Παπαδημούλης: Χρειάζεται μια ισορροπημένη συμφωνία

Αναφορά στην οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και στη διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη, κάνει ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Λα Στάμπα».

Ο Δ. Παπαδημούλης υπογραμμίζει ότι «χρειάζεται μια ισορροπημένη συμφωνία», αλλά και ότι «τη στιγμή αυτή, το πραγματικό πρόβλημα της Ευρώπης δεν είναι το Grexit, αλλά το Brexit».

Σε ερώτηση της «Λα Στάμπα» σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απαντά:

«Η απόσταση που μας χωρίζει, τώρα έχει μικρύνει. Επιθυμούμε μια λύση, όπως οι κύριοι Γιούνκερ και Ολάντ, όπως η καγκελάριος Μέρκελ, η οποία, όμως, δεν συμφωνεί με τον Σόιμπλε. Η Καγκελάριος επιθυμεί να διαπραγματευθεί, έχοντας ως βάση και ένα πρόγραμμα μεγαλύτερης διάρκειας, κάτι που ζητάμε, ακριβώς κι εμείς. Όχι μια συμφωνία λίγων εβδομάδων, αλλά πολλών ετών».

Ο κ. Παπαδημούλης δηλώνει, επίσης, ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες καταλαβαίνουν ότι χρειάζονται αλλαγές στην αγορά της εργασίας και την ανάγκη να τύχει επανεξέτασης το σύστημα της συνταξιοδοτικής πρόνοιας», αλλά και ότι «αυτό δεν μπορεί να γίνει εντός ολίγων ημερών». «Είναι αληθές ότι έχουμε ένα πρόβλημα ρευστότητας, όπως είναι επίσης αληθές ότι ο κ. Τσίπρας εξασφαλίζει, από τις δημοσκοπήσεις, ποσοστό δημοτικότητας 77%. Πρέπει να αναγνωρίσουν, όλοι, ότι πρόκειται για τον μόνο (που είναι) σε θέση να αλλάξει την χώρα», συμπληρώνει ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Και καταλήγει, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα: «Η Ελλάδα είναι μεγαλύτερη από ό,τι η Lehman Brothers. Oι συνέπειες θα ήταν για όλους σοβαρές. Εμείς το ξέρουμε και για τον λόγο αυτό θέλουμε μια συμφωνία θετική για όλους. Θα αναλάβουμε το κόστος που μπορούμε να αναλάβουμε».

Παρέμβαση στην Ολομέλεια του ΕΚ, στη συζήτηση για την Προετοιμασία της Διάσκεψης Κορυφής G7

Παράλληλα, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας σήμερα (27/5) εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου και ενώπιον του Αντιπροέδρου της Κομισιόν κ. Τίμερμανς, στη συζήτηση για την Προετοιμασία της Διάσκεψης Κορυφής G7 που θα πραγματοποιηθεί 7 με 8 Ιουνίου, είπε τα εξής:

«Κύριε Αντιπρόεδρε της Κομισιόν - και απευθύνομαι και στα άδεια έδρανα του Συμβουλίου, η ατζέντα είναι πλήρης. Το βασικό ερώτημα όμως είναι: η επόμενη Σύνοδος των G7 θα πάρει κάποιες αποφάσεις ή θα καταλήξει σε ένα ανώδυνο ευχολόγιο; Γιατί απ' ό,τι φαίνεται, η παγκόσμια οικονομία αλλά και η ευρωπαϊκή οικονομία, δεν πήραν τα μαθήματα από τη μεγάλη κρίση του 2008-2009.


Τι έγιναν αυτές οι υποσχέσεις για τη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, έτσι ώστε να υπηρετεί την ανάπτυξη και τις κοινωνίες και όχι τον καπιταλισμό-καζίνο;

Πού είναι τα παγκόσμια μέτρα φορολογικών κανόνων που θα καταπολεμούν την τεράστια φορολογική απάτη και φοροδιαφυγή των μεγάλων πολυεθνικών εταιριών; Ακόμη και το ΔΝΤ σημειώνει ασθενική επενδυτική δαπάνη, ανισόμετρη οικονομική ανάπτυξη, τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού - και η ευρωπαϊκή οικονομία είναι ασθενικός κρίκος μέσα στην παγκόσμια οικονομία...

Το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO) αποδεικνύει με μελέτες ότι η πλήρης απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων δεν βοήθησε ούτε στη μείωση της ανεργίας, ούτε στην ενίσχυση της ζήτησης, ούτε στην ανάπτυξη.
Αυτά που σωστά επεσήμανε ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, για τη μετανάστευση και το περιβάλλον, θα μετατραπούν αυτή τη φορά σε αποφάσεις, σε δράσεις, σε μετρήσιμα αποτελέσματα; Ή θα περιοριστούμε απλώς σε ανώδυνες ευχές; Αυτό είναι το κρίσιμο ζήτημα και ελπίζω στις βαλίτσες σας, ο κ. Γιούνκερ και ο κ. Τουσκ, επιστρέφοντας από τη Βαυαρία, να φέρετε αποτελέσματα και όχι απλώς ευχές. Σας ευχαριστώ».

Σχετικές ειδήσεις