Politico: Η ελληνική κρίση ενισχύει το ρόλο του Γιούνκερ
Όπως αναφέρεται αυτό που διακυβεύεται είναι η ισορροπία δυνάμεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς υπήρχε πάντα μια φυσική ένταση μεταξύ της Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Τώρα, ο Γιούνκερ προσπαθεί να γείρει την πλάστιγγα υπέρ της Επιτροπής, υποστηρίζοντας ότι ως πρώτος εκλεγμένος από τους Ευρωπαίους πολίτες Πρόεδρος της Επιτροπής, έχει τη σχετική εντολή, σημειώνει ο αρθρογράφος.
Το δημοσίευμα παραθέτει στη συνέχεια σειρά κινήσεων και πρωτοβουλιών του Προέδρου της Επιτροπής, με τελευταία την πρόσκληση που απηύθυνε στον Έλληνα Πρωθυπουργό για τη χθεσινή τους συνάντηση.
Χαρακτηριστική επίσης είναι η θέση του ότι «η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν αποτελεί επιλογή», σε αντίθεση με τις πρόσφατες δηλώσεις ορισμένων εκ των πιστωτών, επισημαίνει ο αρθρογράφος.
Μέρος της στρατηγικής του Γιούνκερ είναι, σύμφωνα με το δημοσίευμα, να επικαλείται την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα, καθώς με τον τρόπο αυτό δικαιολογεί πιο άμεση παρέμβαση της Επιτροπής και μετατόπιση των διαπραγματεύσεων μακριά από αντιπαραθέσεις οφειλέτη-δανειστή.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής θα ήθελε επίσης, σύμφωνα με το δημοσίευμα, την αποχώρηση του ΔΝΤ, σε σύμπνοια με την Αθήνα, ενώ σημειώνεται ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στα πακέτα διάσωσης ήταν αμφιλεγόμενη από την αρχή και οι επικριτές του Ταμείου το κατηγορούν για ακαμψία.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ακόμη ότι εκτός από τον Πρόεδρο της Επιτροπής, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, επιδιώκει και αυτός να αυξήσει τη δυναμική της παρέμβασής του στις ελληνικές συνομιλίες.
Την Τρίτη (02 Ιουνίου), ανέφερε στο γαλλικό ραδιοφωνικό ότι οι συνομιλίες με την Ελλάδα έχουν αρχίσει «να αποδίδουν καρπούς» ενώ στην ίδια συνέντευξη έθεσε ρητώς την άποψη της Επιτροπής ότι η επίτευξη μιας συμφωνίας με την Ελλάδα αποτελεί κρίσιμο στοιχείο της διάσωσης του κοινού νομίσματος και, κατ’ επέκταση, του ευρύτερου ευρωπαϊκού σχεδίου.
Το δημοσίευμα καταλήγει σημειώνοντας ότι τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν η Ελλάδα προσπαθούσε να κερδίσει περισσότερο χρόνο για να διαπραγματευτεί με τους πιστωτές της, ο Mοσκοβισί φάνηκε να προσπαθεί να παρακάμψει το Eurogroup συναντώμενος ξεχωριστά με Έλληνες αξιωματούχους και παρουσιάζοντάς τους τη δική του πρόταση.