Μπρα ντε φερ Ελλάδας – δανειστών για μια ρεαλιστική συμφωνία
Στην ελληνική πρόταση προβλέπεται μάλιστα πρωτογενές πλεόνασμα 0,8% για το 2015 και 1,5% για το 2016, αλλά και τρεις συντελεστές ΦΠΑ, 6%, 11% και 23%.
Από την άλλη, οι διεθνείς πιστωτές κατέληξαν στις αδρές γραμμές της συμφωνίας που θα προτείνουν στην ελληνική κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις που διαρκούν τέσσερις μήνες, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, επικαλούμενο Ευρωπαίους αξιωματούχους.
«Το κείμενο καλύπτει όλες τις πολιτικές-κλειδιά και αντανακλά τις συζητήσεις των τελευταίων εβδομάδων. Θα συζητηθεί με τον (Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη) Τσίπρα αύριο Τετάρτη», αποκάλυψε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ.
Ένας δεύτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος διευκρίνισε μάλιστα ότι η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, θα ενημερώσουν τον κ. Τσίπρα τηλεφωνικά για την πρόταση εντός ωρών.
Σύμφωνα πάντως με τη Wall Street Journal, από την πλευρά τους, οι αξιωματούχοι που εκπροσωπούν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ολοκλήρωσαν την Τρίτη (2/6) το πρωί το προσχέδιο της συμφωνίας που θα αποδεσμεύσει την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα, μετά τη χθεσινή πενταμερή συνάντηση (Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ, Λαγκάρντ και Ντράγκι) στο Βερολίνο, για να ξεπεραστούν οι διαφορές μεταξύ των πιστωτών της Ελλάδας.
Η «μίνι» σύνοδος του Βερολίνου, την οποία φιλοξένησε η Γερμανίδα Καγκελάριος, φάνηκε να μειώνει τις διαφορές μεταξύ της Ευρώπης και του ΔΝΤ, σχετικά με το πώς θα προχωρήσουν σε σχέση με την Ελλάδα, ενώ η πρόταση των πιστωτών για συμφωνία, αναμένεται να παρουσιαστεί και στο αυριανό EuroWorking Group.
Όπως χαρακτηριστικά μάλιστα σημειώνει το δημοσίευμα της WSJ, φωτογραφίζοντας «σκληρές» μεταρρυθμίσεις, «ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να αντιμετωπίσει σοβαρές δυσκολίες όσον αφορά στα εργασιακά και το συνταξιοδοτικό».
Παράλληλα, οι «5» του… Βερολίνου, σύμφωνα πάντα με τη Wall Street Journal, συμφώνησαν να πιέσουν την Ελλάδα για οικονομικές μεταρρυθμίσεις, παρά το γεγονός ότι το ΔΝΤ δέχτηκε να «χαλαρώσει» τις απαιτήσεις του σχετικά με τις δεσμεύσεις της Ευρώπης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Όπως και να έχει πάντως, η Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι «εάν η Ελλάδα δεν προχωρήσει σε αρκετές οικονομικές μεταρρυθμίσεις μια νέα αναδιάρθρωση του χρέους θα κριθεί απαραίτητη».
Από την πλευρά τους, οι Financial Times ανέφεραν πως οι επικεφαλής των πιστωτών της Ελλάδας, κατά την έκτακτη σύνοδό τους στο Βερολίνο, αργά χθες, περιόρισαν τις διαφορές τους σχετικά με το τι χρειάζεται να επιτύχει η Αθήνα, προκειμένου να έχει πρόσβαση στα 7,2 δισ. ευρώ οικονομικής βοήθειας που χρειάζεται.
Ανέθεσαν, δε, στα τεχνικά κλιμάκια να διαμορφώσουν το τελικό κείμενο που θέλουν να παρουσιάσουν στον Αλέξη Τσίπρα, ως τη βάση μιας πολιτικής συμφωνίας στην οποία ευελπιστούν να καταλήξουν έως τα τέλη της εβδομάδας.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κατέληξαν σε συμφωνία για τους όρους της συμφωνίας η οποία θα προταθεί στην Ελλάδα, σε μια προσπάθεια να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος που διαρκούν τέσσερις μήνες», επιβεβαίωσε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ.
Σύμφωνα πάντως με άλλους αξιωματούχους που ενημερώθηκαν για τις συνομιλίες στο Βερολίνο, εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους δημοσιονομικού πλεονάσματος που θα συμπεριληφθούν στο συμφωνηθέν κείμενο.
Το ΔΝΤ παραμένει επιφυλακτικό και συνεχίζει να αναζητά διασφαλίσεις ότι οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα συμφωνήσουν στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους –το μεγαλύτερο μέρος του οποίου βρίσκεται στα χέρια των πιστωτών της ΕΕ – εάν δεν συμφωνηθεί ένα αξιόπιστο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και οι στόχοι δεν εκπληρωθούν.
«(Υπήρξε) τουλάχιστον σύγκλιση σε επίπεδο κειμένων», δήλωσε υψηλόβαθμη πηγή της ευρωζώνης, προσθέτοντας ότι οι απόψεις πιθανόν απέχουν μεταξύ τους.
Παρόλα αυτά, οι συνομιλίες οδήγησαν στο πλέον σημαντικό σημείο καμπής για τη συνεχιζόμενη ελληνική κρίση, εδώ και τρεις μήνες, με τους αξιωματούχους να ευελπιστούν πως έως το τέλος της ημέρας μπορεί να συμφωνηθεί ένα τελικό κείμενο που θα σκιαγραφεί αυτό που αναμένεται από την πλευρά της Αθήνας.
