Ομπάμα: Υποστηρίζουμε την επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη
Την πρόθεση των ΗΠΑ να στηρίξουν την επίτευξη μιας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών, επανέλαβε ο Μπαράκ Ομπάμα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της G7 στη Γερμανία.
«Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες προκειμένου να βρεθεί ένας δρόμος ο οποίος θα επιτρέπει στην Ελλάδα να εφαρμόσει απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και να επιστρέψει στην ανάπτυξη, σε μια ισχυρή, σταθερή, αναπτυσσόμενη Ευρωζώνη», υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής των επτά πιο ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου στη Βαυαρία.
«Αν και οι δυο πλευρές δείξουν αρκετή ευελιξία, νομίζω ότι μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα», πρόσθεσε ο Ομπάμα, τονίζοντας παράλληλα ότι «θα είναι και σημαντικό η διεθνής κοινότητα και τα διεθνή οικονομικά ινστιτούτα να αναγνωρίσουν τις απίστευτες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα».
Αναφερόμενος, δε, στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας, δήλωσε πως «οι εταίροι αισθάνονται ότι είναι επείγον να βρεθεί ένας δρόμος για να διευθετηθεί η κατάσταση», αλλά και πως: «αυτό που θα χρειαστεί είναι η Ελλάδα να είναι σοβαρή σε ό,τι αφορά την εφαρμογή κάποιων σημαντικών μεταρρυθμίσεων, όχι μόνο για να ικανοποιήσει τους πιστωτές, αλλά - ακόμα πιο σημαντικό - προκειμένου να δημιουργήσει μια πλατφόρμα ώστε η ελληνική οικονομία να αρχίσει και πάλι να αναπτύσσεται και να ευημερεί».
«Οι Έλληνες θα πρέπει να το κάνουν και να κάνουν κάποιες σκληρές πολιτικές επιλογές οι οποίες θα είναι καλές μακροπρόθεσμα», κατέληξε με νόημα ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Ολάντ: Συμφωνία για την Ελλάδα μέχρι το τέλος Ιουνίου
Έκκληση για επιτάχυνση των συνομιλιών ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της, προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία πριν το τέλος του Ιουνίου, αλλά και να αποφευχθούν αμφιβολίες, όπως και φαινόμενα κερδοσκοπίας αναφορικά με το μέλλον της χώρας μας στην Ευρωζώνη, απηύθυνε ο Φρανσουά Ολάντ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της G7 στη Βαυαρία - «Nα αντικαταστήσουμε τις προτάσεις που η Ελλάδα δεν μπορεί να αποδεχθεί με εναλλακτικά μέτρα», τόνισε χαρακτηριστικά.
«Υπάρχει μια προθεσμία για το τέλος Ιουνίου», δήλωσε αρχικά ο Γάλλος πρόεδρος, αναφερόμενος τόσο στο τέλος ενός προγράμματος στήριξης της Ελλάδας, όσο και στις προθεσμίες αποπληρωμής προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
«Αυτή είναι η απώτατη δυνατή προθεσμία, αλλά τίποτα δεν μας σταματά από το να πάμε πιο γρήγορα και νομίζω πως είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να πάει γρηγορότερα για να αποφύγει τις αμφιβολίες ή τα φαινόμενα κερδοσκοπίας. Αν θέλουμε – και όλοι μας θέλουμε, Έλληνες και Ευρωπαίοι έχουμε πει ότι θέλουμε – η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη, θα πρέπει να κατευθυνθούμε προς μία λύση σε ένα χρονικό πλαίσιο πριν από το τέλος του μήνα», συνέχισε ο Ολάντ, για να υπογραμμίσει:
«Για να κάνουμε πρόοδο πρέπει να έχουμε γρήγορα, τις επόμενες ώρες ή μέρες, τεχνικές συνομιλίες για να γεφυρώσουμε τις θέσεις και να αντικαταστήσουμε τις προτάσεις που η Ελλάδα δεν μπορεί να αποδεχθεί με εναλλακτικά μέτρα».
Αφού, δε, σημείωσε πως: «Αυτές οι τεχνικές συζητήσεις θα πρέπει να έχουν σημειώσει αρκετή πρόοδο μέχρι την ώρα που οι ηγέτες της ΕΕ θα πάνε στις Βρυξέλλες μεθαύριο Τετάρτη για μία σύνοδο κορυφής ΕΕ-Λατινικής Αμερικής ώστε να επιτρέψουν μία "διασαφήνιση"», ο Γάλλος πρόεδρος κατέληξε: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα υπάρξουν συνομιλίες για την Ελλάδα στο περιθώριο της συγκεκριμένης συνόδου κορυφής»...
ΕΚΤ: Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν επηρεάζει την οικονομία και τις αγορές
Την άποψη ότι τα τρέχοντα προβλήματα χρέους της Ελλάδας «δεν έχουν πρακτικά καμία αρνητική επίπτωση στην οικονομική δραστηριότητα και στις χρηματαγορές στην Ευρώπη», σε αντίθεση με την κατάσταση που επικρατούσε πριν από δύο χρόνια, εξέφρασε ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας (ΑΚΤ) και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Έβαλντ Νοβότνι.
Χωρίς πάντως να θέλει να τοποθετηθεί περαιτέρω στο θέμα της Ελλάδας, ο Αυστριακός οικονομολόγος, κατά τη σημερινή παρουσίαση στη Βιέννη των νέων οικονομικών προβλέψεων της ΑΚΤ, επισήμανε ότι «δικαίως η Ελλάδα θεωρείται από τις αγορές "ειδικό πρόβλημα"».