Ραγδαίες εξελίξεις: Κυβέρνηση και δανειστές δίνουν ραντεβού στις Βρυξέλλες
Η κυβέρνηση καταθέτει τις αντιπροτάσεις της στους θεσμούς – Συνομιλία Τσίπρα – Γιουνκέρ για τα επόμενα βήματα – «Παρών» από ΔΝΤ και ΕΚΤ
Ελλάδα και δανειστές αναζητούν στο παρά ένα συμβιβαστική λύση προκειμένου να «κλειδώσει» η συμφωνία και να αποφευχθεί ενδεχόμενο «ατύχημα».
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να καταθέσει αντιπροτάσεις, προκειμένου να γεφυρωθούν οι εναπομείνασες διαφορές, όπως ακριβώς συμφωνήθηκε στη συνάντηση Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ.
Για τον λόγο αυτό, όπως αναφέρει το Μαξίμου, εκπρόσωποι του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, θα βρίσκονται το Σάββατο στις Βρυξέλλες για να συναντηθούν με εκπροσώπους των θεσμών.
Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας είχε μία ακόμη τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά την οποία εξετάστηκαν τα επόμενα βήματα της διαπραγμάτευσης.
Η εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι βρισκόμαστε περισσότερο από άλλοτε κοντά σε συμφωνία, λένε οι ίδιες πηγές, αφού η διαφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα είναι μόνο της τάξης του 0,25%.
Κατά πληροφορίες, την ελληνική αντιπροσωπεία αποτελείται από τον αντιπρόεδρο Γιάννη Δραγασάκη, τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά και τον Ευκλ.Τσακαλώτο.
«Συνεπώς αυτό που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση αλληλοκατανόησης. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να φανταστεί κανείς ότι η ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία θα οδηγούσε την Ευρώπη σε διχασμό για μία τόσο μικρή διαφορά και για την επιμονή να μην εφαρμοστεί στην Ελλάδα το θεσμικό πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων που ισχύει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες» επισημαίνουν οι κυβερνητικοί κύκλοι.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το «παρών» στη βελγική πρωτεύουσα θα δώσουν τόσο η ΕΚΤ όσο και το ΔΝΤ, παρά το γεγονός ότι είχε δηλώσει ότι αποχωρεί από τις Βρυξέλλες.
Κοινοτικές πηγές: Η αυριανή συνάντηση δεν έχει διαπραγματευτικό χαρακτήρα
Όπως ανέφεραν πηγές των Βρυξελλών, όλες οι συνομιλίες μπορούν να συμβάλουν στη επίτευξη λύσης, ειδικά αν είναι στη σωστή κατεύθυνση.
Ωστόσο σημείωσαν πως η όποια συμφωνία πρέπει να γίνει και με τους τρεις θεσμούς και μετά να εγκριθεί από τους δανειστές, στους οποίους δεν συμπεριλαμβάνεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Εξάλλου, άλλες κοινοτικές πηγές δεν απέκλειαν να δώσει το «παρών» στη συνάντηση εκπρόσωπος και της ΕΚΤ, επισημαίνοντας ωστόσο πως η συνάντηση δεν έχει διαπραγματευτικό χαρακτήρα.