Reuters: Το σχέδιο της Αθήνας δεν περιλαμβάνει υποχωρήσεις σε εργασιακά, ασφαλιστικό
Την ίδια ώρα, το σχέδιο-τελεσίγραφο πάντως των πιστωτών, φέρεται να… συγκρούεται με την πρόταση της ελληνικής πλευράς, όπως αποκαλύπτει το Reuters.
Και αυτό γιατί το ελληνικό σχέδιο 47 σελίδων το οποίο «εστάλη εγκαίρως, πριν την πενταμερή» δεν περιλαμβάνει περαιτέρω υποχωρήσεις στα ζητήματα που αφορούν τα εργασιακά και το ασφαλιστικό…
Το Reuters, μάλιστα, επικαλούμενο πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση, αναφέρει ότι η αποτυχία συμφωνίας τον Ιούνιο μπορεί να οδηγήσει σε ελληνική χρεοκοπία, περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, αλλά και έξοδο από το ευρώ, επισημαίνοντας δε ότι «Αθήνα και πιστωτές έχουν εγκλωβιστεί σε μακρές διαπραγματεύσεις»…
Επιταχύνονται οι εξελίξεις για την ελληνική οικονομία – Πιθανή σύγκληση Eurogroup την Παρασκευή
Επιταχύνονται σύμφωνα με όλες τις υπάρχουσες ενδείξεις οι εξελίξεις για τα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας. Οι εκπρόσωποι της Ελλάδας και των δανειστών αναμένεται να συνεδριάσουν σήμερα το απόγευμα σε επίπεδο Brussels Group, ενώ όπως ανέφερε καλά πληροφορημένη πηγή της Ευρωζωνης, αύριο θα συνεδριάσει η Ομάδα Εργασίας του Eurogroup. Μη εξακριβωμένες πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι την Παρασκευή ενδέχεται να συνεδριάσει και το Eurogroup σε επίπεδο υπουργών.
Σχολιάζοντας το περιεχόμενο της χτεσινής «μίνι» Συνόδου Κορυφής στο Βερολίνο, όπου έλαβαν μέρος οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και των θεσμών, πηγές της Επιτροπής σημείωσαν ότι το βασικό συμπέρασμα που συνάγεται είναι ότι σε επίπεδο κορυφής η Ευρωζώνη και οι θεσμοί τείνουν πλέον να ομιλούν με ενιαία φωνή. Τόνιζαν επίσης ότι Μέρκελ και Ολάντ μετά τις διαδοχικές διαβουλεύσεις που είχαν με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και με τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκή Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ γνωρίζουν ξεκάθαρα τις «κόκκινες γραμμές» της κάθε πλευράς.
Με βάση αυτήν την κοινή αντίληψη άρχισε να διαμορφώνεται, έτσι, ήδη ένα σχέδιο κοινής συμφωνίας.
Κοινοτικοί παράγοντες σημείωναν ότι η χτεσινή συνάντηση αποσκοπούσε στην άμβλυνση των διαφορών μεταξύ των θεσμών και στη διαμόρφωση κοινής πολιτικής γραμμής. Ως προς το πιθανό περιεχόμενο της υπό εκκόλαψη συμφωνίας, παράγοντες της ευρωζώνης άφηναν πάντως να εννοηθεί ότι ενδέχεται να υπάρξει μια απόφαση που θα έχει περισσότερο μεσοπρόθεσμο και λιγότερο μακροπρόθεσμο χαρακτήρα, αφού δεν θα συμπεριλαμβάνει τελικές διευθετήσεις για το ελληνικό χρέος…
EuroWorking Group την Τετάρτη
Την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ ελληνικών αρχών και θεσμών αποτίμησαν κατά τη χθεσινοβραδυνή συνάντησή τους στο Βερολίνο η Γερμανίδα Καγκελάριος 'Αγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και η Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
Αυτό δήλωσε σήμερα η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, σημειώνοντας ότι οι επαφές μεταξύ των συμμετεχόντων της συνάντησης θα συνεχιστούν.
Η εκπρόσωπος τόνισε επίσης ότι οι διεθνείς εταίροι της Ελλάδας μιλούν με μία φωνή, προσθέτοντας ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα, αλλά και ότι όλοι οι θεσμοί είναι σε στενή επαφή με τις ελληνικές αρχές, με στόχο την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.
Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε η Α. Μπράιτχαρτ, πραγματοποιήθηκε η χθεσινοβραδινή συνάντηση στο Βερολίνο και συγκεκριμένα για να καταγραφεί η πρόοδος στις διαβουλεύσεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων των θεσμών.
Όσον αφορά στη «μορφή» της χθεσινής «μίνι συνόδου» για την Ελλάδα, η Α. Μπράιτχαρτ είπε ότι ήταν απόφαση της Γερμανίδας Καγκελαρίου, ενώ ερωτηθείσα γιατί δεν προσκλήθηκαν κι' άλλοι ευρωπαίοι ηγέτες, παρέπεμψε στη Γερμανική Καγκελαρία.
Τέλος, η εκπρόσωπος του Μοσκοβισί υπενθύμισε τη σημερινή δήλωση του Γάλλου Επιτρόπου, σε γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό, ότι έχει καταγραφεί σημαντική πρόοδος προς την κατεύθυνση μιας συμφωνίας, αλλά «δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί».
Εξάλλου, σχετικά με τη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με την οποία η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, η Α. Μπράιτχαρτ αρκέστηκε στην απάντηση ότι πολλά έγγραφα ανταλλάσσονται μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών, υπογραμμίζοντας ότι αυτό είναι «θετικό σημάδι».
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι αύριο, Τετάρτη, θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης (Eurogroup Working Group), όπου θα συζητηθεί το θέμα της Ελλάδας…