LIVE: Η συζήτηση στη Βουλή για τη διαπραγμάτευση
Έντονη κινητικότητα σηματοδότησε η επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα από τις Βρυξέλλες, την ίδια ώρα που οι εξελίξεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές διαδέχονταν η μία την άλλη με κινηματογραφικούς ρυθμούς.
Αφού λοιπόν ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε ένα ακόμη σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, τονίζοντας ότι «ακραίες προτάσεις δεν γίνονται αποδεκτές από την ελληνική κυβέρνηση», έφερε παράλληλα στη Βουλή τη διαπραγμάτευση.
Στις 18:30 άρχισε έτσι η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση μετά από αίτημα του ίδιου του πρωθυπουργού, ο οποίος αναμένεται να ζητήσει εθνική στάση απέναντι στους δανειστές, στέλνοντας παράλληλα μηνύματα τόσο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και την αντιπολίτευση, όσο και στους πιστωτές.
Στη συζήτηση αναμένεται να αναλυθεί επίσης η 47σέλιδη ελληνική πρόταση για την τελική συμφωνία, ενώ παράλληλα θα τεθεί επί τάπητος και η πρόταση των δανειστών με τα ακραία μέτρα «αφαίμαξης».
Από την άλλη, η αντιπολίτευση αναμένεται να εξαπολύσει σφοδρά πυρά για τη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης. Λίγα λεπτά πριν τις 20:00 ανέβηκε στο βήμα ο Αντώνης Σαμαράς λέγοντας ότι πρέπει να σταματήσουν τα ανόητα σενάρια περί διεξαγωγής εκλογών.
Την ίδια ώρα, πάντως, τρία κορυφαία κυβερνητικά στελέχη είχαν προιδεάσει για το τι θα ειπωθεί στη συζήτηση.
Ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης ενημέρωσε τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και σύμφωνα με κομματικές πηγές, ξεκαθάρισε ότι το απαράδεκτο κείμενο των δανειστών δεν θα μπορούσε να γίνει ποτέ δεκτό.
Και πώς όχι όταν οι δανειστές δεν συμπεριέλαβαν μεταρρυθμίσεις που είχαν συμφωνηθεί στο Brussels Group, αποδεικνύοντας πως όχι μόνο δεν έχουν κάνει ούτε βήμα πίσω, αλλά δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο θέλουν την εύρεση αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας.
«Αν γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις τους, θα συνεχιστεί το τραγικό λάθος της κυβέρνησης Σαμαρά/Βενιζέλου που οδήγησε τη χώρα σε στρατηγικό αδιέξοδο λιτότητας», σχολίαζαν χαρακτηριστικά πηγές του Μαξίμου.
Από την άλλη, η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης μπορεί να μην αντικατοπτρίζει πλήρως τις αρχικές της θέσεις - όπως αυτές εκφράστηκαν στις προγραμματικές της δηλώσεις - αλλά αποτελεί «προϊόν υποχωρήσεων και συμβιβασμών στη βάση των επεξεργασιών του Brussels Group και των τεχνικών κλιμακίων».
Παράλληλα, ο κ. Φλαμπουράρης επανέλαβε ότι το μόνο ρεαλιστικό κείμενο είναι η ελληνική πρόταση, ενώ «η κυβέρνηση δεν θα συναινέσει σε μέτρα που θα επιβαρύνουν τα λαϊκά στρώματα».
«Επαίσχυντο, εξευτελιστικό και ταπεινωτικό για το λαό και την πατρίδα» χαρακτήρισε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης το πακέτο μέτρων που ετοίμασαν οι δανειστές για την Ελλάδα.
Την ίδια ώρα, η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου τόνισε ότι «βρίσκονται προ των ευθυνών τους εκείνοι που υπαγόρευσαν τις λύσεις και δεν είναι άλλοι, από τους τρεις θεσμούς και τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Όπως επίσης βρίσκονται προ των ευθυνών τους και εκείνοι που επιμένουν σε ένα πρόγραμμα, που αφενός καταλύει τη δημοκρατία, αφετέρου εξουθενώνει και εξανδραποδίζει την κοινωνία».
Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Αυτό που πρέπει να γίνει απολύτως αισθητό, είναι ότι τέτοιου είδους πολιτικές δεν είναι ανεκτές, όχι απλώς μόνο από την ελληνική κυβέρνηση, την ελληνική Βουλή και την ελληνική κοινωνία, αλλά και από τη διεθνή κοινότητα, όπως αυτή εκπροσωπείται στο πλέον οικουμενικό επίπεδο που είναι ο ΟΗΕ».
Η πρόθεση πάντως αυτή του πρωθυπουργού να μην αποδεχτεί «ακραίες προτάσεις» εξηγεί, ενδεχομένως, και την κίνησή του να φέρει τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές σε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή.
Η κυβέρνηση επιδιώκει ενημέρωση της εθνικής αντιπροσωπείας για την ελληνική πρόταση και τις εξελίξεις γύρω από τις διαπραγματεύσεις, ενώ θα καλέσει και τα πολιτικά κόμματα να τοποθετηθούν σχετικά.
Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι η συζήτηση θα γίνει βάσει του άρθρου 142Α του κανονισμού της Βουλής με ανοχή ως προς τον χρόνο.
Σύμφωνα με όσα προβλέπει το σχετικό άρθρο, η διάρκεια ενημέρωσης ή δήλωσης από τον πρωθυπουργό δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 10 λεπτά.
Οι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων της αντιπολίτευσης μπορούν να αναπτύξουν τις απόψεις τους για το περιεχόμενο της ανακοίνωσης ή δήλωσης της κυβέρνησης για πέντε λεπτά, ενώ η απάντηση του πρωθυπουργού στις απόψεις των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν μπορεί να υπερβεί τα πέντε λεπτά.
Από την άλλη, οι πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων έχουν δικαίωμα δευτερολογίας για τρία λεπτά και ο πρωθυπουργός κλείνει τη συζήτηση μέσα σε πέντε λεπτά.
Δικαίωμα ενημέρωσης έχουν και οι αρμόδιοι υπουργοί για δέκα λεπτά αρχικά ενώ η δευτερολογία τους δεν μπορεί να ξεπερνά τα πέντε λεπτά…