Τσίπρας: Ένα Grexit θα ήταν η αρχή του τέλος για το ευρώ
«Ως χώρα υποφέραμε περισσότερο από όλους. Έχουμε καταθέσει πλήρες κείμενο στους θεσμούς και θέλουμε να τελειώνουμε μια και καλή με αυτή την φοβερή διαμάχη για το Grexit, είμαστε κοντά σε συμφωνία για το πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά δεν μπορούμε να δεχτούμε περικοπές για τους χαμηλοσυνταξιούχους, ή περικοπές στα επιδόματα», τονίζει ο πρωθυπουργός.
Η λιτότητα που επιβλήθηκε με απίστευτη βαρβαρότητα τα τελευταία πέντε χρόνια στην χώρα απέτυχε και αυτό πρέπει να το αναγνωρίσουν οι θεσμοί, είπε ακόμα ο Έλληνας πρωθυπουργός, υποστηρίζοντας ότι μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα είναι η αρχή του τέλους για το ευρώ, ενώ διαβεβαιώνει ότι δεν θέλει ούτε προβλέπει εκλογές, αφού η κυβέρνηση έχει λάβει νωπή λαϊκή εντολή και θα εργαστεί με ορίζοντα 4ετίας, δίχως να απογοητεύσει τον ελληνικό λαό.
«Η Ελλάδα παίρνει δάνεια, δεν της χαρίζονται χρήματα», υπογράμμισε, τονίζοντας ότι η Γερμανία έχει κερδίσει από τα δάνεια αυτά 360 εκατ. ευρώ.
Ερωτηθείς αν η ελληνική χρεοκοπία θα είναι και αποτυχία του ευρώ, εκτίμησε ότι θα αποτελέσει την αρχή του τέλους της ευρωζώνης. «Αν η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης δεν καταφέρει να επιλύσει ένα πρόβλημα μιας χώρας όπως η Ελλάδα, που αντιπροσωπεύει το 2% της οικονομίας της, τότε πώς θα αντιδράσουν οι αγορές για χώρες με μεγαλύτερα προβλήματα όπως η Ισπανία και η Ιταλία;» διερωτάται.
Στην ερώτηση για το πώς η Ελλάδα μπορεί να αναδυθεί μέσα από την κρίση ο κ. Τσίπρας είπε:
«Το βασικό ζήτημα είναι ότι ολόκληρο το βάρος της κρίσης έχει πέσει στους ώμους των φτωχών και της μεσαίας τάξης. Αυτό που θα περίμενε κανείς από τους εταίρους μας θα ήταν να έδιναν την ευκαιρία να επωφεληθούν από το γεγονός ότι η Ελλάδα επιτέλους έχει μια κυβέρνηση έτοιμη να χτυπήσει την οικονομική ολιγαρχία και ότι θα μας βοηθήσει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου και της παράνομης απασχόλησης. Είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να κάνουμε αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Μόνο αυτό θα επαναβεβαιώσει τη νομιμότητά της Ευρώπης στα μάτια των πολιτών της, αλλά και στα ελληνικά μάτια. Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση για την Ευρώπη και την Ελλάδα».
Όσο για την αυριανή συνάντηση με Μέρκελ και Ολάντ ο Α. Τσίπρας εκτίμησε ότι θα τεθεί ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την συμφωνία. «Θέλουμε να δώσουμε ένα οριστικό τέλος στο πρόβλημα του χρέους και όχι να ανακυκλώνεται το ίδιο πρόβλημα κάθε 6 μήνες», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.
Στην ερώτηση τέλος για το ενδεχόμενο εκλογών, σε περίπτωση που δεν «κλείσει» η συμφωνία ο Έλληνας πρωθυπουργός απάντησε κατηγορηματικά:
«Δεν προβλέπω, ούτε θέλω εκλογές. Λάβαμε μια εκλογική εντολή πριν από μόλις τρεις μήνες και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι έχουμε επεκτείνει την επιρροή μας. Στα τέσσερα χρόνια που απομένουν, θα συνεχίσουμε το έργο μας μέχρι την ολοκλήρωση. Εμείς δεν θα απογοητεύσουμε τον ελληνικό λαό».