν ρητώς εντός του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου ότι «το Grexit δεν υπάρχει». «Το ίδιο πιστεύει και η πλειονότητα των ευρωβουλευτών», πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας το χτεσινό tweet του, ότι «η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα είναι βρέφος χωρίς πιστοποιητικό γέννησης».
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ήταν επίσης καταπέλτης με τη λιτότητα, λέγοντας ότι στην Ελλάδα κατέστρεψε την ανάπτυξη και την κοινωνία, έφερε ύφεση, ανεργία και κοινωνικούς αποκλεισμούς, αλλά και δεν μείωσε το χρέος. Ως εκ τούτου, «δεν αποτελεί λύση ούτε για την Ευρώπη».
Ερωτηθείς για την απώλεια των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ, απάντησε ότι «πληρώνει το γεγονός ότι ακολούθησε το δύσκολο δρόμο της ευθύνης», καθώς αναγκάστηκε να μοιραστεί μια πολιτική λιτότητας με ένα κεντροδεξιό κόμμα.
Τέλος για τις σχέσεις Ρωσίας-ΕΕ, είπε ότι παρά τις διαφορές για την Ουκρανία, «η Ρωσία παραμένει σημαντικός παίχτης, της οποίας η συμμετοχή είναι απαραίτητη στην αντιμετώπιση των διεθνών θεμάτων και "θέλουμε να γίνει θετικός παίχτης».
Συναντήσεις με Βενιζέλο, Θεοδωράκη και Παπανδρέου
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, μετά τις συναντήσεις με τους Ευάγγελο Βενιζέλο, Σταύρο Θεοδωράκη και Γιώργο Παπανδρέου, ο κ. Πιτέλα επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη και προσκάλεσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να επισκεφθεί τις Βρυξέλλες ή το Στρασβούργο, ώστε να μιλήσει την Ολομέλεια των Σοσιαλδημοκρατών Ευρωβουλευτών.
Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αναφορά του κ. Πιτέλα, αποδέχθηκε την πρόσκλησή του, ενώ εξήρε την εξαιρετική συνεργασία του με τους ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Το μεσημέρι ο κ. Πιτέλα είχε συνάντηση με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη, ο οποίος δήλωσε ότι θα πρέπει να γίνουν ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να μπορέσει να απελευθερωθεί η δύναμη της κοινωνίας. Ο Τζιάνι Πιτέλα επεσήμανε από την πλευρά του την ανάγκη μεγάλων αλλαγών που θα φέρουν ακόμη πιο κοντά την Ελλάδα στην Ευρώπη.
Λίγο αργότερα συναντήθηκε με το Γιώργο Παπανδρέου και συμφώνησαν ότι είναι σημαντικό οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς να έχουν θετική κατάληξη, καθώς και τις ευρωπαϊκές πολιτικές για την αντιμετώπιση της κρίσης, την ατζέντα των σοσιαλιστών και την ανάγκη ευρύτερης συνεργασίας ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας.