Η επίθεση στις συντάξεις και ο ρόλος του ΔΝΤ...

Την ώρα που το Ασφαλιστικό σύστημα έχει υποστεί ανήκεστο βλάβη εξ΄αιτίας της κρίσης που προκάλεσε δραματική άνοδο της ανεργίας, και οδήγησε στην έξοδο επιπλέον 600.00 εργαζόμενων την τελευταία πενταετία, το ΔΝΤ επιμένει σε νέα μέτρα περικοπών των συντάξεων, μη διστάζοντας να επιστρατεύσει αλλοιωμένα στοιχεία!

Η επίθεση στις συντάξεις και ο ρόλος του ΔΝΤ...
2'

Περίπου 600.000 εργαζόμενοι οδηγήθηκαν βιαίως στην συνταξιοδότηση λόγω των διαδοχικών μνημονιακών μέτρων - Οι αποδοχές, τα όρια ηλικίας και κρατική συμμετοχή στις συντάξεις σε Ελλάδα και Γερμανία

Και παραγνωρίζοντας φυσικά την πραγματικότητα ότι σήμερα στην Ελλάδα ένας στους δύο συνταξιούχους λαμβάνει αποδοχές κάτω ή στο όριο της φτώχειας (665 ευρώ).

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η επιμονή του ΔΝΤ στο θέμα των συντάξεων, δεν στοχεύει μόνο στο να πλαγιοκοπήσει την πλέον βασική γραμμή της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση, αλλά και να δρομολογήσει σε κάθε περίπτωση ένα ασφυκτικό πλαίσιο, ακόμα και στην περίπτωση που υπάρξει συμφωνία μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη.

Επιπλέον θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ...παραμονή του ΔΝΤ στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων, αποτελεί σήμα για μόνιμη εγκατάστασή του συνολικά στην ΕΕ, καθώς "κάποιος πρέπει να κάνει τη βρώμικη δουλειά", όπως λέει ανώτερος κυβερνητικός παράγοντας ερμηνεύοντας τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

Τα στοιχεία του ΔΝΤ...

Σαν να μην πέρασε μια μέρα, το ΔΝΤ μέσω του εκπροσώπου του Τζέρι Ράις, επανήλθε προχθές εκεί που είχε σταματήσει η συζήτηση στο Brassels Group ζητώντας μειώσεις στις συντάξεις και μάλιστα στις πλέον χαμηλές που συμπληρώνονται - προκειμένου να φθάσουν σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο - με το επίδομα του ΕΚΑΣ, αλλά και αύξηση των γενικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, χωρίς όμως να διευκρινίζει αν αυτό έχει να κάνει με παρεμβάσεις στις πρόωρες συντάξεις, που συζητά σταδιακά η κυβέρνηση, χωρίς όμως να θίγει θεμελιωμένα δικαιώματα συγκεκριμένων κατηγοριών.

Συγκεκριμένα το ΔΝΤ επικαλέστηκε για άλλη μια φορά λανθασμένα (;) στοιχεία σχετικά με το ύψος της μέσης σύνταξης στη χώρα μας, μή λαμβάνοντας υπόψη ότι 45% των συνταξιούχων διαβιούν με αποδοχές κάτω, ή στα όρια της φτώχειας. Ταυτόχρονα όσον αφορά στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τους άνδρες, πιάστηκε "αδιάβαστο" καθώς σε σύγκριση με την Γερμανία έχουμε το ίδιο όριο εξόδου. Τέλος όσον αφορά τις δαπάνες η σύγκριση μεταξύ των δύο χωρών αποδεικνύει ότι στην Ελλάδα το ποσοστό του ΑΕΠ που πηγαίνει στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης είναι μόλις 1,5% υψηλότερο σε σχέση με την Γερμανία. Και αυτό μάλιστα όταν τα μέτρα που πάρθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια προκάλεσαν την έξοδο περισσοτέρων από 600.000 εργαζόμενων, επιβαρύνοντας δραματικά τα έσοδα των Ασφαλιστικών Ταμείων.

Η πραγματικότητα, ..."κάτω από το όριο της φτώχειας"

Σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας που αποτελούν ταυτόχρονα και απάντηση στο ΔΝΤ:

  • Η μέση σύνταξη στην Ελλάδα, ανά κατηγορία, είναι για την κύρια 664,69 ευρώ και για την επικουρική 168,40 ευρώ.
  • Το 44,8% των συνταξιούχων (1.189.396 από τα 2.654.784 συνολικά) παίρνει μηνιαία σύνταξη κάτω από το σταθερό όριο της σχετικής φτώχειας, που είναι 665 ευρώ.
  • Ο μέσος όρος των μηνιαίων συντάξεων σε Ελλάδα και Γερμανία είναι περίπου ίδιος.
  • Στην Ελλάδα για την κάλυψη του ελλείμματος των συντάξεων ο κρατικός προϋπολογισμός δίνει 9% του ΑΕΠ (και όχι 10% όπως είπε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις) ενώ στη Γερμανία το 3% του ΑΕΠ. Ωστόσο η διαφορά περιορίζεται σε μόλις 1,5 ποσοστιαία μονάδα, καθώς από το 9% του ΑΕΠ το 4,55% αποτελεί μέρος της τριμερούς χρηματοδότησης και μόνο το υπόλοιπο 4,45% αποτελεί κρατική επιχορήγηση για την κάλυψη των ελλειμμάτων του συνταξιοδοτικού συστήματος (στοιχεία από Ageing Report 2012).
  • Ο μέσος όρος συνταξιοδότησης στην Ελλάδα για τους άνδρες είναι 63 ετών και για τις γυναίκες 59. Στη Γερμανία είναι ο ίδιος για τους άνδρες (63ο έτος) και για τις γυναίκες το 62ο έτος (στοιχεία OECD, Pension at Glance 2011). Ο κ. Τζέρι Ράις είχε ισχυριστεί ότι ο μέσος όρος συνταξιοδότησης στη Γερμανία είναι έξι χρόνια μεγαλύτερος από ό,τι την Ελλάδα.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή