Τέλος οι νόμοι που στήριζαν τη διαπλοκή στα ΜΜΕ και την ασυδοσία των καναλαρχών
Το νομοσχέδιο χωρίζεται σε δύο επιμέρους κεφάλαια, το πρώτο - αρμοδιότητας του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά - για τις άδειες εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας, και το δεύτερο, του αναπληρωτή υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρίστου Σπίρτζη. Και τα δύο μέρη βρίσκονται στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας τους.
Το πολυνομοσχέδιο θα τροποποιεί στην ουσία τους δύο βασικούς νόμους για τα ΜΜΕ, τον 2328/1995 του Ε. Βενιζέλου και τον 3592/2007 για τη Συγκέντρωση του Θ. Ρουσόπουλου, ο οποίος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις βασικές ρυθμίσεις για την ψηφιακή τηλεόραση.
Το Α’ μέρος προβλέπει πλειοδοτικό διαγωνισμό για την εκχώρηση των αδειών λειτουργίας ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, μετά από προκήρυξη. Τροποποιεί τα κριτήρια του Ν. Βενιζέλου για τη μοριοδότηση των σταθμών (κριτήριο παλαιότητας, απασχολούμενου προσωπικού, προγραμματικής πληρότητας κ.ά.), καταργώντας ορισμένα από αυτά, ή προσδιορίζοντάς τα σε άλλη βάση. Περιλαμβάνει δε και το πρότυπο των ίδιων των προκηρύξεων, αρμοδιότητα που ως σήμερα είχε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.
Το δεύτερο μέρος του πολυνομοσχεδίου ρυθμίζει τα θέματα ψηφιακής τηλεόρασης και διαχείρισης του φάσματος ψηφιακών συχνοτήτων. Επίσης προσδιορίζει τις αρμοδιότητες των ανεξάρτητων Αρχών, του ΕΣΡ και της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Σύμφωνα με το σχέδιο, θα γίνει έλεγχος της σύμβασης και των ενεργειών της ΕΕΤΤ, η ευθύνη του διαγωνισμού θα ανήκει στην ΕΕΤΤ, οι αρμόδιες αρχές θα ερευνήσουν τις τυχόν ευθύνες των μελών της ΕΕΤΤ στο διαγωνισμό. Σημειώνεται ότι ο διαγωνισμός ψηφιακών συχνοτήτων έχει πολλά γκρίζα σημεία, αφού άλλαξαν εκ των υστέρων όροι.
* Η ευθύνη θα ανήκει στην ΕΕΤΤ και την Digea να καλύψουν μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας και όχι οι ΟΤΑ.
* Η ΕΕΤΤ είναι ρυθμιστική αρχή και δεν πρέπει να κάνει διαγωνισμούς για τους οποίους δεν ελέγχεται
* Αν υπάρξει διαφανές πλαίσιο ανταγωνισμού θα υπάρξουν άλλοι ενδιαφερόμενοι επενδυτές
* Η ΕΡΤ θα αποκτήσει πολύ σύντομα πλήρες δίκτυο λειτουργίας – ενδεχομένως πριν το 2016
Το πολυνομοσχέδιο, τέλος, είναι ανοικτό σε τροπολογίες που τυχόν θα κριθεί ότι χρειάζονται για την καλύτερη λειτουργία της ΕΡΤ.