Νικολόπουλος: «Βαρύ χαρτί» της Ελλάδας η γεωπολιτική της θέση
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΩΝ ΑΝΕΛ ΣΤΟ NEWSBOMB.GR
Ο κ. Νίκος Νικολόπουλος αφήνει αιχμές για τη στάση των δανειστών στη διαπραγμάτευση και επισημαίνει πως η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει μία συμφωνία διαφορετική από αυτές που υπέγραφαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
«Η Ευρώπη δεν μπορεί διαρκώς να μεταθέτει για το μέλλον μία οριστική λύση για την Ελλάδα», σημειώνει.
Ο πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος χαρακτηρίζει «βαρύ χαρτί» τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας το οποίο μπορεί να παιχτεί ποικιλότροπα.
Παράλληλα, στέλνει σαφές μήνυμα πως η Ελλάδα δεν μπορεί να αφήνει εκτός συζήτησης τη Ρωσία.
Διαβάστε αναλυτικά την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη του κ. Νικολόπουλου στο Newsbomb.gr:
• Κύριε Νικολόπουλε, η διαπραγμάτευση δείχνει να είναι «μία κρύο, μία ζέστη». Κάποιοι λένε ότι η κυβέρνηση μπορεί να μην θέλει πραγματικά μία συμφωνία. Εσείς τι πιστεύετε;
Είναι αστείο ακόμα και να λέγεται κάτι τέτοιο. Η κυβέρνηση επιδιώκει μία συμφωνία με τους δανειστές που να μην είναι σαν τις συμφωνίες που υπογράφαμε μέχρι τώρα και τελικά, μόνο ανακύκλωναν το πρόβλημα ή το μετέθεταν για το μέλλον.
• Μία οριστική διευθέτηση όμως, δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνει και αποφάσεις για το χρέος. Θεωρείτε, δηλαδή, ότι η συμφωνία σκοντάφτει στο αίτημα της ελληνικής πλευράς για την διευθέτηση του χρέους και όχι στο ΦΠΑ, τις συντάξεις ή τα άλλα μέτρα;
Είναι προφανές ότι η ελληνική κυβέρνηση θέτει επιτακτικά το ζήτημα βιωσιμότητας του χρέους και συνδέει τα όποια μέτρα ληφθούν με τις αποφάσεις που πρέπει να πάρει η Ευρώπη προς αυτή την κατεύθυνση. Το έχουν πει ευθέως, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών.
• Και τελικά, τι βλέπετε να γίνεται;
Πιστεύω ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία. Όχι γιατί θα μας λυπηθούν, αλλά γιατί η Ευρώπη δεν μπορεί να διαιωνίζει το «ελληνικό πρόβλημα» και να μεταθέτει διαρκώς για το μέλλον μία οριστική λύση. Ο φόβος του ντόμινο υπάρχει πάντοτε. Μην ξεχνάτε ότι και άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες παραμένουν εξαιρετικά αδύναμες και αρκεί ένα... φύσημα για να «σκάσουν».
• Η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας δεν παίζει ρόλο;
Ασφαλώς. Και μάλιστα πολύ σημαντικό. Ωστόσο αυτό το «βαρύ χαρτί» δεν μπορεί κανείς να το παίξει αφελώς και μόνο εντός των πλαισίων μίας συμφωνίας στην παρούσα φάση. Η Ελλάδα οφείλει να εκμεταλλεύεται τη γεωπολιτική της θέση ποικιλότροπα και να διατηρεί επαφές και συναλλαγές σε δύση και σε ανατολή.
• Πάντως, η Γερμανία μάλλον δεν θα ήθελε ένα Grexit και λίγο μετά, μία πιθανή απόφαση των Βρετανών να φύγουν από την ΕΕ...
Είναι σωστός ο συλλογισμός και νομίζω ότι αγγίζει συνολικά το πρόβλημα της Ευρώπης, που σαφώς και δεν είναι απλά και μόνο οικονομικό. Είναι ένα ευρύτερο ζήτημα ισορροπιών και ισχύος, σε έναν κόσμο που μεταβάλλεται ραγδαία. Και σε αυτό το επίπεδο, ας μην αφήνουμε εκτός συζήτησης τη Ρωσία... Κατά συνέπεια, πιστεύω κι εγώ, η Γερμανία ως ηγέτιδα οικονομική δύναμη της Ευρώπης και κυρίως ωφελημένη από το ευρώ, έχει κάθε λόγο να επιλύει τα προβλήματα.
• Πέραν τούτων, πως βαθμολογείτε το μέχρι σήμερα έργο της τη κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ;
Δεν μπορώ να της δώσω υψηλό βαθμό, αλλά αυτό έχει να κάνει με το γεγονός πως συνολικά σχεδόν η κυβέρνηση είναι στραμμένη στην διαπραγμάτευση με τους δανειστές και στα τρομερά εμπόδια και προβλήματα που βρήκε, αναλαμβάνοντας μία χώρα ρημαγμένη από τις μνημονιακές κυβερνήσεις.
• Την Κυριακή το ΠΑΣΟΚ εκλέγει νέο πρόεδρο, στη ΝΔ υπάρχει έντονη εσωκομματική «φαγούρα». Και εντός του ΣΥΡΙΖΑ όμως, εκπέμπονται πολλές και διαφορετικές απόψεις. Το πολιτικό σκηνικό γενικότερα, είναι «εν βρασμώ». Εκτιμάτε ότι μπορεί να υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις;
Έτσι όπως είναι διαμορφωμένη η κατάσταση και με την χώρα να βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος, δεν μπορώ να αποκλείσω τίποτα. Αν και η άποψή μου για τα κόμματα της προηγούμενης συγκυβέρνησης είναι ότι πληρώνουν τα επίχειρα της πολιτικής τους, που τα έφερε σε αντίθεση με την ίδια τη κοινωνία. Οι εσωτερικές αντιφάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κάτι νέο. Το ξέραμε. Εκτιμώ, ωστόσο, ότι δεν είναι τέτοιες που να μπορούν να ρισκάρουν την πορεία της σημερινής κυβέρνησης. Εξάλλου, μην ξεχνάμε πως η σημερινή συγκυβέρνηση στηρίχθηκε πάνω στην ανάγκη μίας εθνικής ενότητας ώστε να δοθεί μία νέα ελπίδα σε όλους τους Έλληνες. Και πιστεύω ότι από αυτό τον στόχο δεν θα λοξοδρομήσει κανένας μας...