Βαρουφάκης: Δεν θα δώσουμε τα πάντα στους δανειστές
Αιχμηρή κριτική στην πολιτική που ακολουθούν οι πιστωτές στη διαπραγμάτευση με την Ελλάδα ασκεί ο υπουργός Οικονομικών σε τηλεοπτική του συνέντευξη.
ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΧΩΡΙΑ ΔΙΑΠΛΟΚΗ
Μιλώντας στον Alpha και στην εκπομπή "Πρωινή Ενημέρωση Alpha" με τον Σπύρο Χαριτάτο, ο κ. Βαρουφάκης ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχουν τελεσίγραφα, αλλά κείμενο με προτάσεις προς συζήτηση.
Ο Έλληνας υπουργός άφησε αιχμές κατά των Ευρωπαίων εταίρων κατηγορώντας τους ότι άφησαν τη διαπραγμάτευση να εξελιχθεί με απειλές. Παράλληλα χαρακτήρισε ανόητο να γίνεται σύνθεση Ελλάδας με την Λίμαν Μπράδερς και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ευρώπη δεν θα επιτρέψει την αποδόμησή μας.
«Αποτελεί πλήγμα στο Ευρωπαϊκό ιδεώδες μόνο που μιλάμε για Grexit», τόνισε ο κ. Βαρουφάκης, ξεκαθαρίζοντας πως δεν πρόκειται η ελληνική κυβέρνηση να δώσει τα πάντα στους δανειστές για να συνεχιστεί η σκοτοδίνη των προηγούμενων ετών. «Εμείς ζητάμε η συμφωνία να θέσει την Ελλάδα εκτός κρίσης», ξεκαθάρισε.
«Στο Eurogroup της Πέμπτης θα είμαι εγώ, εκεί είναι η θέση μου» επισήμανε και χαρακτήρισε υπονόμευση της διαπραγματευτικής προσπάθειας της κυβέρνησης όλα αυτά που ακούγονται ότι ο ίδιος είναι εκτός διαπραγμάτευσης.
Αναφορικά με τη διαπ[ραγμάτευση τόνισε πως «δεν είναι θέμα ενός ανδρός, η αριστερά λειτουργεί συλλογικά».
Ο κ. Βαρουφάκης υπογράμμισε επίσης ότι «όταν ο κ. Τσίπρας και η κ. Μέρκελ ορίζουν μία συνάντηση συνεργατών τους, όπως εν προκειμένω ο κ. Παππάς, είναι λογικό αυτοί να περιστοιχίζονται και από άλλους συνεργάτες που γνωρίζουν τα θέματα. «Αν πήγαινα εγώ, θα έπρεπε να είναι και ο Σόιμπλε» διευκρίνισε. Έπλεξε το εγκώμιο του Ευκλείδη Τσακαλώτου, τον οποίο χαρακτήρισε φίλο του, προσθέτοντας ότι στο EuroWorking Group θα παρίσταται ο κ. Χουλιαράκης.
Ο κ. Βαρουφάκης σχολίασε ακόμη ότι "η σύγκλιση μεταξύ των δύο πλευρών τεχνικά είναι εύκολη, αλλά χρειάζεται πολιτική βούληση για να είναι βιώσιμη". Ζητάμε μία προθεσμία πρόσθεσε που να θέσει εκτός συζήτησης την ελληνική κρίση, τόνισε.
Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι πρωτογενές πλεόνασμα 1,2 -1,5% ήταν εφικτό το Μάρτιο, πλέον όμως δεν είναι.
Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως η μόνη σοβαρή πρόταση στο τραπέζι είναι της Ελλάδας. «Στις 47 σελίδες καταγράψαμε τα σημεία σύγκλισης και μειώσαμε τις διαφορές, αλλά η απάντηση των δανειστών, μας γύρισε πίσω στον Ιανουάριο», δήλωσε, προσθέτοντας πως «είναι δική τους σειρά να κάνουν προτάσεις, το μπαλάκι είναι στο γήπεδό τους».
Ερωτηθείς για τις προσωπικές επιθέσεις που δέχεται υποστήριξε ότι αυτοί που δεν τον θέλουν είναι οι νοσταλγοί της τρόικας. «Δεν ακούω φωνές, μόνο κριτική. Για εμάς όμως προέχει η ενότητα του ελληνικού λαού», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συγκρουστεί με την εγχώρια διαπλοκή.
Ο κ. Βαρουφάκης άσκησε κριτική και στο ΔΝΤ υποστηρίζοντας ότι έχει παραβιάσει το καταστατικό του αφού δανείζει χώρα με χρέος μη βιώσιμο. Όπως αποκάλυψε, «υπάρχει σύγκρουση μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων εταίρων».
Μετά τον Αλέξη Τσίπρα και ο Γιάνης Βαρουφάκης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει ούτε δημοψήφισμα ούτε να πάμε σε εκλογές.
Ερωτηθείς για τη σχέση του με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστήριξε πως είναι εξαιρετική, προσθέτοντας πως εξαιρετική είναι και η σχέση του με την αριστερή πλατφόρμα.
Για την επιλογή της κ. Παναρίτη για εκπρόσωπο της χώρας στο ΔΝΤ, ο κ. Βαρουφάκης υπογράμμισε πως «η Ελλάδα έχασε. Δεν με στεναχωρεί η επικριτική στάση βουλευτών, με στεναχωρεί που παραιτήθηκε η Παναρίτη».
Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως το διακύβευμα είναι ιστορικό. «Έχουμε συμβιβαστεί, δεν έχουμε γίνει συμβιβασμένοι. Τους επόμενους μήνες πρέπει να βγούμε στις αγορές. Πολεμάμε για ένα καλό αποτέλεσμα για τη χώρα».