Μέρκελ: Το ελληνικό ζήτημα δεν έχει λυθεί - Ομπάμα: Μην προκληθεί αστάθεια στην οικονομία
Ο ΛΙΟΥ ΖΗΤΑΕΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Ο ΣΟΙΜΠΛΕ ΑΠΑΝΤΑ: ΔΩΣΤΕ ΚΑΙ ΣΕΙΣ 50 ΔΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και να επιστρέψει στη βιώσιμη και μακροχρόνια ανάπτυξη.
Σύμφωνα με το Λευκό Οίκο, ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα και οι εταίροι της θα καταφέρουν να χαρτογραφήσουν την πορεία της χωρίς να προκαλέσουν αστάθεια στις διεθνείς αγορές.
Σχετικά για την Ουάσιγκτον υπάρχουν και γεωστρατηγικοί λόγοι που επιβάλουν την παραμονή της Ελλάδας στη ευρωζώνη, όπως οι προσπάθειες του ρωσικού παράγοντα να αυξήσει την επιρροή του στα Βαλκάνια και των ισλαμιστών να διεισδύσουν στην Αλβανία και στη FYROM.
Όπως, γράφει χαρακτηριστικά η DW, όμως, παγίως - τονίζουν κύκλοι τις γερμανικής κυβέρνησης στο Βερολίνο - παρά το αμερικανικό ενδιαφέρον, το κόστος μιας λύσης θα βαρύνει μόνο τους Ευρωπαίους. Για αυτό το λόγο η όποια απόφαση εναπόκειται σε αυτούς με βάση τα δικά τους κριτήρια και συμφέροντα.
Συγκλίνουσες δημοσιογραφικές πληροφορίες επιμένουν πάντως ότι η Άνγκελα Μέρκελ εξακολουθεί να υποστηρίζει την αναγκαιότητα μιας λύσης. Παράλληλα όμως η καγκελάριος έρχεται αντμέτωπη με τις κλιμακούμενες αντιδράσεις στο ίδιο της το κόμμα.
Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό ζήτημα δεν είναι στην ατζέντα της G7, αλλά το αδιέξοδο στις σχέσεις της Ελλάδας με τους δανειστές της, όπως σημείωναν σειρά δημοσιευμάτων θα έχει βαριά τη σκιά του πάνω από τις εργασίες στο Έλμαου της Βαυαρίας.
Αξοσημείωτο είναι το γεγονός πως πολιτικοί αναλυτές στη Γερμανία χαρακτηρίζουν ως έξυπνη κίνηση τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης να μην καταβάλει τη δόση στο ΔΝΤ και να απορρίψει τις προτάσεις Γιούνκερ.
Σύμφωνα με τη DW, κατά αυτόν τον τρόπο, όπως υποστηρίζουν, η Ελλάδα κατάφερε να αυξήσει τις πιέσεις προς την ευρωπαϊκή πλευρά στη σύνοδο των G7 στο Έλμαου, δεδομένου ότι οι υπόλοιποι ηγέτες, και προπαντός ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, επιθυμούν γρήγορη επίλυση ενός θέματος που θεωρούν ως απειλή για την παγκόσμια οικονομία.
Την ίδια ώρα η καγκελάριος μιλώντας στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, απαντώντας σε ερώτημα εάν υποσχέθηκε στους ηγέτες των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας ότι θα κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη σχολίασε ότι «δεν μπορούσαμε να πούμε ότι το πρόβλημα έχει λυθεί, αλλά είπαμε ότι εργαζόμαστε με μεγάλη επιμονή και καταστήσαμε όλοι μας σαφές ότι στην Ευρώπη αυτά πάνε πάντα μαζί - από τη μία πλευρά δίδεται αλληλεγγύη και από την άλλη πλευρά καταβάλλονται ίδιες προσπάθειες. Και σε αυτό δεν έχουμε ακόμη φθάσει στον προορισμό».
Η Άνγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε ακόμη στη χθεσινή επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ενώ σημείωσε ότι την G- 7 ενημέρωσε σχετικά και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.
Και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού η Ελλάδα με απίστευτους διαλόγους
Η είδηση έγινε γνωστή σήμερα και αφορά τηλεφωνική επικοινωνία προ ημερών του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιού με τον ομόλογό του της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε.
Σύμφωνα με Γερμανό κυβερνητικό αξιωματούχο στην εν λόγω επικοινωνία καταδεικνύεται η διαφορά των χωρών στην προσέγγιση του ελληνικού ζητήματος.
Ο κ. Λιου ζητάει από τον Β. Σόιμπλε να στηρίξει η Γερμανία την Ελλάδα και ο υπουργός Οικονομικών της χώρας απαντά χαρακτηριστικά: "Δώστε και εσείς 50 δισ. για να σωθεί".
Ο Τζακ Λιου δεν απάντησε απολύτως τίποτα, με πηγές του Βερολίνου να επαναλαμβάνουν πως όταν μπαίνει το θέμα των χρημάτων, η Ουάσιγκτον κάνει πάντα πίσω.