Η Κομισιόν θέλει πίσω τον Τσίπρα στις Βρυξέλλες

Νέα συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Γερούν Ντάισελμπλουμ... περιμένουν στις Βρυξέλλες, προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα που παραμένει και να «κλείσει» επιτέλους η ρεαλιστική και αμοιβαία επωφελής συμφωνία, αν και η πρόταση των δανειστών δεν φαίνεται να... σπρώχνει προς αυτή την κατεύθυνση.

Η Κομισιόν θέλει πίσω τον Τσίπρα στις Βρυξέλλες
6'

Πηγές της Κομισιόν διέρρευσαν μάλιστα πως η νέα «τριμερής» ενδέχεται να γινόταν ακόμα και αύριο, Παρασκευή (5/6), στις Βρυξέλλες, ωστόσο οι πληροφορίες αυτές όχι μόνο δεν επιβεβαιώνονται από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να πραγματοποιηθεί προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τις διαπραγματεύσεις στις 18:30 το απόγευμα της ίδιας ημέρας φέρεται να αποκλείει το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να μεταβεί αύριο στη βελγική πρωτεύουσα.

Την επικείμενη συνάντηση μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εντός των επομένων ημερών, επιβεβαίωσε μάλιστα και ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος χαρακτήρισε τη χθεσινοβραδινό τους τετ-α-τετ «θετικό και εποικοδομητικό. Κάτι που σημαίνει ότι το «ραντεβού» δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο…

tsipras junker2 copy

Από την πλευρά του, το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις, ανέφερε πως στη συνάντηση θα δώσουν το «παρών» ο Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώ υπάρχουν πληροφορίες και για… εμφάνιση του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Η είδηση μάλιστα για τη νέα «μίνι» Σύνοδο είδε το «φως» της δημοσιότητας λίγο ώρα αφότου το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων MNI μετέδωσε ότι η ομάδα Γιούνκερ ετοιμάζει νέα συμβιβαστική πρόταση για την Ελλάδα.

Στο μεταξύ, υψηλόβαθμη πηγή της ΕΕ, άφησε να εννοηθεί ότι «ενώ υπάρχουν ακόμη πράγματα που πρέπει να γίνουν, ενώ κάποιες διαφορές παραμένουν», η Κομισιόν «έχει την αίσθηση ότι μια συμφωνία μπορεί να είναι κοντά», αλλά και ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός εμφανίζεται αποφασισμένος να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις.

Ντάισελμπλουμ: Η Ελλάδα θα καταθέσει νέες προτάσεις

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής του Eurogroup, αν και επιβεβαίωσε ότι στη χθεσινή συνάντηση ότι «οι διαφορές μειώθηκαν» δεν παρέλειψε να υποστηρίξει, στο περιθώριο συνεδρίου στο Άμστερνταμ, ότι η Αθήνα αναμένεται να παρουσιάσει εναλλακτικές προτάσεις εντός των επομένων ημερών.

«Οι Έλληνες θα δουν πιο προσεκτικά τις προτάσεις μας, πιθανόν θα διατυπώσουν κάποιες εναλλακτικές προτάσεις τις οποίες θέλουν», σημείωσε, ενώ αφού επανέλαβε πως οι δυο πλευρές θα συναντηθούν και πάλι «μέσα σε λίγες ημέρες», κατέληξε:

«Δεν γνωρίζω ακόμα αν αυτό θα γίνει αύριο. Δεν υπάρχει λόγος να καθόμαστε μαζί σ' ένα δωμάτιο χωρίς να έχουμε κάνει καμιά πρόοδο»…

Ο Ντάισελμπλουμ πρόσθεσε επίσης πως οι διαφορές «εξακολουθούν να είναι αρκετά μεγάλες», προειδοποιώντας πως η Ελλάδα κινδυνεύει να καταστήσει αδύνατη μια συμφωνία, εάν εξαιρέσει υπερβολικά πολλούς τομείς μεταρρυθμίσεων…

tsipras junker3

«Ο Τσίπρας θα κάνει αντιπροσφορά»

Στο ίδιο μήκος κύματος και αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης, ο οποίος, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο δίκτυο CNBC είπε πως η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της θα είναι δύσκολη, ενώ πρόσθεσε πως ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας θα κάνει αντιπροσφορά στους Θεσμούς, προκειμένου να βρεθεί λύση στο ελληνικό πρόβλημα.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, αν και υπάρχει σύγκλιση μεταξύ των δύο πλευρών σε ορισμένα μέτρα, οι διαφωνίες παραμένουν, υπογραμμίζοντας πως θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί συμφωνία όταν οι διαπραγματεύσεις γίνονται σε κλίμα «πολεμικό».

Αφού υποστήριξε δε πως «οι προτάσεις και οι αντιπροτάσεις αποτελούν μέρος μιας σκληρής διαπραγμάτευσης. Κατά τη χθεσινή ημέρα καταγράψαμε συγκλίσεις σε ορισμένα σημεία, ωστόσο σε άλλα υπάρχουν δυσκολίες», κατέληξε πως «οι συνομιλίες μεταξύ των δυο πλευρών πρέπει να ολοκληρωθούν έως τις 14 Ιουνίου», σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι αυτή είναι η ημερομηνία που έδωσε η Κομισιόν.

Τσίπρας: Η συμφωνία είναι κοντά

Καθησυχαστικός ότι η Ελλάδα βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με τους δανειστές εμφανίστηκε πάντως σήμερα (04/06/2015) το πρωί ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, λίγες ώρες μετά τη συνάντησή του με Γιούνκερ - Ντάισελμπλουμ.

«Μην ανησυχείτε», ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες αν η Ελλάδα θα πληρώσει τη δόση προς το ΔΝΤ.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται λίγες ώρες μετά την μαραθώνια συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στην οποία συμμετείχε και ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Στις επαφές του Αλέξη Τσίπρα με τους Ευρωπαίους ηγέτες δύο ειναι τα βασικά συμπεράσματα: Οι δανειστές δέχθηκαν τα χαμηλά πλεονάσματα, πλην όμως για άλλη μια φορά έθεσαν παράλογες απαιτήσεις.

Η ελληνική πλευρά «πάγωσε» όταν άκουσε τις προτάσεις των θεσμών, οι οποίοι χωρίς κανένα ίχνος κοινωνικής ευαισθησίας, ζήτησαν απο τον Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει - μεταξύ άλλων - σε κατάργηση του ΕΚΑΣ και σε ΦΠΑ 23% στο ρεύμα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν μπήκε καν στη διαδικασία να συζητήσει τόσο επαχθή μέτρα για ένα λαό, που επί 5 χρόνια, ζει κάτω απο τα όρια της απόλυτης φτώχειας.

«Η πρόταση που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά παραμένει η μόνη ρεαλιστική και εποικοδομητική πρόταση στο τραπέζι», δήλωσε ο κ. Τσίπρας, λίγο μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «εποικοδομητική και φιλική» τη συζήτηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ανέφερε ότι στη συζήτηση των δύο ανδρών προστέθηκε αργότερα το επιτελείο του κ. Γιούνκερ και στη συνέχεια και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ.

Καταλήγοντας, ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν υπάρχει τελεσιγραφικού χαρακτήρα πρόταση (take it or leave it), αλλά μόνο διάλογος για μια λύση επωφελή για όλους.

Στο μεταξύ, για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις έκανε λόγο, σε ανακοίνωσή της λίγο μετά τη συνάντηση Τσίπρα - Γιούνκερ, η Κομισιόν τονίζοντας πως η εντατική δουλειά θα συνεχιστεί.

«Ήταν μια καλή συνάντηση και θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις σε λίγες ημέρες», δήλωσε εξερχόμενος της συνάντησης και ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν, τα ξημερώματα, ότι το πεντασέλιδο προσχέδιο συμφωνίας των θεσμών που παρουσιάστηκε στην ελληνική πλευρά δεν αποτελεί βάση συζήτησης με τη μορφή που έχει σήμερα.

Εξέφρασαν, ωστόσο, την άποψη ότι αφήνει περιθώρια συμβιβασμών έτσι ώστε να είναι δυνατή μια συμφωνία το αμέσως επόμενο διάστημα.

Όπως ανέφεραν πρόκειται για μια πρόταση συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement), η οποία επαναφέρει μέτρα που είχαν τεθεί εκτός συζήτησης στις διαπραγματεύσεις σε επίπεδο Brussels Group.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή