Τσίπρας: Μετά από πέντε χρόνια επιμένουν σε περικοπές συντάξεων

Μέσα σε 45 λεπτά έληξαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής αντιπροσωπείας και των πιστωτών στις Βρυξέλλες, το απόγευμα της Κυριακής (14/06/2015), καθώς οι θεσμοί επιμένουν στις παράλογες απαιτήσεις τους για περικοπές 1,8 δισ. ευρώ στις συντάξεις και αύξηση του ΦΠΑ, ενώ δεν μπήκαν καν στη συζήτηση των προτάσεων της ελληνικής πλευράς - «Δεν θα θάψουμε τη Δημοκρατία», η απάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

«ΔΕΝ ΘΑ ΘΑΨΟΥΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» ΤΟΝΙΖΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ - ΟΙ ΠΙΣΤΩΤΕΣ ΕΞΩΘΟΥΝ ΤΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΣΤΑ ΑΚΡΑ

Σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών μετά τις χθεσινές διαπραγματεύσεις ο πρωθυπουργός κάνει λόγο για πολιτική σκοπιμότητα στην επιμονή των θεσμών για νέες περικοπές στις συντάξεις έπειτα από πέντε χρόνια λεηλασίας από τα μνημόνια.

«Μόνο πολιτική σκοπιμότητα μπορεί κανείς να διακρίνει στην επιμονή των θεσμών για νέες περικοπές στις συντάξεις μετά από πέντε χρόνια λεηλασίας από τα μνημόνια. Η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται στη διαπραγμάτευση με σχέδιο και με τεκμηριωμένες αντιπροτάσεις. Θα περιμένουμε υπομονετικά έως ότου οι θεσμοί προσχωρήσουν στον ρεαλισμό» τονίζει ο πρωθυπουργός.

Και προσθέτει:

«Αν όμως κάποιοι εκλαμβάνουν ως αδυναμία την ειλικρινή μας επιθυμία για λύση και τα βήματα που έχουμε κάνει για να καλύψουμε τις διαφορές, ας αναλογιστούν: Δεν κουβαλάμε μόνο μια βαριά ιστορία αγώνων.

Κουβαλάμε στις πλάτες μας την αξιοπρέπεια ενός λαού αλλά και την ελπίδα των λαών της Ευρώπης. Είναι πολύ βαρύ το φορτίο για να το αγνοήσουμε. Δεν είναι ζήτημα ιδεολογικής εμμονής. Είναι ζήτημα Δημοκρατίας.
Δεν έχουμε το δικαίωμα να θάψουμε την ευρωπαϊκή Δημοκρατία στον τόπο που γεννήθηκε».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «βασικό σημείο διαφωνίας αναδείχθηκε το δημοσιονομικό κενό, το οποίο οι δανειστές προσδιορίζουν στο 2,5 του ΑΕΠ για το 2016. Η ελληνική πλευρά για την κάλυψή του πρότεινε μέτρα βέβαιης απόδοσης για το 1,9 του ΑΕΠ και διαρθρωτικές αλλαγές για την κάλυψη του 0,6 του ΑΕΠ».

Η ελληνική πλευρά πάντως κατέστησε σαφές ότι δεν θα προχωρήσει σε μειώσεις μισθών και συντάξεων ούτε και μεταφορά βασικών αγαθών στον υψηλό συντελεστή φορολογίας.

«Οι εκπρόσωποι των θεσμών επέμειναν στην αδιάλλακτη στάση τους και δήλωσαν ότι δεν είναι εξουσιοδοτημένοι να απαντήσουν στην πρόταση της ελληνικής πλευράς», ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Το όλο ζήτημα πάντως μπορεί να λυθεί άμεσα και αποτελεσματικά στο πλαίσιο μιας πολιτικής απόφασης που πρέπει να λάβουν οι Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ. Όμως είναι προφανές ότι τόσο η Μέρκελ, όσο και ο Ολάντ αρνούνται προς το παρόν να συγκρουστούν ανοικτά με το ΔΝΤ και να πάρουν πάνω τους την ευθύνη μιας δίκαιης λύσης, χωρίς τους παραλογισμούς των τεχνικών κλιμακίων.

Έτσι η χώρα είναι καταδικασμένη να «συρθεί» μέχρι την τελευταία στιγμή σε ένα βρώμικο παιχνίδι που διεξάγεται μεταξύ των θεσμών, τη στιγμή που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κρατάει ψηλά την εθνική αξιοπρέπεια με υπευθυνότητα στη λαϊκή βούληση και στη λαϊκή απαίτηση.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, δήλωσε μετά το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών, στις οποίες συμμετείχε: «Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό, όπως το προσδιορίζουν οι εκπρόσωποι των θεσμών, ωστόσο παραμένει η επιμονή τους η κάλυψη του κενού να γίνει αποκλειστικά με περικοπές συντάξεων κατά 1% του ΑΕΠ και από αύξηση του ΦΠΑ επίσης κατά 1% του ΑΕΠ».

Όπως είπε, «η ελληνική αντιπροσωπεία, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες από το Σάββατο, παρέδωσε σήμερα στους θεσμούς συμπληρωματικές προτάσεις όπως είχε συμφωνηθεί, που καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό και τα πρωτογενή πλεονάσματα, προτάσεις που ανοίγουν τον δρόμο για την τελική συμφωνία που θα καλύπτει τους τρεις πυλώνες –δημοσιονομικό, χρηματοδοτικό και αναπτυξιακό».

Πρόσθεσε ότι «παρά την παραμονή της ελληνικής αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες δεν υπήρξε ανταπόκριση από τη πλευρά των θεσμών για συζητήσεις σε εκείνο το επίπεδο και με εκείνες τις εξουσιοδοτήσεις που θα επέτρεπαν την επίλυση των θεμάτων που παραμένουν ανοιχτά».

Σουλτς: Θα κάνουμε τα πάντα με τη Μέρκελ για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ

Την πεποίθηση ότι θα επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και πρόσθεσε ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες (Κυριακή) το βράδυ με την γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ συμφώνησαν να κάνουν τα πάντα προκειμένου η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη.

Προειδοποίησε δε ότι ένα Grexit θα ήταν καταστροφικό και για τις δύο πλευρές και απήθυνε έκκληση στον Αλέξη Τσίπρα «να πιάσει το χέρι που του απλώνει η Ευρώπη».

«Θα συνεχίσουμε να διαπραγματευόμαστε μέχρι την επόμενη εβδομάδα και σας λέω ότι θα υπάρξει συμβιβασμός διότι είμαστε υπεύθυνοι πολιτικοί. Η 'Αγγγελα Μέρκελ δεν είναι φίλη μου. Αλλά μίλησα σήμερα τηλεφωνικώς μαζί της και θα κάνουμε τα πάντα για να κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ, διότι ούτε η καγκελάριος θέλει την καταστροφή (...). Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε. Το Grexit θα ήταν πάρα πολύ κακό και για τις δύο πλευρές. Είναι λάθος η άποψη ότι η Ελλάδα θα γινόταν πιο ανταγωνιστική εκτός Ευρωζώνης. Αντιθέτως, θα υπέφερε πάρα πολύ (...). Εκ πρώτης όψεως η Γερμανία μάλλον δεν θα είχε ούτε πολιτικό ούτε οικονομικό πρόβλημα με ένα Grexit, αλλά η Ευρωζώνη δεν αποτελείται μόνο από την Γερμανία και ιδιαίτερα η Γαλλία και η Ιταλία θα είχαν άμεσες συνέπειες (...). Το Grexit θα αποτελούσε κίνδυνο και για την Ευρώπη και για την παγκόσμια οικονομία», δήλωσε ο κ. Σουλτς στην εκπομπή του Γκίντερ Γιάουχ στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, και ανέφερε ότι και οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας εξέφρασαν την ανησυχία τους κατά την πρόσφατη Σύνοδο της G-7.

«Η Ελλάδα πρέπει επιτελους να δεχθεί το χέρι που της απλώνει η Ευρώπη», τόνισε ο γερμανός σοσιαλδημοκράτης και συμπλήρωσε ότι στην πολιτική δεν αρκεί να λες «φτάνει πια», αλλά πρέπει να κρατήσεις την ψυχραιμία σου και «το να κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ είναι πιο συνετό από ό,τι ένα Grexit».

Ο κ. Σουλτς δήλωσε «πολύ απογοητευμένος» από την σημερινή κυβέρνηση της Ελλάδας, «διότι δεν δέχονται το χέρι που τους έχουμε απλώσει», αλλά αναγνώρισε ότι «αυτή η κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία μόνο έξι μήνες και η κρίση προκλήθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις».

Σχετικές ειδήσεις